Sverige arrangera OS 2030?

Publicerad 2023-04-18 09:30

I antika Grekland 776 f.kr. startade de Olympiska spelen i den heliga orten Olympia. Ca 2700 år senare ska Sverige göra en förstudie om man ska söka för att arrangera vinter-OS/Paralympics 2030. Det är nionde gången man är påväg att söka till vinter-OS och denna gång hoppas man att det ska gå igenom. SOK har påbörjat en förstudie om det är värt att söka och det ser relativt ljust ut. SOK har varit på besök på IOK då man ser en möjlighet att påbörja en förstudie för vinte-OS/ Paralympics.

 

År 776 f.kr. startade världens första olympiska spel i antika Grekland. Spelen utspelade sig i den heliga orten Olympia som låg på den södra halvön Peloponnesos. I orten så fanns det bara ett hotell så det var flera deltagare som sov i antingen tält eller under bar himmel. Tävlingen var skapad för guden Zeus då man hyllade honom med offergåvor och festmåltider. 

Ca 2700 år senare så har Sverige valt att göra en förstudie för att anordna vinter-OS 2030. Det är nionde gången man försöker och denna gång hoppas man att det ska gå igenom. 

Under hösten 2022 fick SOK (Svenska Olympiska Kommittén) ett uppdrag av från de svenska idrottsförbunden att de skulle titta på om man kunde söka olympiska evenemang till Sverige igen. I januari så besökte då SOK, IOK (Internationella Olympiska Kommittén) för att träffa deras ordförande samt presentera deras nya generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson. Under mötet så diskuterades frågan om kommande OS och man kom fram till att det kan vara ett bra alternativ att göra en förstudie om att eventuellt söka till vinter-OS 2030. Efter det så har SOK tillsammans med SPK (Svenska Parasportförbundet) och RF (Riksidrottsförbundet) beslutat att man ska genomföra förstudien som ska vara klar till sommar.

Såhär säger Katarina Medveczky (Ledningskoordinator på SOK) om situationen.

- Vi har alltså inte bestämt oss för att söka än. Om förstudien visar att det är värt att söka OS, så söker vi troligtvis vinter-OS till 2030, men om förstudien visar att det inte är värt det, så kommer vi inte att söka.

De kollar bl.a. på om det är ekonomiskt hållbart, alltså om det är värt pengarna. Man kollar också på vilka städer som är tillgängliga så som ishockeyn i Stockholm eller Östersunds skidskyttebana. I Sverige saknar man banor till rodel, bob och skeleton, istället för att bygga nya banor så kollar man på om man kan arrangera tävlingarna i något annat land t.ex i Lettland, Norge eller Tyskland som har rodelbanor. Såhär säger Katarina Medveczky på SOK om den ekonomiska frågan.

- Det är en fråga som vi tittar på under förstudien. Vi jobbar med att identifiera kostnader och intäkter så att vi ser om det är ekonomiskt hållbart. Om det inte är det så vill vi troligtvis inte gå vidare i ansökningsprocessen.

 

 

Källor: (1) Katarina Medveczky , (2) So rummet, (3) Varldenshistoria.se
Skribent
Research
Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional