Love thy neighbour - Religion påverkar den kenyanska identiteten

Publicerad 2023-11-28 13:12
BILD: Soror Habeish

I en värld där religiösa konflikter ibland dominerar nyhetsrubrikerna, är Kenya ett lysande exempel på hur olika trosuppfattningar kan samexistera i harmoni. Religion spelar en central roll i människors liv, särskild i Kenya. Vi ska dyka djupare in i Kenyas religiösa sida och utforska hur olika trossystem och traditioner samverkar för att forma samhället.

-Kristendom har lärt mig att älska min granne, oavsett vilken religion de följer, berättar Charles samtidigt som han rör sitt korshalsband.

Charles är en troende och religiös kristen som har gått i en kristen skola och arbetar nu inom utbildning i Kenya. Han hjälper oss med att förstå den religiösa mångfalden i Kenya och om religionens roll i samhället.

Kristendomen har en stark närvaro i Kenya och är den största religionen i landet. Majoriteten av Kenyas kristna identifierar sig som protestanter eller katoliker, men det finns en rik mångfald av trosriktningar och sekter. Utöver platser för tillbedjan fungerar kyrkor som gemenskapscentrum, välfärd och utbildningsinstitutioner.

-Kyrkor hjälper de som är i nöd, de erbjuder utbildning till elever helt konstandsfritt och ger mat och stöd till de som behöver, säger Charles i hans svårbegripliga dialekt.

Även fast kristendomen dominerar religionerna i Kenya så finns det en självklar religiös mångfald inom befolkning.

Patric som vi intervjua berätta om hur religionen islam också inkluderas inom skolorna.

Han fortsätter berätta om att i många skolor så blir muslimer noterade om bön i högtalaren, vilket är ett av de viktigaste delar inom religionen.

-Ytterligen religionen, buddism befinner sig också inom landet, det ses som ett snabbt växande religion, fortsätter Patric.

Buddismen är en så helig religion för landet att de har ett heligt tempel vid namnet Loresho. Det är där som de buddistiska invånarna går för att bland annat meditera och finna själv reflektion.

Även om det finns utmaningar, är Kenyas religiösa landskap fortfarande ett bevis på den harmoniska samexistensen av olika trosriktningar och den bestående andan av enhet och tolerans.

-Religiösa traditioner i Kenya är olika och återspeglar ofta landets kulturella rikedom. Många kenyanska kristna och muslimer införlivar också traditionella afrikanska seder och ritualer i sina religiösa ritualer och traditioner, berättar Patric entusiastisk, klädd i traditionellt kenyansk dräkt.

- Detta kan vara genom kläder som muslimer och kristna bär, mat som muslimer äter under Ramadan (fastemånaden) och genom kultur som blandas in med gudstjänsten i kyrkan, försätter han.

Politik och religion har även en samband inom den Kenyanska samhället.

-Kristendomen är den största religionen i Kenya och därför använder politiker religion för att locka fler röstare, detta kan vara genom att tydligt visa att de är en religiös kristen eller genom att donera till Kyrkor och Kristna församlingar. Man har dock inte en lagstiftning som endast följer en religion utan alla har religiös frihet, berättar den kristna troende Patric i en seriös ton.

Religion spelar en stor roll inom det kenyanska samhället, mycket mer än religionen i Sverige. Vi i Sverige har religiös frihet men religion integreras inte mycket i skolorna, man har religionskunskap som lär eleverna men har exempelvis inte bönutrop för de muslimska eleverna. Sverige är en välfärdsstat, staten har ansvar för medborgarnas ekonomiska trygghet medan kyrkan har en större roll för ekonomisk trygghet i Kenya. Kyrkan hjälper de i nöd i Kenya medan staten hjälper de i nöd i Sverige.

- Religion har alltid stått sida vid sida i Kenya, vi bryr oss om våra medmänniskor och ska alltid ta hand om varandra, berättar Charles slutligen.

Källor: (1) Intervju
Skribent

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional