Palmolja

Publicerad 2022-01-28 09:45

Palmoljan är den viktigaste matoljan och kalorikällan för många miljoner människor i syd. Enligt Världsnaturfonden förväntas palmoljeproduktionen bli fyra gånger större år 2050. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöer. Urfolkets allmänt erkända rättigheter sätts åt sidan och lokalbefolkningarnas intressen hotas. Ofta är vi konsumenter inte medvetna om vilka effekter våra inköp och vår konsumtion har. Det behöver vi ändra på. Vi måste både reagera och agera!  

 

Hur palmolja påverkar miljön: 

Enligt Sveriges Natur har produktionen av palmolja större miljömässiga konsekvenser än man tidigare trott, visar en ny forskningsstudie. Både när det gäller koldioxidutsläpp och utarmningen av de lokala ekosystemen. Skövlingen av regnskog till förmån för palmoljeproduktion leder till större utsläpp av växthusgaser än vad FN:s klimatpanel tidigare beräknat. För varje hektar regnskog som omvandlas till oljeplantage frigörs 174 ton kol, där mesta delen går rakt ut i luften i form av koldioxid. Som en jämförelse motsvarar det ungefär koldioxidutsläppen från 530 flygpassagerare under en längre flygning.

Saga Bjerhag

Enligt SATS så används palmoljan för att de har många positiva egenskaper på produkterna. Det gör så att småkakor håller ihop, ger god smak och härsknar inte lika lätt som de hade gjort ifall de va gjorda på raps- eller olivolja. Hållbarheten blir alltså längre när det finns palmolja i produkterna. Det gör så att butikerna tjänar på de för att de kan ha varorna i hyllan längre utan att de blir gamla. Men frågan är ju om de är värt att använda palmolja i längden om man tänker på de bästa för våran natur. 

Palmolja har många eftertraktade egenskaper och används därför i väldigt många varor, som kakor, godis, choklad, mikro popcorn, tvål, smink, färdiglagade livsmedel och i biobränslen, så vi använder palmolja dagligen men vi vet inte hur farligt det är för miljö och även för vår hälsa. Vi brukar inte använda palmolja tex till att laga mat men ibland så använder vi det utan att tänka på de t.ex. när man köper smink, schampo och kakor så tänker man inte alltid på att de kan innehålla palmolja. Men om vi har chans att välja mellan två produkter en som innehåller palmolja och en utan palmolja då väljer vi den som inte innehåller palmolja. Det finns många studier som säger att man ska vara försiktigt med palmolja tex:

En studie gjord av CSPI (Center for Science in the Public Internets) visar på att för högt intag av palmitinsyra höjer blodkolesterolet och kan leda till ökad risk för hjärtsjukdomar. Då ren palmolja innehåller ca 40% palmitinsyra innebär detta att oljan i sin tur kan leda till ökad risk för hjärtsjukdomar.

Samhället kan påverka vår konsumtion

Samhället kan påverka användandet genom att lära ut mer om det i skolan. Det verkar inte vara så många som är medvetna om hur farligt palmolja faktiskt är både för miljön och hälsan. Om människor får lära sig mer om ämnet, så kanske de får en tankeställare och väljer produkten utan palmolja. Om de inte är någon som köper produkterna med palmolja, så kan man inte fortsätta att tillverka dem heller för att man får inte in några pengar.

Vi på handels programmet på strömstad gymnasium har gjort en undersökning genom att köpa två olika pepparkakor , en med palmolja i och en utan. Vi gick runt på våran skola och delade ut smakprover.. Vi frågade sammanlagt 37 stycken personer och 17 utav dem tyckte att pepparkakan utan palmoljan var godare, 12 utav dem tyckte att pepparkakan med palmolja vad godare och 8 stycken kände ingen skillnad på dem. Vi ställde även några frågor till de som smakade. Första frågan löd såhär "Bryr du dig om användandet utav palmolja?" majoriteten svarade ja på denna fråga. Den andra frågan "har du några produkter hemma som innehåller palmolja?" de flesta svarade att dem inte visste ifall de hade det men att de förmodligen har det. Till sist så frågade vi "Brukar du kolla ifall produkten innehåller palmolja innan du köper den?" majoriteten svara nej på denna fråga. 

Vi anser att detta visar att det är något som måste göras det är inte alls många som tänker på vad de köper och vad produkten innehåller. Vi tänker att det är ett stor problem som behövs tas upp och alla måste ha koll på om palmolja finns i produkter man köper.

 

page Slideshow: 
Källor: (1) Världsnaturfonden WWF palmolja, (2) Sveriges natur, e-paper tidning på nätet, (3) Sats.se, (4) Hur påverkar palmoljan vår hälsa?
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional