Muharrem Demirok: "Öka skolresurserna för att bekämpa kriminaliteten"

Publicerad 2023-06-07 15:45

Bra skolor är viktigare än fängelsestraff i kampen mot gängkriminaliteten, tycker Centerpartiets ordförande Muharrem Demirok. I ett nytt förslag, som presenterades under Järvaveckan, föreslår Centerpartiet en satsning på en halv miljard till förebyggande arbete. – Vi vill satsa på lärare och på att se till att skolorna inte läggs ner, säger han. 

 

Du pratade om en halv miljard för att förebygga kriminaliteten. Hur exakt ska ni göra det?

– Det är en halv miljard för att bland annat jobba förebyggande och stärkande med socialtjänsten och stärka samverkansmodellen mellan kommuner. Vi vill satsa på lärare och på att se till att skolorna inte läggs ner.

Foto: Gerdn Hossein

Jag undrar om du ser en korrelation mellan segregation och kriminalitet i de utsatta områdena? Hur tänker ni hjälpa till där?

– Jag tror att man måste vara ärlig med att säga att den ekonomiska segregationen skapar förutsättningar för gängen att rekrytera. Så är det. Men att göra som vissa andra partier gör nu, att sätta likhetstecken mellan etnisk segregation och kriminalitet, det vill inte jag göra. Man kan inte peka ut människor och säga att de är kriminella bara för att de kommer från vissa länder. Det tycker jag är fel.

Hur kan er satsning hjälpa unga innan de tar den kriminella vägen?

– Skolan är ju väldigt viktig. Vi måste satsa på de som finns där. lärare, fältassistenter, fritidsledare, föreningslivet – de som faktiskt är trygga vuxna och som finns i barns liv väldigt tidigt. Kan man satsa på fler trygga vuxna, att de får förutsättningar som de vill ha då kan man hjälpa till mycket tidigare. Man behöver också samverka när ett barn håller på att hamna snett. Då måste lärare, socialtjänst, polis och föreningsliv måste jobba mycket tätare för att hjälpa den här ungdomen mycket tidigt, innan det blir allvarligt.

Och hur tänker du hjälpa dem med droghandeln? För när jag går ut i tunnelbanan så kan jag se fem unga som säljer droger som att det inte är något fel.

– Där finns det ju bara ett sätt och det är ju att ge polisen mer resurser omgående. Det är helt orimligt att det är på det sättet, att droghandeln kan ske så öppet. Polisen måste få resurser att hantera det direkt.

Enligt SCB är 50 procent av flickorna i gymnasiet stressade, 30 procent av dem har hälsoproblem, jag personligen har tre prov varje vecka. Hur kan du underlätta skolan för unga?

— Det här är ett jätteproblem. Jag läste att det bara var nio procent av flickorna som tyckte att det var kul att gå i skolan. Det är galna siffror när man ser på dem. Skolan ska vara något roligt som man känner lust inför, varje dag. Det finns mycket att göra för att minska stressen i skolan och framför allt hjälpa ungdomar med att hantera den stressen som kan uppstå innan det kan övergå till något mer allvarligt, som psykisk ohälsa.

Har ni sett era förtroendesiffror? Varför är de så låga?

— Ja, så kan det vara i livet, ibland går det upp och ibland går det ner. Det är bara att fortsätta att kämpa, det är inte ett hundrameterslopp, det är ett maratonlopp.

Hur funkar det med kulturell muslim och medlem i Svenska kyrkan?

— Det funkar väldigt bra, jag är en väldigt stolt medlem av Svenska kyrkan. Det är en fantastisk organisation som gör väldigt mycket bra. Jag trivs väldigt bra som medlem i Svenska kyrkan.

Vad innebär en kulturell muslim?

Det betyder att man kanske inte är så väldigt troende, jag är inte särskilt troende. Jag firar till exempel Ramadan och eid tillsammans med min släkt för det betyder väldigt mycket för mig att träffa släkten och vissa kulturella delar är väldigt starkt hos mig. Jag firar också jul och påsk. Det är fantastiskt att träffa släkt och vänner då också.

 

Källor: (1) Statistikmyndigheten (SCB)
Skribent
Fotograf
Tags: 

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional