Socialministern: "Vi måste ta reda på vad som gör att barn och unga mår dåligt"

Publicerad 2023-06-28 12:30

Socialminister Jakob Forssmed (KD) är oroad för barn och ungas psykiska ohälsa. Han misstänker att det finns en koppling mellan stort användande av mobiltelefon och sociala medier och psykisk ohälsa. – Vi har gett en myndighet uppdraget att undersöka detta, säger Jakob Forssmed.

 

Abyien: Vad vill KD göra för att hjälpa unga tjejer med psykisk ohälsa?

– Vi vill att elevhälsa ska finnas på alla skolor. Vi vill också satsa på att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin så att de som mår väldigt dåligt kan få hjälp snabbare än idag. Vi måste också se till att fler barn rör på sig. Det finns en koppling mellan för lite rörelse och psykisk ohälsa. Vi vill också undersöka om det finns en koppling mellan sociala medier, att använda telefonen väldigt mycket och psykisk ohälsa. Vi måste ta reda på vad som gör att man faktiskt mår dåligt.

Abyien: Vad vill ni göra för att barn ska bli mer aktiva?

– Vi kommer införa något som heter "fritidskort", ett kort som man får hem laddat med pengar som man kan ta med till sin förening. Ibland kostar det mycket pengar att spela fotboll eller vara med i olika idrotter. Då kan man betala avgiften med pengarna som finns på kortet. Om man bor i ett hem där det finns mindre pengar så kan man få mer pengar på kortet.

Abdul: Varför är vårdköerna så långa här i Sverige och vad kan regeringen göra åt saken?

— Vi vill satsa på att bygga ut vårdplatserna så att det ska finnas mer kapacitet inom sjukvården. Eftersom vården ser olika ut i olika regioner så tycker vi att staten ska ta över mer av sjukvården för att det ska bli mer lika.

Abdul: Innan valet så lovade Ulf Kristersson att man skulle lagstadga vårdgarantin till 30 dagar men det hände ingenting, kan du förklara vad som hände?

— Vi jobbar på det. Det vi gjort redan nu är att vi satsat rekordmycket på att korta köerna. Vi kommer ge extra mycket pengar till barn- och ungdomspsykiatrin men det kommer de bara få om de kan korta köerna. Vi har sagt att "ni får de här pengarna men då vill vi att ni kortar köerna. De är de kraven vi ställt från statens sida till regionerna.

Abdul: Många andra länder har bättre utrustning inom vården. Vad vill ni göra för att göra det bättre i Sverige?

— Vi måste se till att vårdpersonalen måste få information om alla patienter för det fungerar inte så bra i Sverige, idag.

Abyien: Hur ser KD på abortfrågan, vill ni införa striktare regler för aborter?

— Vi vill inte införa striktare regler. Vi tycker att den svenska lagen är bra. Det är kvinnan som är gravid som får bestämma om man vill fullfölja sin graviditet.

Abyien: För många kristdemokrater har väl kritiserat abortlagen?

— Ja, vi tycker inte att abort är helt okomplicerat men vi vill inte ändra abortlagen, det är en del gamla föreställningar om kristdemokrater som lever kvar.

Abyien: Vad är den viktigaste frågan för unga, idag, i Sverige?

— Det är så mycket. Att få en bostad, att få ett jobb att skolan fungerar på ett bra sätt men eftersom jag jobbar mycket med hälsa så tycker jag att de frågorna är väldigt viktiga. 

Källor: (1) Initiativ för att bryta ensamhet och stärka psykisk hälsa inom EU, (2) Kristdemokraterna om abort, (3) Tidningen arbetet, (4) Ministern kritisk mot två KD-ledamöter
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional