Magdalena Andersson: "Ni som är unga har en riktigt ljus framtid"
Av UNGDOMSREPORTRARNA På JäRVAVECKAN 2023
Publicerad 2023-06-02 17:45
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ser många möjligheter för ungdomar att skapa en stabil framtid, men är samtidigt bekymrad över riktningen dagens regering tar. – Jag är tyvärr väldigt bekymrad över att Sverige blir mer orättvist.
Mobile Stories ungdomredaktion på Järvaveckan är ett samarbete mellan Mobile Stories, Framtidens Hus i Järva och elever från Ekens skola i Stockholm. Ungdomarna intervjuar de partiledare eller de som representerar de politiska partierna under Järvaveckan. Samtliga representanter har fått möjlighet att bli intervjuade.
Abyien: Hur var det att gå från statsminister till opposition? Som statsminister hade du ett stort inflytande och fick vara med och bestämma. Men nu får du inte bestämma och du har säkert inte lika mycket makt som förut. Hur känns det?
– Jag gick ju med i SSU därför att jag tyckte att världen var orättvis, att det spelade så stor roll vilka föräldrar man hade och var någonstans man föddes för vilka möjligheter man fick i livet. Jag kände redan som barn att jag ville göra vad jag kunde för att ändra det, för att det skulle bli mer rättvist. Det är precis samma känsla som driver mig varje dag. Och då vill man ha makt och kunna bestämma. I opposition har man inte samma möjligheter att göra Sverige rättvisare. Jag är tyvärr väldigt bekymrad över att Sverige, tvärtom, blir mer orättvist.
Abyien: Socialdemokraterna är ju Sveriges största parti, har ni något inflytande i regeringen?
– Nej, vi har inget inflytande i regeringen eftersom Ulf Kristersson som är statsminister valde att samarbeta med Sverigedemokraterna och ge dem en stor makt i Sverige, istället för att samarbeta med mig. Och det var ju ett val han gjorde.
Gerdn: Klimatet är en fråga som oroar och påverkar väldigt många unga. Jag undrar hur ert parti jobbar kring just den frågan?
– Vi hade med den klimatpolitik som låg när jag var statsminister varit på väg att nå de svenska klimatmålen. Men nu har vi för första gången på 20 år en regering som bedriver en politik som ökar utsläppen. Men vi fortsätter att lägga fram förslag för att minska utsläppen, både för att elektrifiera Sverige, för att vi ska köra mer på biodrivmedel och för en grön industri i Sverige. Vi ser också att det skapar många jobb.
Gerdn: Och har du några tips till ungdomar som känner att de vill engagera sig och påverka? Ungdomar som är oroade över regeringens brist på på handling?
– Jag tycker att man ska gå med i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund. Det är gratis att gå med där, men det finns också andra organisationer man kan gå med i för att påverka. Man kan ju också gå samman och starta nya organisationer, så det finns ju många olika verktyg. Man kan också skriva insändare eller debattartiklar, ordna demonstrationer och uppvakta politiker.
Abyien: Får ungdomarna i Socialdemokraternas ungdomsförbund sina röster hörda? Hur stort inflytande har de i ert parti?
– Partiet leds av det man kallar för ett verkställande utskott, där ordförande för SSU finns med, så när hon tycker att vi driver en dålig politik för ungdomar, ja då protesterar hon högljutt. Lisa Nåbo heter hon.
Abyien: Så de får vara del av och influera er politik?
– Ja, och sedan vill vi ju också driva en bra politik för ungdomar. De är ju Sveriges framtid.
Abyien: Vilka frågor har ni lyft fram från SSU?
– De har kämpat mycket för att bygga billigare bostäder, för att man ska kunna flytta hemifrån. Det genomförde vi när vi var i regeringen, men den här regeringen tagit bort det. SSU tycker också att det ska vara gratis kollektivtrafik och där ville vi ha gratis kollektivtrafik på sommaren. Alla ska kunna åka in till stan eller åka och bada, oavsett vad ens föräldrar tjänar. Det hade vi också som förslag att genomföra om vi hade vunnit valet. Sedan driver SSU också frågor om att det ska finnas tillräckligt med resurser i skolan så att alla elever verkligen får det stöd de behöver.
Abyien: Gratis skolfrukost är också ett av SSUs viktigaste mål. Kommer du driva fram det här förslaget?
– Vi har inte drivit det ännu. Jag tycker är en bra idé och en del socialdemokratiska kommuner har också genomfört det och det tycker jag är bra. Men vi har ett konkret förslag nu att det ska finnas sommarlovsaktiviteter med lunch för alla barn i Sverige den här sommaren.
Abyien: Så ni har inte prioriterat gratis skolfrukost än?
– Inte än. Flera av de socialdemokratiska kommuner som har haft det har ju tyckt att det fungerar bra.
Gerdn: Hur arbetar ni för att unga i Järva ska känna sig sedda utan att känna sig utpekade?
– Ja, för det är ju så viktigt att lyfta fram en balanserad bild av Järva och andra utsatta områden där tidningar oftast bara kommer när det skett någon skjutning eller någon sprängning. Fler bilder av Järva behöver spridas och Järvaveckan är ju en sån aktivitet och därför är det viktigt för mig också att vara här. Men jag kan ju konstatera att alla partiledare inte har prioriterat det.
Abyien: Vi båda bor i Järva och det har varit rätt tryggt och säkert de senaste månaderna. Men hur tycker ni att man behöver göra för att det ska fortsätta vara säkert?
– Det finns två sidor. Det ena är ju att vi behöver ha fler poliser och där är det jättebra med det nya polishuset som gör att det finns poliser stationerade här. Här behövs också tuffa straff, men det vi sett nu är att när fler gängkriminella hamnat i fängelse och fått längre straff så står nya unga killar redo att kliva in. Man måste ju också jobba mot nyrekryteringen, så att unga killar ska ha en annan väg i livet än de kriminella gängen. Och då handlar det om att se till att alla barn tar sig igenom skolan och gymnasiet. Om man tar sig igenom gymnasiet, då får man jett bra jobb med en lön som går att leva på. Vi behöver satsa mycket mer på killar som är på glid. Jag skulle helst vilja att vi kunde punktmarkera varenda ung kille som är på glid för att håva in honom. Det finns också en hänsynslöshet från de kriminella gängen. Hur man nu värvar väldigt unga barn för att börja springa ärenden.
Abyien: Men jag kan tänka mig att det är lätt att hamna i kriminalitet när man kommer från ett utsatt område och kanske lever i fattigdom. Om du kommer från en stabil familj, då kan du ju tänka på din framtid. Men om du kommer från en fattig familj, då kommer du bara tänka på pengar. En hungrig person kommer inte att tänka på sin framtid, så måste ni inte först se till att de kommer ha ett stabilt hem?
– Ja, precis, och det är därför jag är lite bekymrad över att regeringen nu när vi har den ekonomiska krisen med högre matpriserslår mot skolan och att regeringen inte prioriterar att höja barnbidragen, höja studiebidraget för gymnasister eller satsa på skolan. De har lagt väldigt mycket pengar på att sänka skatten för de rikaste istället. Det är inte bra, tycker jag.
Gerdn: Har du några sista ord för ungdomar i Järva, men även ungdomar runt hela Sverige?
– Se till att plugga. Ta er igenom skolan. Då har man goda chanser. Det finns ju brist på arbetskraft i Sverige så ni har en riktigt ljus framtid framför er!
Källor: (1) Polishuset i Rinkeby - från start till klart, (2) SSU
Skribent
Research
Dela
19 jun Elevartikel |
11 jun Elevartikel |
10 jun Elevartikel |
05 jun Elevartikel |
04 jun Elevartikel |
04 jun Elevartikel |
03 jun Elevartikel |
27 maj Elevartikel |
16 maj Elevartikel |
15 maj Elevartikel |
15 maj Elevartikel |
17 mar Elevartikel |
14 mar Elevartikel |
14 mar Elevartikel |
01 mar Elevartikel |
01 mar Elevartikel |
01 mar Elevartikel |
23 feb Elevartikel |
23 feb Elevartikel |
23 feb Elevartikel |
15 maj Professional |
23 nov Professional |
15 mar Professional |
14 mar Professional |
06 feb Professional |