Provår i gymnasiet

Publicerad 2023-03-22 07:15

Jag går i åttan och just nu vet jag inte vad jag ska göra med min framtid. Vi måste välja ett gymnasieprogram nästa år och det stressar mig mycket. Det stressar mig eftersom det är svårt att byta och jag är inte ens säker om vad jag vill göra. Jag tycker att man borde ha ett provår i gymnasiet, under det året kan man prova det som man tror att man vill bli, och efter det kommer man vara säker på vad man vill göra.

 

För det första är det för mycket stress. Tänk dig att du är en tonåring igen. Det är då man försöker hitta sin plats i samhället, och man hittar sin identitet genom att testa många saker. Man blir kär för första gången, man övertänker och oroar sig för något som man behöver inte man börjar använda sin hjärna som en vuxen person. Det är då man är känsligast mest också och små saker kan leda till att man blir deprimerad. Jag tycker att välja en gymnasieprogram är en mycket viktig sak och det är mer stressig för tonåringar eftersom det är då man är tvungen att bestämma vad man vill bli. Det är då man försöker hitta sin identitet och det kan betyda att man är inte riktig redo än för att bestämma vad man vill bli. Man säger att livet är fullt med möjligheter men det är för tidigt, alltså man är tvingad att planera sitt liv på slutet av årskurs nio.

För det andra är det tidigt att välja något som du ska hålla på med hela ditt liv. Just nu går jag i åttan. Det är svårt att välja vad jag vill bli i framtiden. Det finns ämnen jag är bra på till exempel matte men jag gillar inte det. Några månader sen ville jag bli en advokat men det tar för långt tid och jag tror inte att jag kommer att klara det. Jag rädd och jag vet inte vad jag vill göra med min framtid. Det kan hända att jag väljer något och sedan ångrar mig för att jag kommer inte tycka det är rolig. Att ha provår i gymnasiet tycker att det skulle vara mycket bättre för mig och andra som har samma problem som mig. När man provår och man är osäker på vad man vill bli kan man prova och om det inte går bra kan man byta linje, eller byta gymnasiet.

Många skulle säga att man slösar sin tid om det finns ett provår. Jag håller med att det kanske tar mer tid men det är ingen slöseri av tid. Eftersom man bestämmer något som ska vara din framtid, och jag tror inte att ett år kommer att göra en stor skillnad. En lösning till det tycker jag det ska vara valfritt och om man gillar det som man har använt sin provår till kan man bara fortsätta. Jag tycker att det är inte ett stort problem eftersom 1 år till borde inte spela en stor roll, eftersom det bestämmer din framtid.

För det tredje är det bra att ha ett provår eftersom man kan tro att man vill bli något och sedan när man faktiskt börjar känns det inte så. Om man har provår kan man testa och om man gillar inte det kan man bara fortsätta med något annat. Jag hittade en undersökning på sidan Statistikmyndigheten just om det att man inte gillar sitt jobb. Undersökningen som heter "Nio av tio nöjda med sitt jobb (2021-04-27) har visar att stora delar av befolkningen inte gillar sitt jobb. Enligt undersökningen finns det många skillnad mellan hur vi har det beroende på kön, bakgrund och utbildning. Om man är missnöjd med sitt jobb så är det inte värt att slösa tid på ett yrke som man inte tycker är intressant. Att fortsätta leva sitt liv genom att jobba med något som man inte gillar kan leda till att man blir deprimerad och att man inte gillar sitt liv. Därför är det viktig att ha tid för att välja något som ska påverka din framtid.

Jag tycker att det skulle vara mycket bättre om man hade provår. Många tonåringar kommer bli mindre stressade och man kommer inte att riskera att inte gilla sitt jobb senare i framtiden.

Källor: (1) Statistikmyndigheten
Skribent

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional