Recension om ”The prestige” – Nolans bästa film!

Publicerad 2024-02-23 10:42
Disney+

Två magiker blir ovänner efter en tragedi och snart blir hämnd till besatthet. Strävan att bli bättre än den andra kräver stora uppoffringar som leder till berömmelse men får även fruktansvärda konsekvenser.  

Huvudrollerna: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie

Regissör: Christopher Nolan

Längd: 130 min

Genre: Thriller, Sci-fi

Premiärdatum: 25 december 2006 (Sverige)

Filmanus: Christopher Nolan, Jonathan NolanFilmen 

The prestige är en amerikansk film från 2006 regisserad av Christopher Nolan. Det är en psykologisk thriller/drama med Christian Bale och Hugh Jackman i huvudrollerna och Michael Caine som biroll. Filmen är baserad på novellen med samma namn från 1995 av Christopher Priest.

Alfred Borden (Christian Bale) och Robert Angier (Hugh Jackman) är filmens huvudpersoner. Filmen utspelar sig i London i slutet av 1800-talet och handlar om två magiker. Från början arbetar de båda som en shill vilket innebär att de lurar publiken att de är en i mängden fast de egentligen assisterar magikern. Cutter som spelas av Michael Caine är magikerns ingenjör och hans uppgift är att tillverka och designa magikerns olika illusioner. När ett magitrick som vanligtvis går bra går fel vänds Borden och Angier emot varandra då konsekvenserna var att Angiers fru drunknar och han anser att Borden är ansvarig. Angier söker hämd genom att förstöra Bordens show och i den showen ser Angier Borden utöra det främsta magitricket han någonsin sett. I det ögonblicket försvinner Angiers önskan att hämnas och istället skapas en besatthet och en tävling i att vara den bästa magikern.

Filmen startar igång med att Cutter (Michael Caine) förklarar att det är tre delar i ett magitrick. The pledge, the turn och the prestige. The pledge innebär att magikern visar upp något vanligt, det kan vara vad som helst. I the turn tar magikern det vanliga föremålet och gör det till något enastående, det kan vara att göra så att det försvinner. Men man skulle inte klappa händerna än för han måste få det att komma tillbaka. Den delen kallas the prestige.

Lika som att magitricket är indelad i tre delar är också filmen det. Det är väldigt imponerande och skickligt gjort och filmen känns som ett magitrick. Ett citat som Cutter säger i början anser jag vara väldigt viktigt då det stämmer in på hela filmen: ” Now you're looking for the secret... but you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled”. Det är som att regissören hånar oss som kollar.

Christopher Nolan-filmer håller vanligtvis hög standard när det gäller skådespelarinsatser och denna film var inget undantag. Den skådespelare som sticker ut mest tycker jag är Christian Bale. Hans insats som Alfred Borden är mycket bra och hans prestation väcker många känslor.

Sättet filmen är filmad på är också en del i att man missar tydliga hintar. De har filmat på ett speciellt sätt så att fokuset i kameran är på mindre viktiga saker så att man med mening missar viktiga detaljer precis som det är i ett vanligt magitrick. Filmmusiken passar väldigt bra tycker jag och den speglar att filmen är ganska oklar till en början men att ju längre det går faller allt på plats. Enligt mig är The Prestige Christopher Nolans bästa film trots att den är nästan 20 år gammal. Om jag skulle betygsatt filmen skulle jag ge handlingen 5/5, filmningen 4,5/5, musiken 4/5, skådespelarinsatserna 4,5/5.

Omdöme:
Källor: (1) Wikipedia, (2) Filmen, (3) Mig själv
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional