"The Perks of Being a Wallflower" av Stephen Chbosky

Publicerad 2019-09-23 13:10
Elin Johansson

“The Perks of Being a Wallflower” av Stephen Chbosky är en lysande ungdomsbok som tar upp ämnen som vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. Karaktärerna och iscensättningen är så pass fulla av liv att man nästan känner sig som en del av berättelsen och det samhälle boken utspelar sig i.

“The Perks of Being a Wallflower” utspelar sig i USA mellan åren 1991-1992. Boken handlar om femtonåriga Charlie, som är en så kallad “wallflower”, han har svårt med vänner, men han ser, lyssnar och förstår. Charlie börjar skolåret utan några vänner, men snart träffar han de tuffa halvsyskonen Patrick och Sam, som utmanar Charlie att att börja leva sitt egna liv istället för att bara observera andras. Charlie får då för första gången uppleva fester, droger, och vänskap, samtidigt som han försöker att förstå och hantera sitt traumatiska förflutna.

Jag tycker att “The Perks of Being a Wallflower” är en fantastisk ungdomsbok. Första gången jag läste denna bok var jag tolv år och med tanke på att historien handlar om en femtonårig kille samt att boken utspelar sig i USA under 90-talet, kunde jag inte relatera till Charlies situation. Trots detta lyckades Chbosky få mig att uppleva Charlies känslor och de olika karaktärerna kändes som nära vänner. Detta lyckades han med på grund av att karaktärerna kändes som riktiga människor och man förstod alltid varför de agerade som de gjorde på grund av deras bakgrundshistoria.

Handlingens realistiska känsla ökar dessutom på grund av att boken är skriven i brevform. Breven är menade att vara skickade till någon som har en gemensam vän till Charlie, men personen i fråga vet egentligen inte vem Charlie är. Läsaren får då rollen som mottagaren till dessa brev. En brevform kan vanligtvis bli en aning larvigt, men i denna bok fungerar det förvånansvärt bra. Man får känslan av att det är riktiga brev som är skickade till just dig, vilket leder till att allt känns mer verkligt.

Chbosky ser också till att ingen karaktär är perfekt och visar att ingen gör elaka saker omotiverat. Då får man förstå och känna empati för karaktärer som gång på gång gör misstag, vilket är en viktig lärdom att ha med i en ungdomsbok. Det finns därutöver mycket annat att lära från boken och dessa budskap ligger i bakgrunden. Budskapet är därför inte forcerat, som kan vara positivt eftersom läsaren får lära sig det som är viktigt utifrån den egna situationen.

Boken behandlar flera ämnen som är tabubelagda, såsom droger, abort och våldtäkt. Enligt artikeln ‘The Perks of Being a Wallflower’ is taken out of classrooms at a Connecticut high school' som var publicerad av Molly Driscoll i The Christian Science Monitor den 19 mars 2015 ska boken varit borttagen från elevers läslistor på Sheehan High School i Connecticut eftersom en förälder ansåg att boken var olämplig för eleverna. Jag menar istället att det är viktigt att diskutera dessa ämnen i skolåldern, eftersom en början på en lösning på problemen är att lyfta konversationer kring ämnena.

Avslutningssvis tycker jag att “The Perks of Being a Wallflower” är en mycket läsvärd bok. Handlingen och karaktärerna fångar upp läsaren och karaktärerna är lätta att tycka om, eftersom de är mänskliga och lämnar ett avtryck hos läsaren. Det är en riktig bladvändare och när sista sidan är färdigläst vet man att man kommer sakna karaktärerna precis lika mycket som man skulle sakna vilka andra nära vänner som helst.

Omdöme:
Källor: (1) 'The Perks of Being a Wallflower' is taken out of classrooms at a Connecticut high school
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional