Pälsindustrin

Publicerad 2018-06-01 07:30
Tillåten bild från google

80% av alla rävframer ligger i Skandinavien trots förbudet. Ska verkligen kaniner, minkar och andra djur få plågas just för att vi är desperata efter "snygga" kläder?  

Varje år dör ungefär 1 000 000 minkar i Sverige tack vare vårat behov efter pälsmössor, pälsjackor och andra fina accessoarer med päls. Det finns även kaniner som blir uppfödda för att sitta i burar för att sedan bli dödade för deras päls. Ska små djur som kaniner som vissa ha som sällskapsdjur behöva sitt i en trång bur hela livet för att vi ska få se bra ut under en viss tid för att sedan tröttna på klädesplagget och slänga det? Enligt djurens rätt så är det ungefär 85% av djuren som föds upp i farmarna och ungefär 15% som jagas från det vilda. Under 2013-2014 så producerades 87,2 miljoner pälsskinn från minkar och 7,8 miljoner från rävar och då var det olagligt att ha rävar inom pälsindustrin. Detta just för eran skull. Folk försökte göra skillnad som att till exempel år 2001 så fick man inte längre hålla rävar i farmar eller göra kläder av deras päls. Under 2014 så vart även chinchillor befriade från detta. Trots förbuden så lyssnade ingen farm och satte både chinchillor och rävar inne på dessa farmar och bröt mot djurskyddlagen ändå, men det var ingen som gjorde något åt det. Det finns fortfarande miljoner djur som sitter inlåsta i burar under olagliga tillstånd. Det som sker i farmarna bryter mot lagen och det är där felet sitter. Folk som slutat bry sig om annat än pengar plågar små oskyldiga djur i burar för att sedan döda de med el, gas eller knäcka nacken av de just för att pälasen ska hållas fin.

Jag tycker att vi borde bojkotta alla pälskläder med äkta päls, köp fejkpäls och gör alla djuren en tjänst. Den äkta pälsen skadar även miljön då det är så att pälsen som görs i Sverige exporteras ut och den päls vi har i våra butiker är importerade och med stor sannolikhet så är den pälsen från Danmark eller Kina eftersom att de har flest pälsindustrier. Genom att göra så transporteras pälsen långa sträckor - och i mina ögon är ju det helt i onödan. Självklart kommer det finnas några som tycker att det är bra att det finns pälsfarmar i Sverige just för att vi tjänar pengar på det och ja visst, till en viss del, men det finns betydligt bättre saker vi i Sverige säljer till andra länder som vi tjänar ännu mer på.
För ca 50 000 år sedan så använde krigare i Frankrike päls på sina kläder, men det betyder inte att det borde vara något som pågår fortfarande. Förr kunde man inte göra fejkpäls, men idag kan vi det och då borde vi verkligen använda oss av den av kunskapen.

Källor: (1) Organisationen djurens rätt, (2) Organisationen djurens rätt, (3) Svenska dagbladet
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional