Kommer Vi Bli Ersatta?

Publicerad 2017-12-19 10:45

När vår värld utvecklas behöver vi anpassa oss. Borde vi frukta dessa utvecklingar?

 

ELEVARTIKEL FRÅN EDBOSKOLAN

Så, jag brukar sitta på kvällen och kolla på youtube då och då. Ibland kan jag komma in på väldigt intressanta videoklipp, som att den bästa Dota 2 spelaren blev krossad av en A.I(Artificial Intelligence) dator. Nu kör jag inte så mycket Dota 2 men jag vet att det är mycket mer avancerat än dom flesta spelen och mycket mer avancerat än saker som schack. Man börjar på ett sätt undra då. Hur kan man lära en dator på 1 månad att spela bättre än någon med över 10 års erfarenhet?

Johannes Flodin

 

Jag är på ett sätt väldigt rädd men ändå fascinerad. Att kunna lära en dator göra lika avancerade saker som vi människor är skrämmande. Jag menar det finns väl alltid den där dystopin där robotar tar över jorden. Personer som Stephen Hawking (väldigt intelligent person) och Elon Musk (VD av företag som Tesla, openAI och SpaceX) har pratat om att vi måste vara försiktiga när det kommer till Artificiell Intelligens eftersom dom kan bli skapade med onda avsikter. Jag menar vad händer om någon lär datorn att bli proffs på att hacka så att ingen kan stoppa den? Nu är vi långt från att det faktiskt händer men det skulle inte kunna bli omöjligt att något sådant händer i framtiden. Förhoppningsvis finns det då sätt att stoppa dom på ett enkelt sätt. Något annat som Elon musk pratade om var att A.I skulle kunna vara en anledning till tredje världskriget. Alltså om en A.I väljer att det bästa sättet att vinna är att göra en förebyggande attack mot ett land. Stora ledare som Vladimir Putin har också kommenterat att den som har makten inom detta område är den som kommer ha makten över världen. Antingen det eller så kommer A.I själv styra över vår värld och bestämma vad våra steg är. Det kan vara bra på ett sätt eftersom dom troligen skulle kunna hjälpa oss att göra världen till ett bättre ställe men den skulle kunna göra rätt så hemska saker som skulle kunna leda till ett förödande samhälle.

 

Så ja en dator som räknar ut saker och funkar bättre än oss kan vara vår undergång. Men låt oss tänka positivt. Just nu så finns det A.I i väldigt många saker runt om oss. Dom gör saker som vi aldrig kunnat göra och dom kan hjälpa oss att skapa en bra framtid på ett sätt. Vi skulle kunna ha en robot som hjälper äldre personer så dom inte behöver vara ensamma, en robot som kan köpa mat åt dig eller varför inte en bil som kör sig själv istället för en chaufför? Och detta slutar aldrig, man kan göra oändligt många saker med artificiell intelligens. Men det finns ju alltid risken att A.I kan ersätta jobb. Själv tycker jag att man måste hitta ett sätt att jobba med artificiell intelligens. Att hjälpa dom att utvecklas. För på det viset kan vi också utvecklas.

Jag är minst sagt kritiskt till artificiell intelligens men jag tror att om vi håller en säker utveckling inom A.I så kan vi troligen få en framtid där A.I kan hjälpa oss med det vanliga livet och vi kan hjälpa dom att skapa en framtid där vi inte behöver oroa oss om problem som vi behövde göra tidigare. Samtidigt tror jag det är bra om vi inte släpper in det för mycket i våra liv. Då kommer vi ha tråkigt om vi blir ersatta av A.I för mycket. Tillslut kommer vi känna oss som guldfiskar. Icke intelligenta arter. Och vi kommer bara drivas framåt av den teknologin vi en gång skapat. Jag menar vad ifall ett land bestämmer sig för att skapa en robot arme som i Robocop. Hur ska vi slåss mot dem? Jag tror Nordkorea inte är ett lika stort hot som A.I kan potentiellt vara. Men det handlar egentligen bara om hur man kontrollerar utvecklingen av A.I. Något som OpenAI redan jobbar med, att göra en säker utveckling inom A.I.

Vi kanske inte riktigt kommer bli ersatta nu. Jag tror inte att det är någon som vill se datorer spela. Dom saknar liksom en slags personlighet. Och det är kanske det som gör att vi tar avstånd från detta. Vi människor är unika på våra egna sätt och det gör att vi trivs att jobba med varandra. Vi människor vill inte titta på datorer som slåss mot varandra i spel. Vi vill få känslan av seger när den personen vi gillar mest gör mål eller vinner mot det andra laget.

Vi vill ha varandra.

 

 

 

Källor: (1) Elon Musk om A.I, (2) Stephen Hawkning om A.I
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional