Maddy Savage från BBC: "Jag har varit i Järva för rapportera om gängkriminalitet men också för att ta mitt vaccin"

Publicerad 2023-10-30 22:15

BBC besökte Framtidens Hus i Rinkeby och Maddy Savage är en brittisk korrespondent som har varit i Järva många gånger av olika anledningar: -Jag var medveten att Järva har haft en hög brottsnivå, jag hoppades att det skulle hålla sig lugnt under vårt besök, och det gjorde det. Maddy Savage vill prata med människor som direkt har drabbats av vapenbrott i Järva. 

 

Varför är ni här?

– Vi gör här en dokumentär för ett oberoende produktionsbolag som heter Bespoken Media, som kommer att sändas på BBC World Service och göras tillgänglig som podcast.

Vilka förväntningar hade ni när ni kom till Järva och tycker ni att det stämmer överens med verkligheten?

– Jag har varit i Järva flera gånger tidigare, både för att rapportera om frågor som gängkriminalitet, arbetslöshet och invandring, men också av personliga skäl – till exempel för att få ett av mina Covid-vacciner. Jag följer också nyheterna i Sverige, så jag var medveten om att Järva har haft höga brottsnivåer de senaste åren, även om det inte har skett några dödsskjutningar under 2023. Jag hoppades att det skulle hålla sig lugnt under vårt besök, och det gjorde det.

Finns det några missuppfattningar eller myter om detta ämne?

– Järva är ett ställe med många socialtjänst bostäder och det har varit mycket kriminalitet i området de senaste åren, så jag tror att en del som inte varit där kan tänka sig att det är väldigt nedgånget. Men de flesta byggnader, butiker och skolor är i gott skick och området är omgivet av skog. Rinkeby och Tensta ser ut som många andra förorter i Sverige, förutom att de är mycket mer mångkulturella.

Vad är betydelsen av detta ämne för BBC och den brittiska befolkningen?

– Det här programmet görs faktiskt till stor del för BBC World Services globala publik. Detta nätverk täcker intressanta berättelser från hela världen. Jag slog upp idén efter valet 2022, sedan den nya regeringen lovade att ta itu med våldsbrott. Planen var att se hur det gick för dem, ett år senare. Tyvärr är det fortfarande en hög nivå av dödsskjutningar i Sverige. I programmet hör vi från människor i olika samhällen som drabbats av våld och tar en titt på några av de möjliga lösningarna.

Har det här ämnet påverkat Storbritannien på något sätt och om inte, varför driver ni det?

– En annan anledning till att detta ämne är intressant för en global publik är att Sverige länge har haft en image som en fredlig och säker nation. Det har traditionellt sett varit välkänt för saker som sin jämställdhetspolicy eller sina kända mode- och möbelvarumärken – inte för våldsbrott. Så vi ville visa att det finns andra aspekter av livet i Sverige som kanske inte stämmer överens med de globala stereotyperna.

 

Vad vill ni uppnå när ni gör era intervjuer?

– Balans är nog det viktigaste. Jag vill se till att vi hör från människor i samhällen som har drabbats direkt av vapenbrott, inte bara från politiker eller experter. Samtidigt vill vi ha in olika perspektiv och åsikter om varför det finns höga brottsnivåer och vad som kan göras för att minska dem. Det är en komplex situation, och jag önskar att vi hade mer än bara 30 minuter för programmet.

Källor: (1) Maddey Savage , (2) Bespoken media
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional