RÄDDA REGNSKOGEN

Publicerad 2021-02-24 10:13
Neil Palmer

Amazonas regnskog som tar upp 430 miljoner ton kol, är ett hem till 10 % av alla arter på jorden. Ändå så skövlas skogarna för pengar. Utan regnskogen kan vi säga hejdå till det klimat vi känner till idag.

För det första binder regnskogarnas träd och växter miljontals ton kol. När man sedan bränner ner träden och skövlar skogarna så släpps massor av kol i form av koldioxid ut i atmosfären igen. Det bidrar till en ökad växthuseffekt vilket är ett stort problem i dagens samhälle.

I artikeln https://www.naturskyddsforeningen.se/amazonas av Naturskyddsföreningen påpekar de att ”varje år så absorberar regnskogen Amazonas ungefär 430 miljoner ton kol, vilket motsvarar 8 gånger så mycket som Sveriges utsläpp”. Det betyder att skydda regnskogens avverkning är lika viktigt som att stoppa utsläppen av växthusgaser.

Dessutom så är regnskogarnas stora biologiska mångfald något som är väldigt viktigt. De försäkrar stabila ekosystem i framtiden och skyddar mot virusangrepp vilket är något som är väldigt aktuellt just nu. I Amazonas så lever 10 % av jordens alla arter, många arter lever i symbios med varandra och har utvecklas på ett sätt så att de är experter på ett speciellt område och därför bara kan leva i regnskogarna och ingen annanstans.

Regnskogarna i Amazonas skövlas och bränns ner för att ge plats åt betesmark åt boskap och odlingar av soja. Produktionen av soja och nötkött i Brasilien är stor och bidrar till många hemska saker. Förutom att påverka klimatet så tränger de stora sojaodlingarna undan småbönder och minskar ägandet av mark till ett fåtal, vilket betyder att lokalbefolkningen tvingas bort från sina hem. Dessutom så används många miljögifter och bekämpningsmedel på sojaodlingarna. Dessa gifter är förbjudna i EU men ändå konsumerar vi i Europa en mängd av maten som produceras i Brasilien. De som som tillhör den brasilianska befolkningen och som vill hindra skövlingen av skogarna råkar ut för hemska öden, 9 av 10 miljöaktivister dödas i Brasilien och totalt mördades 57 miljöaktivister 2017 enligt Global witness.

Det är många svenskar som anser att det de gör i sin vardag inte påverkar regnskogarna. Det stämmer dock inte. Enligt en studie från Chalmers tekniska högskola orsakar Sveriges konsumtion varje år en avverkning av drygt 1000 hektar regnskog i Brasilien.

Livsmedel som kaffe, kakao, avokado och bananer är något som många svenska njuter av i sin vardag utan att tänka på var maten kommer ifrån samt hur det påverkar deras egna ekologiska fotavtryck. Dessa livsmedel kommer ifrån regnskogen och för oss är det något som förgyller vardagen, men för lokalbefolkningen är det en livsnödvändighet.

Avslutningsvis så finns det saker du kan göra för att hjälpa till att stoppa avverkningen av skogarna. Det går att göra genom att inte köpa nötkött eller soja som kommer från Brasilien både för din hälsa och planetens. Soja används inte bara som vegetarisk kost för människor utan soja är även väldigt vanligt foder för djur. Så även fast man köper kött som kommer ifrån Sverige så kan de djuren ha ätit föda som består av soja från Brasilien. Köp inte heller möbler eller annat som är gjort av tropiskt trä. Ett effektivt medel är även att sprida ordet till nära och kära, hjälpa dem att förstå och leva ett liv där de får ett större ekologiskt handavtryck.

Regnskogen är flera hundra år gammal och vår planets lungor. Ifall den huggs ner så går den inte att ersätta. Så det är viktig att göra något nu, innan det som en gång kommer ha varit vattenrika skogar fyllda av arter blir en torr savann.

Källor: (1) Rädda regnskogen , (2) Naturskyddsföreningen , (3) Greenpeace , (4) Naturskyddsföreningen , (5) Naturskyddsföreningen , (6) WWF, (7) Naturskyddsföreningen
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional