Nooshi Dadgostar (V): "Du behövs i politiken - det är så man förändrar samhället"

Publicerad 2023-06-27 06:45

Nooshi Dadgostar (V) tycker det enda sättet att faktiskt göra skillnad i samhället är att vara med i politiken. Nooshi blev själv politiskt engagerad när hon var ung för att hon brann för jämställdhetsfrågor. – Vi har många ledare som växt upp i Järva, säger hon.

 

Vad har du för intryck av Järvaveckan?

– Det är jättekul att vara här. Förra gången jag var här spöregnade det. Nu skiner solen, det är många barn som letar efter kompisar och äter glass. Det känns väldigt livfullt och roligt att vara här.

Vad hoppas du kunna uppnå med att vara här?

– Jag ska hålla tal till järvaborna, men förstås till Sverige också, kanske främst till järvaborna. Här i Järva och i många liknande områden så är många unga, nästan varannan person är under 29 år så mitt tal är till ungdomarna.

Hur stor påverkan kan ert ungdomsförbund göra på er politik?

– Det jag kommer lyfta i mitt tal är det som många inte känner till, att det som skiljer förorten, Järva och liknande områden från hela Sverige är att många är så unga här. Här är Sveriges framtid. Om vi inte satsar här, på skola, vuxenutbildning, då kommer inte vi få fram civilingenjörer och läkare och alla de som ska göra klimatomställningar och ska bota oss när vi blir gamla. Det är därför det är så viktigt att satsa på området också. För här är framtiden.

Hur jobbar ni för att unga från Järva ska känna sig sedda och hörda och inte utpekade?

– Jag såg att Järvaveckans grundare hade gjort en undersökning om att många slutat att läsa media för att man inte mår så bra av att se sig själv på det sättet. Vi är ett parti som är stort i Järva. Vi har många ledare som växt upp i Järva och det är de som jobbar i området. Många av dem har viktiga politiska uppdrag i kommunen och i riksdagen. Deras röster kommer naturligt in i vårt parti.

Nuvarande regering har inte en så stark klimatpolitik. Många unga oroar sig för detta. Vad säger du om det?

– Det är ungdomar som ska göra hela klimatomställningen och bygga fossilfria bilar och lägga kraftledningar och bli lokförare med tåg som åker miljövänligt till exempel. Det är en viktig klimatpolitik att satsa på att ungdomar ska få utbildningarna som behövs förutom att göra alla andra investeringar för att ställa om för klimatet.

Har du några tips till unga som är oroade över regeringen brist på handling?

– Ja, jag har ett tips till alla unga som känner sig oroade. Du behövs i politiken, berätta vad som behövs. Det är bara så man kan förändra. Och alla unga som lyssnar på detta, det är inte svårt, inte konstigt. Det är livet det handlar om. Du vet allt om ditt eget liv, vad som behövs. Bli aktiv.

Har du alltid vetat att du ville bli politiker?

– Nej, inte alls. Jag har också tänkt att politik är för svårt, de håller på med konstiga saker. Det är ord som man inte brukar använda som pågår i debatterna. Det var först när jag kom in i politiken som jag förstod att det inte var så. Det finns massor av vänner som också vill förändra samhället. Tänk om ingen ändrat något, då hade Sverige fortfarande varit världens fattigaste land. Allt handlar om att människor har organiserat sig och gjort Sverige bättre.

Vilka frågor brann du för när du var yngre?

– Jag brann för jämställdhet, för feminism. Tjejer ska också bli satsade på få bättre löner, ha fritidsaktiviteter. Jag läste en artikel igår med två tjejer från Järva som tyckte att man skulle satsa mer på fotbollslag för tjejer. Att Idrottsföreningarna borde få mer resurser. Det är en sådan sak som jag tror många tjejer känner.

I statistik från SCB kan man läsa att tjejer är stressade i skolan, det tar på dem psykiskt. Hur kan ni underlätta för unga tjejer i skolan?

– Många växer upp i ett hårdare och svårare samhälle än tidigare generationer. Det finns saker som driver den där ångesten. Jag tycker att man bör ändra på betygssystemet, till exempel. Det funkar på ett sådant sätt att det driver mycket oro, att om du gör ett misstag så kan det påverka för mycket. Det vill vi ändra på. Det kan också handla om oro för saker som händer i familjen. Om matpriserna är så här höga - då kanske man själv känner att man inte ska äta och då mår man du ännu sämre i din kropp. Därför vill vi ha frukost i skolan, till exempel så att barn som känner så ändå ska kunna komma till skolan och äta.

– Det finns mycket orättvisor i vårt samhälle, system som inte funkar. Der sätter sig i våra hjärtan, i vår själ. Ett sätt kan vara att gå med i ett parti för att förändra samhället och att det skapar en större mening.

Har du en fråga till oss unga?

Nooshi: Ja, vad är viktigast för er att vi driver som politisk fråga?

Gerdn: Klimatfrågan, skolan och ungas psykiska hälsa, kriminalitet. Rättvisa, driva frågan om rättvisa, oavsett var man kommer ifrån så ska man kunna nå samma ställen i livet.

 

Källor: (1) Barn och unga år vår framtid, artikel från TT, (2) Vänstern vill ha gratis frukost till skolelever
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional