Nej betyder nej

Publicerad 2023-01-18 09:42
Jag

Jag tycker att man ska prata mer om och stå upp mer för att nej är ett nej. Att det pratas för lite om det och att man måste ta nej på ett mer allvarligt sätt, att tjejer utsätts för trakasserier för att deras nej inte tas på allvar.

Man måste ta nej på ett mer allvarligt sätt. I dagens samhälle blir det mer att män inte tar kvinnornas nej seriöst, jag tycker att det är fel och att man ska ta det seriöst. Det har märkts att det aldrig spelar någon speciell roll när man säger nej. I domstolarna under våldtäktsfall är det extra tydligt. Men det som det leder till att tjejerna lär sig att nej inte betyder något och inte har nån vidare tyngd i sig.

Som i bollnäs kommun år 2020 när en kvinna var ute och gick på kvällen och skulle hem men blev påhoppad av 8 stora män som tog henne till en av männens hus medans hon skrek nej och gjorde tecken på ej samtycke men dom fortsatte ändå, det slutade med att den rädda kvinnan hamnade i en oro att gå ute själv för männen inte vilja lyssna på ordet nej.

Männen dömdes till våldtäkt men blev släppt efter för kort tid för att kvinnans röst blev inte tillräckligt hörd.

Är vi inte överens om att nej är ett nej? Att kvinnor har rätt att inte vilja ha sex även fast dom har till exempel en kort kjol. Att det blivit en norm att en berusad tjej inte kan säga nej fast en berusad tjej alltid ska ha rätt till ordet nej när man inte är bekväm. Likadant gäller även killar. Även fast om man är tillsammans eller har varit något gammalt hångel eller så så ska man även kunna säga nej om man inte vill. Jag trodde alla visste det.

Men tydligen inte, och det är inte bara vissa män som missat det utan även domstolen har missat kvinnornas rättigheter för att dom tror och tycker att män har mer makt och män talar mer sanning och låter mer trovärdigt än den utsatta. Och enligt mig är detta helt sjukt att det blir så i rättssalen, att kvinnor knappt får sin röst hörd.

I dagens tid har folk samlat ihop sig många olika tecken som man tror ska lyckas uppfattas att det ska betyda ej samtycke istället för att säga ett nej, så som blickar som säger nej eller vissa kroppsspråk som ska stå för ordet istället, så gör att mannen ska förstå blickarna eller tecknen, men det kan vara svårt för dom att förstå det som gör att domen säger att mannen inte uppfattade hennes tecken och att hon inte sa nej. Det är sjukt hur vi lever i en värld hur man fortfarande lär sig att om det blir ett övergrepp så kan man inte göra något, i vissa situationer väger inte nej nånting, man kan inte göra något. Men man måste lära sina barn att nej betyder ett nej, att man inte vill.

Oavsett vad en del försöker säga är dagens samhälle så är det fortfarande en “man worlds”

Efter alla år och alla domar har massa män släpps efter att gjort övergrepp på berusade, rädda, och utsatta kvinnor eftersom kvinnorna inte sagt ett riktigt tydligt NEJ eller inte sagt ett tillräckligt bra kroppsspråk enligt männen, så det i alla fall blivit ett “missförstånd”.

Det spelar ingen roll hur mycket kvinnor agerar i en våldtäkts situation. Det spelar ingen roll.

För enligt vissa räcker det inte att säga nej ett par upprepade gånger som menas att man inte vill, att det känns obekvämt eller gör ont. Tror mannen att motståndet bara är på skoj och att kvinnan bara vill bli fasthållen, få munnen fast man egentligen inte vill.

Och att tvingas till att ha sex på mannens vilja, och då är det så.

Det har blivit komiskt nästan att i dagens samhälle att nåt oerhört lätt ska vara så svårt.

Att våra barn ska växa upp i detta samhälle.

Ett nej betyder nej

Inte kanske,nja,vet ej,osäker

Nej.

Källor: (1) Mig
Skribent
Ljud
Fotograf
Research
Video
Tags: 

Dela

Elevartikel

31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Marie wingh
12 dec
Elevartikel
Marie Franzén
12 dec
Elevartikel
Allan Sterner
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional