Stanna hemma - läs en bok

Publicerad 2020-04-13 14:21
Bokförlaget Forum. Bokförlaget Atlantis. Albert Bonniers Förlag.

"När dörrar och gränser stängs öppnar en bok världen". I tider där människor uppmanas att stanna hemma kan läsning vara en perfekt sysselsättning, därför kommer här tre boktips. Komedi, klassiker eller spänning? Du väljer.

23 mars 2020 gick Svenska Bokhandlareföreningen, Sveriges Författarförbund och Svenska Förläggareföreningen samman och lanserade kampanjen #hemmamedenbok. Kampanjen som fått spridning i sociala medier vill inspirera till läsning i en tid där människor uppmanas att stanna hemma. "Att stanna hemma är nu en viktig handling av solidaritet. När dörrar och gränser stängs öppnar en bok världen. Stanna hemma med en bok!"

Men för att kunna läsa krävs också en bra bok. Tillåt mig därför att bjuda på några personliga rekommendationer som skulle kunna hålla dig sällskap därhemma. Nedan följer tre vitt skilda tips på böcker för att hantera situationen, som coronapandemin orsakat.

1. Underhåll dig själv med en roande komedi

"Folk med ångest" av Fredrik Backman, författaren bakom "En man som heter Ove". Backmans senaste roman (2019) är en underhållande och stökig komedi utan dess like, vars absoluta styrka ligger i hur väl den balanserar humor med tungt vardagsallvar. Den beskrivs bäst som ett pusselmysterium där en lägenhetsvisning utvecklas till ett komplicerat gisslandrama. Till slut blir den misslyckade bankrånaren så trött på den brokiga skaran människor att rånaren bestämmer sig för att släppa alla i gisslans fria, men när polisen sedan stormar lägenheten är även rånaren spårlöst försvunnen. I en rad dysfunktionella vittnesförhör försöker polisen få svar på tre frågor som återges på bokens baksida: "Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?".

2. Bocka av en klassiker

Att tillbringa tid hemma med en bok kan vara den optimala tidpunkten att läsa några av de där klassiska böckerna som alla pratar om. Ett sådant praktexempel är George Orwells klassiska dystopi "1984", som förutom att ha efterlämnat sig citatet "Storebror ser dig" också fått betyget 4,18 på Goodreads.com, efter att ha betygsatts av närmare 3 miljoner av plattformens läsare. Den dystopiska framtidsskildringen som publicerades för första gången 1949 handlar om Winston Smith som lever sitt liv i flygbas Ett (tidigare London) en del av den kontrollerande stormakten Oceanien. En stat som ständigt befinner sig i krig och tar anspråk på att kontrollera sina invånares tankar. Trots sina dryga 70 år är detta en bok vars innehåll förblir högst aktuellt i frågor om demokrati, yttrandefrihet och inte minst källkritik.

3. Låt spänningen leda dig ut i världen

Ibland är det mest lockande att undfly verkligheten så långt det är möjligt, men andra gånger kan det finnas en tröst i att inte röra sig så långt från den rådande situationen. Om så är fallet skulle jag vilja rekommendera Dan Browns kontroversiella spänningsroman från 2013, "Inferno". I denna fartfyllda berättelse får läsaren följa professor Robert Langdon, känd från Browns andra böcker däribland "Da Vinci-koden", på en resa genom konsthistoriens Florens. Langdon vaknar upp på ett sjukhus i Florens, men kan inte erinra sig hur han hamnat där eller vad han höll på med innan han hamnade där. "Inferno" är både jakten på ett förlorat minne och sökandet efter ett hot mot mänskligheten, som måste stoppas innan tiden runnit ut. Hela tiden men olycksbådande kopplingar till Dante Alighieris egna inferno.

#hemmamedenbok

Omdöme:
Källor: (1) Sveriges Författarförbund, (2) Folk med ångest, (3) 1984, (4) Inferno
Skribent

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional