Trumps tweet: "demokraterna stödjer att barn mördas efter födseln"

Publicerad 2019-05-21 21:09
Andrew Harnik/AP

"Demokraternas ställning till abort är nu så extrem att de inte har något emot att avrätta barn efter födseln." Så stod det i tweeten som Donald Trump valde att publicera den 25 februari i år. Men har han några faktiska bevis på att hans uttalande stämmer eller är detta ännu ett exempel på grundlös smutskastning mot motparten?

USA:s nuvarande president Donald Trump har lite blivit känd för att sprida rykten på sina sociala plattformar där han når ut till en stor publik. På twitter postar dagligen åsikter och tankar för hans hela sextio miljoner följare att ta del av men men majoriteten utav det han yttrar sig om är inte alls faktabaserat utan något som han bara kastar ur sig för att skapa starka reaktioner. Ett sådant exempel är ett inlägg som han publicerade den 25 februari i år där han klankar ner på motståndarna, demokraterna, på ett minst sagt aggressivt sätt. I tweeten reagerar han på demokraternas misstro inför en ny proposition framförd utav republikanerna, som skulle straffa läkare för att inte ge vård till barn som överlevt en abort och Trump menar på att detta alltså skulle betyda att de är för att dessa barn ska avrättas.

Men vad exakt skulle propositionen innebära?

Propositionen är skriven av republikanen Ben Sasse och skulle kräva att läkare använder alla tillgängliga medel för att rädda livet för ett barn som är född levande efter ett försök till abort. Det vill säga "utöva samma grad av yrkeskunskap och omsorg för att bevara barnets liv och hälsa" som de skulle för "något annat barn som föddes levande i samma graviditetsalder". Ben Sasse kallar det "barnmordförbud" och grundtanken till förslaget är god, att alla barn ska ha samma förutsättningar oavsett om de är önskade eller inte, men det har sina nackdelar. Ett exempel är ett tillstånd som kallas preeklampsi vilket drabbar gravida kvinnor och kan döda både mamma och foster. I de flesta fall är den enda behandlingen att förlösa barnet i ett för tidigt stadie. Om det verkar osannolikt att barnet kommer att överleva kan familjen välja att låta barnet dö naturligt, utan extrema försök att återuppliva då det kan vara en mycket obehaglig upplevelse och propositionen skulle tvinga läkare att återuppliva ett sådant spädbarn, även om föräldrarna inte ville ha dessa åtgärder. De som är mot propositionen menar att det skulle göra att ansvaret överlämnats från barnets föräldrar samt vårdpersonal till att istället bli ett politiskt beslut.

Motståndarna sade även att propositionen syftar till att motverka läkare från att utföra lagliga aborter och att det inte var nödvändigt på grund av en liknande lag som redan existerar, Född-Levande spädbarnsskyddslagen från 2002. Det skulle alltså inte vara nödvändigt att införa ännu en lag som säger samma sak. Att döda ett barn efter födseln är redan emot lagen precis som att döda ett spädbarn som är levande är ett brott.

Så stämmer det som Donald Trump skrev?

Det finns inget i det presidenten skrev som faktiskt stämmer förutom det faktum att demokraterna hindrade propositionen från att nå en omröstning vilket troligtvis är det som orsakat hans påhopp. Såklart finns det olika sätt att se på republikanernas förslag och det finns, som med allt annat, både fördelar och nackdelar med det, men att inte stödja förslaget skulle innebära att man gärna ser att barn mördas är endast ett dumdristigt påhitt. Förmodligen kan inte Trump hantera att inte få som han vill och försöker därför istället svartmåla fienden för att se bättre ut själv genom grova anklagelser som väcker reaktioner. Därför är det ytters viktigt att alltid vara uppmärksam och kritisk till det som skrivs på sociala medier, även om den som skriver är en av världens mest mäktiga personer.

Källor: (1) Twitter.com, (2) Congress.gov, (3) Vårdguiden
Skribent

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional