Pälsindustrin

Publicerad 2018-06-01 07:30
Tillåten bild från google

80% av alla rävframer ligger i Skandinavien trots förbudet. Ska verkligen kaniner, minkar och andra djur få plågas just för att vi är desperata efter "snygga" kläder?  

Varje år dör ungefär 1 000 000 minkar i Sverige tack vare vårat behov efter pälsmössor, pälsjackor och andra fina accessoarer med päls. Det finns även kaniner som blir uppfödda för att sitta i burar för att sedan bli dödade för deras päls. Ska små djur som kaniner som vissa ha som sällskapsdjur behöva sitt i en trång bur hela livet för att vi ska få se bra ut under en viss tid för att sedan tröttna på klädesplagget och slänga det? Enligt djurens rätt så är det ungefär 85% av djuren som föds upp i farmarna och ungefär 15% som jagas från det vilda. Under 2013-2014 så producerades 87,2 miljoner pälsskinn från minkar och 7,8 miljoner från rävar och då var det olagligt att ha rävar inom pälsindustrin. Detta just för eran skull. Folk försökte göra skillnad som att till exempel år 2001 så fick man inte längre hålla rävar i farmar eller göra kläder av deras päls. Under 2014 så vart även chinchillor befriade från detta. Trots förbuden så lyssnade ingen farm och satte både chinchillor och rävar inne på dessa farmar och bröt mot djurskyddlagen ändå, men det var ingen som gjorde något åt det. Det finns fortfarande miljoner djur som sitter inlåsta i burar under olagliga tillstånd. Det som sker i farmarna bryter mot lagen och det är där felet sitter. Folk som slutat bry sig om annat än pengar plågar små oskyldiga djur i burar för att sedan döda de med el, gas eller knäcka nacken av de just för att pälasen ska hållas fin.

Jag tycker att vi borde bojkotta alla pälskläder med äkta päls, köp fejkpäls och gör alla djuren en tjänst. Den äkta pälsen skadar även miljön då det är så att pälsen som görs i Sverige exporteras ut och den päls vi har i våra butiker är importerade och med stor sannolikhet så är den pälsen från Danmark eller Kina eftersom att de har flest pälsindustrier. Genom att göra så transporteras pälsen långa sträckor - och i mina ögon är ju det helt i onödan. Självklart kommer det finnas några som tycker att det är bra att det finns pälsfarmar i Sverige just för att vi tjänar pengar på det och ja visst, till en viss del, men det finns betydligt bättre saker vi i Sverige säljer till andra länder som vi tjänar ännu mer på.
För ca 50 000 år sedan så använde krigare i Frankrike päls på sina kläder, men det betyder inte att det borde vara något som pågår fortfarande. Förr kunde man inte göra fejkpäls, men idag kan vi det och då borde vi verkligen använda oss av den av kunskapen.

Källor: (1) Organisationen djurens rätt, (2) Organisationen djurens rätt, (3) Svenska dagbladet
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional