Sluta säg att Snape är en bra person

Publicerad 2020-10-20 09:45

Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men Harry Potter fandomen är uppdelat i att gilla honom eller att avsky honom.

 

Jag är i den sistnämnda gruppen. Jag kan inte förstå hur vissa av fansen kan försvara det han har gjort. Jag kan förstå att han hade ett tufft liv och att i skolan så blev han mobbad av Marodörerna. Det fick honom att vara den Snape vi känner idag. Men det ger honom ingen rätt att mobba sina elever.

Från det allra första kapitlet då vi fick reda på vem Snape var, så hoppade han direkt på Harry. Jag undrade då vad hans problem var. Vilken lärare går och är sjukt taskig mot en elvaårig pojke som han aldrig tidigare hade mött? Vi fick sen i slutet av första boken reda på varför. Han hatade tydligen James Potter, Harrys pappa. Eftersom James var död så tyckte han att det var lika bra att hoppa på hans son. För enligt honom så är Harry en exakt kopia av James, både personlighet och utseende. Ganska konstigt med tanke på att Harry knappt visste hur hans föräldrar såg ut.

Det är några som faktiskt tror att Snape bara låtsades hata Harry på grund av att han inte ville se ut som att han gillade pojken som överlevde. Men det kan inte vara sant för han hade då inte pratat så illa om Harry framför Dumbledore, vilket vi kan se från hans minnen. Men om det hade varit sant, så tror jag att en smart man som Snape hade kunnat komma på en lögn. Han hade helt enkelt kunnat säga till de andra dödsätarna att han ville att Harry skulle lita på honom. Det hade varit ganska smart för då hade Snape kunnat leda honom till Voldemort eller så kunde han bara behandlat Harry som en vanligt elev. Han hade sett mindre misstänksam ut.

Men det är inte bara Harry han behandlar dåligt, utan även Neville Longbottom. Det kan bero på att han förstör varenda kittel han har använt. Men det är nog även på grund av att han var en av profetia barnen. Hade Voldemort valt Nevilles familj så hade inte Lily dött från hans hand. Så jag kan gissa på att det gnager in hans huvud hela tiden att Lily kunnat leva om pojken framför honom hade dött.

Snape förstörde nästan Remus Lupins liv. I slutet av tredje boken så fick alla elever reda på att Remus var en varulv. Många av eleverna måste sen säkert berättat det för sina föräldrar. Vissa av de föräldrarna har säkert fördomar mot varulvar och jobbar i Ministeriet. Vi fick sen i femte boken reda på att Dolores Umbridge hade gjort en lag som fått varulvar att svårare skaffa jobb. Jag är inte helt säker på om Snape tänkte på att det skulle komma en lag om det men han visste iallafall att Remus skulle bli tvungen att sluta på Hogwarts. Jag kan förstå att han gjorde det på grund av att Remus aldrig sa till sina vänner. Om han inte ville förlåta Remus för det så är det okej. Men att förstöra någons liv är något jag tycker är vidrigt och oacceptabelt.

Många av Snapes fans försvarar honom genom att prata om hans kärlek till Lily. De pratar om hur han älskade henne och att de borde ha blivit tillsammans. Jag tycker att hans kärlek till henne var ganska ohälsosam. Seriöst, vem tänker att det är en bra idé att hänga med människor som hatar mugglarfödda om din bästa vän är en? Snape var kompis med några som hette Mulciber och Avery. De stödde Voldemort och förhäxade mugglarfödda redan när de gick i skolan. Snape visste om det och har även sagt smutsskalle flera gånger. Det är som att säga att en nazist och en jude borde vara tillsammans. När Lily hade fått nog av det här och valde att sluta vara vän med honom så försökte han inte förbättra sig. Han valde istället att fortsätta med svartkonst och blev tillslut en dödsätare.

Vad fick honom att komma till Voldemort? Insåg han att det var dåligt att vara en terrorist som mördar och torterar folk? Nej. Han brydde sig inte ett skit om människorna som blev skadade så länge han fick kunskap och makt. Snape fick höra att det fanns en unge som säkert skulle kunna besegra Voldemort och han berättade för Voldemort. Han gav inte ett skit på att den familjen skulle dö tills han fick reda på att det var hans älskade Lilys son som var barnet. Snape bad Voldemort att skona henne, han brydde sig inte om att Lily skulle förlora de två människorna som hon brydde sig mest om i världen. För han bryr sig inte riktigt om hennes lycka så länge hon lever. Snape kanske även trodde att han skulle lyckas få en chans på henne om James dog. Vem vet.

Jag har inget emot om folk gillar Snape. Han är en av J.K. Rowlings bäst skrivna karaktärer enligt min åsikt. För han förändrades snabbt från att bara vara Harrys mobbare till dubbelspionen som var med och räddade trollkarlsvärlden. Men att kalla honom en hjälte är som att säga att han var en god person, vilket han definitivt inte var. Att säga att han var en bra person är som att sudda bort vem Snape är och sätta en annan person som inte var Snape. Hans handlingar var inte osjälviska och han försökte inte bli en bättre person. Severus Snape var en kall, eländig man som levde i det förflutna. Inte den hjälten ni försöker få honom att bli.

Källor: (1) J.K. Rowling, (2) Hani M.A.
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional