Min prestationsångest

Publicerad 2022-05-17 13:30

Allt är kaos i min hjärna. Skolan har precis börjat men ändå så oroar jag mig redan. Egentligen så vet jag inte varför, det är väl mest för betygen, nationella proven, prestationsångest och skol……. vänta back bandet. Där har vi det prestationsångest något av det värsta som finns. Jag heter Mehriya och här är mitt vårprat.

 

Jag sitter i skolan några dagar efter ett nationellt prov. Jag väntar på att min lärare ska komma. Så länge kollar jag på väggarna som är fulla av planscher, på planscherna står det allt i från hur man skriver texter till hur man använder sig av olika lässtrategier. När min lärare kommer har hon något att fråga. Alla lyssnar nyfiket. Hon frågar om någon vill veta vad de fick på nationella provet. Alla blir plötsligt exalterade medan jag själv försöker undvika ögonkontakt med läraren. Sedan dras all uppmärksamhet till mig och jag känner alla stirrande blickar när min lärare plötsligt säger att jag har fått ett A på nationella. Jag fylls av glädje. Jag kan knappt dölja min stolthet. Jag älskar verkligen när lärare hyllar barn. Det är väl klart att om något litet barn får bra resultat på ett prov att de förtjänar en applåd. Det kan också ge motivation till andra barn. Då kanske de också vill att deras lärare ska hylla de. Så de börjar jobba hårdare. Innerst inne är jag jätteglad men allt är inte så bra egentligen . För nu inser jag ju att det här måste fortsätta. Nu har jag ännu ett krav på mig. Jag måste fortsätta att prestera.

Jag har nästan alltid varit den “smarta tjejen”. Tjejen som alltid kan alla svar. Nörden liksom. Men jag är så mycket mer. Alla som tror att jag alltid ska kunna svaren har fel, jag är en människa inte en maskin. Jag har haft prestationsångest så länge jag kan minnas. Jag får ångest så fort jag får ett arbete att göra i skolan eller en uppgift liksom. Nu kanske ni undrar varför. Jo för att det är något som sitter i huvudet på mig. Mina texter måste alltid vara bra eller få en bra bedömning . Annars tappar jag motivationen eller mår dåligt. Ett fel på ett matteprov kan förstöra hela min dag. Det är som att du bär på flera tunga stenar och när du får reda på ditt resultat på ett prov så tappar du allt, men om ditt resultat är dåligt så plockar du upp alla stenar och bär på det igen. Men nu är stenarna så mycket tyngre.

För de som inte har prestationsångest kan det vara lite svårt att förstå hur vi med prestationsångest egentligen får ångesten. Många tror att man har det för att ens föräldrar ställer krav på dig. Men egentligen är det inte så, eller inte för mig i alla fall. Jag vet att mina föräldrar är stolta över mig så länge jag gör mitt bästa. Det spelar liksom inte så stor roll för de om jag får ett A eller ett C i något ämne. Så länge jag har gjort mitt bästa. Det som är det största problemet är nog att jag sätter så mycket press på mig själv och det är ju någonting som ingen kan hjälpa mig med. Jag måste hjälpa mig själv eftersom att det är jag som sätter kraven. Men det svårt. Speciellt när man inbillar sig att andra förväntar sig någonting av dig.

Ibland är det skönt att ha prestationsångest. Jag vet det låter jättekonstigt. Men ibland kan det också motivera mig genom att min magkänsla säger att man måste arbeta bra och vara aktiv på lektionerna och då kan det ju leda till att jag får ett bra betyg i det ämnet. Tack vare att min prestationsångest pushade mig till att prata. Min prestationsångest gör mig även väldigt målmedveten och det är någonting som jag ser som en stor fördel.

Jag är mycket väl medveten av att det inte bara är jag som känner så här. Men ibland så känns det som att man är helt själv i det. Vissa dagar så orkar man bara inte med en massa inlämningar och det är tråkigt, men jag inbillar mig att alla förväntar sig någonting av mig och att jag måste prestera eftersom de förväntar sig det. Vilket inte alls är bra, jag vet ju att jag inte gör det för någon annans skull utan för min egna. Då är det helt absurt att tänka som jag tänker.

Många dagar sitter jag bara där och tänker. Tänker och tänker på hur stressfull veckan har varit. Men så plötsligt avbryts mitt tänkande och jag kommer på att jag måste skriva klart min engelsk text och då dyker prestationsångesten upp. Det är som att du hör att det knackar på dörren men innan du öppnar dörren så kikar du ut genom kikhålet och där står en person som du inte gillar. Typ så känns det och det är ingen behaglig känsla om man ska uttrycka sig på det viset. Nu kanske du undrar varför jag blir nervös eller får ångest för det. Jo det är för att jag börjar och tänka på bedömningen jag kommer att få på texten i detta fallet. Jag tror det är det som skrämmer mig. Att jag inte vet vad jag kommer att få. Att jag inte vet om min text är strålande eller oduglig.

En dag när jag sitter i skolan och ska börja skriva den här texten så pratar jag med min vän.

  • Min text blir aldrig bra. Hur är det med din? säger jag.
  • Det går helt okej. Men dina texter blir alltid bra. Säger hon.

Det är just detta, jag förstår att de bara försöker peppa mig men ändå. Nu måste jag också se till att min text blir bra så att jag kan leva upp till det de “förväntar” sig.

Nu det senaste har det blivit mycket värre. Jag har ingen behärskning på det längre. Det är det som är min högsta prioritetet just nu, att få kontroll över det. Jag tror att betygen och nationella proven bara blev lite för mycket att smälta på en gång. Men jag ska få ordning på det. Jag vet ju vad konsekvenserna annars är.

 

Källor: (1) Mehriya Tokhi
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional