Villig av Christina Wahlden

Publicerad 2023-01-20 12:16
Felix Wallin

Boken Villig handlar om trettonåriga Nora blir våldtagen av sin kille Edvin på skoltoaletten. Hon berättar inte för någon och mår psykiskt dåligt och vägrar gå till skolan. Till slut så får hennes syster Tuva reda på det och konfronterar Edvin i skolan men ingen tror på henne och de tar Edvins parti. Tuva polisanmäler det men polisen anser att det inte finns någon anledning till en undersökning och skolan bryr inte sig heller.

Boken Villig är skriven av Christina Wahlden och är tryckt 2014 av Rabén och Sjögren. Villig handlar om Nora, Hon var ihop med Edvin och det var helt normalt för dem att ha sex men en dag vände det. Nora blev intvingad och nerknuffad på golvet. Nu blev Nora våldtagen och det hon inte visste var att hennes liv skulle förändras. Hon vågade inte gå tillbaka till skolan hon vågade inte berätta för någon och sjukanmälde sig själv. Sen ringde hennes lärare till Noras mamma och undrade varför hon inte hade varit i skolan på några veckor. Mamman trodde dock att hon varit i skolan och familjen misstänkte då något och efter lite om och men så kom sanningen fram. Noras syster Tuva berättade i skolan vad hon tyckte och tänkte om Edvin. Alla andra tog dock Edvins parti som den populära killen han var så ingen vågade gå mot honom. Edvins mamma och lillasyster startade en hatsida på facebook mot Nora, den hade många som instämde med deras åsikt. Noras mamma rekommenderade henne att besöka kuratorn men det blev inget lyckat besök. Kuratorn sa bara att hennes personliga reflektion var att avråda Nora från en rättegång på grund av hennes dåliga psykiska hälsa och hon skulle få svårt att orka med det. Nu när alla visste om allt som hänt så blev Nora uthängd på internet av andra elever som var på Edvins sida på ett chattforum, allt medan Edvin gick vidare och festarde med andra tjejer speciellt Ida i 8d.

En journalist som hört talas om nyheten och ringer Tuva och ställer massa frågor. Hon är en stor del av boken och intervjuar senare rektorn på skolan men han verkade inte bry sig om incidenten och slutade svara när de ringde från tidningen. Edvin hade det inte heller så lätt hemma, hans mamma hade en tajtare relation med sin chef och pappan tog ut ilskan på barnen, slog dem och skrek på dem. Det slutade med att polisen tog upp kontakten med Nora igen men efter förhör med Nora och Edvin så fanns det inte tillräckligt med bevis. Det började bli mörkare kvällar och det närmade sig julavslutning och Nora har fortfarande inte gått till skolan men den väldigt sorglig nyhet blev just verklighet på avslutningen Ida hade begått självmord men man fick aldrig reda på varför. Tuva och Nora var så utsatta så dem flyttade under lovet till Sundsvall och hittade på att dem hade varit på resa och började där på den nya skolan skolan och startade ett nytt kapitel i livet.

Jag tyckte personligen inte om denna boken den var ganska enformig eftersom det bara var problem på problem och inga lugna delar. Man hade velat ha mer vila och lugnare partier. De delarna som jag tyckte var bra var i slutet när konflikter reddes ut. Jag tyckte dock att författaren har beskrivit och gestaltat känslor och miljö bra. Jag hade rekommenderat boken till dem som vill läsa en bok med många olika problem. 

Omdöme:
Källor: (1) Felix Wallin
Skribent
Ljud
Fotograf
Research
Video

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional