Tropisk Regnskog

Publicerad 2019-12-09 07:47
creative commends

De tropiska regnskogarna är utspridda längst ekvatorn. Det den största och mest kända heter Amazonas och ligger i Sydamerika. Den andra stora regnskogen ligger i länderna Indonesien, Malaysia och Nya Guinea. Den tredje regnskog ligger i Centralafrika i bland annat Kongo och Kamerun. Från en början fanns det 4,5 miljoner kvadratmeter regnskog och idag återstår knappt hälften. 

Just nu håller vi på Strömstad Gymnasium, Handelsprogrammet på med en ämnesintegrerad uppgift med Naturkunskapen. Vi skall ta reda på vilka produkter som kommer från den tropiska regnskogen. Vi har hittat att det finns möbler som säljs på bland annat Jysk Bäddlager, enligt källa från Aftonbladet. För att kunna undvika att köpa möbler som har virke från regnskogen, kan man fråga efter en certifiering som heter FSC-certifiering.

Andra produkter som kommer ifrån regnskogen är djävulsk klorot, torkad hackad, som är bra för leder och muskler, enligt Timotej och Andresen. Det är mycket möjligt att just du har en bokhylla, garderob eller ett bord som är gjort av träslag som kommer från regnskogen. Det finns möbler som kommer från regnskogen hos vanliga butiker som vi inte skulle kunna tänka oss, därför är det viktigt att vi alltid är noga och kollar vart det vi köper inte kommer från en regnskog.

lukas lindgren

Varför hugger vi människor ner den tropiska regnskogen?

Vi hugger främst ner skogen för att odla palmer och utvinna palmolja. Det finns palmolja i massa produkter som vi använder dagligen, i de flesta matprodukter som tillexempel choklad, tandkräm, margarin eller olika sorters av kakor. Palmolja finns inte bara i produkter vi äter utan också i andra produkter som tillexempel olika sminkprodukter, ljus och tvättmedel. I områdena där de största regnskogarna finns är det ganska fattigt, invånarna har inte mycket resurser att livnära sig på. Det är då vanligt att dom bränner/ hugger ner delar av regnskogen för ha som betesmarker till köttdjur som dom därefter slaktar och säljer vidare till andra länder för att få in pengar. 

I regnskogen finns det extremt många arter av träd, växter, insekter och djur. När regnskogen skövlas försvinner inte bara den utan växterna och djurens hem försvinner. Flera arter har utrotas och är utrotningshotade. Det djur som drabbats mest av skövlingen just nu är orangutangerna. Det finns tre olika arter av orangutanger alla är utrotningshotade. Från en undersökning som WWF gjorde visade det sig att det bara finns 700-800 orangutanger kvar. 

För att rädd orangutangerna och alla andra utrotningshotade arter måste vi alla hjälps åt. Det bästa för miljön skulle ju vara att slopa alla produkter som innehåller/ kommer från regnskogen helt. Men det skulle inte vara bra för människorna, många skulle förlora sina jobb vilket kan innebära att dom inte får någon inkomst över huvetaget och inte kommer klara sig. Vi måste tillsammans dra mer på användningen och köpandet av produkter från regnskogen, vi måste hjälpa invånarna i länderna som det drabbar så att dom kan få jobb och kan försörja sig utan att behöva hugga ner regnskog.

Sammanfattningsvis anser vi att vi alla måsta ta ansvar över vad vi köper, i dagsläget tar inte företaget ansvar att visa vilka produkter som kommer från regnskogen eller ej. Vi anser att det borde vara ett krav på att företagen som säljer dessa produkter måste märka dom.

Källor: (1) Aftonbladet.se, (2) Timotej och Andresen, (3)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional