Mobiler i skolan

Publicerad 2024-05-15 07:30

Ungdomar idag måste lära sig att ta ansvar detta kommer dom att bli nödvändigt för deras framtida liv. Ett bra första steg är att få tillit att man kan använda telefonen på rätt sätt i skolan.  

 

När barn i dag uppfostrats så får dom inte ta lika mycket ansvar som förr det gör att man blir sämre förberedd för sina framtida arbetskarriärer. Ett bra första steg mot att ge barn mer ansvar är att låta dom ha mobilerna under skoltid. Många tycker att det är ett problem med att ha mobiler på skoltid för att det gör eleverna mindre fokuserade på skolarbetet och socialiserar sig för lite. Absolut det är ett problem att barn inte är sociala men lösningen är inte att ta i från dom mobilen. I en intervju med vi Lärare säger Johan Pehrson "I klassrummen ska man vara fokuserad, och på rasterna ska man inte stirra ned i en skärm" Det låter ju bra men om man inte får använda telefonerna på rasterna kommer de inte att leda till en bättre miljö utan det kommer leda till elever som är uttråkade på rasterna och istället för att ta fram telefonen och underhåller sig så kommer dom försöka hitta på saker att göra som skadegörelse eftersom att barn ofta inte tänker så långt när dom är uttråkade så gör dom någon forma av skadegörelse eller klottring. Jag frågade en elev på Järvsö skola som helst håller sig anonym som säger " Jag har gjort skadegörelse på skolan när jag har varit uttråkad." 

Även personer som kanske har det tuffare i skolan och tycker det är jobbigt med socialisering kommer ta skada av inte få använda mobilen på skolan, för att tänk dig om vi tvingar elever att vara sociala då sätter vi dom i situation där dom kan utsättas för mobbning eller liknade.  

Sen måste vi komma ihåg också att Johan Pehrson är 55 år gammal det betyder att han inte har någon vidare erfarenhet med att vara social genom mobilen. Det är faktisk fallet för dom flesta ungdomar idag dom använder mobilen för att vara social. Det heter ju faktisk Sociala medier. 

Mobilen behöver ju faktiskt inte vara problem på lektionerna utan det kan också vara hjälpmedel. Jag har till exempel använt min mobil i skolarbetet många gånger som när vi gör olika filmer i både SO och Bild. I läroplanen för bild står det "Genom undervisningen ska eleverna få er­fa­ren­heter av visuell kultur i form av film, fotografi, design, konst, arkitektur och miljöer." Om skolan skulle behöva köpa kameror till eleverna att använda till dessa ändamål skulle det bli en stor extra kostnad men om eleverna får använda sin egna mobiler skulle vi undvika denna kostnad

Jag intervjuade en lärare på Järvsö skola och frågade vad tycker du om användandet av mobiler i skolarbeten "Jag tycker att det är bra att vi låter eleverna använda telefonen till skolarbeten för att den är en så stor del av samhället idag och det är bra att eleverna lär sig använda den på rätt sätt" Jessica Bergman .

Jag hoppas att ni som har läst den har artikeln nu känner som jag att man inte ska ta mobilerna från skolan. 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Källor: (1) ViLärare, (2) Läroplanen för Bild
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional