Låt inte ensamheten dränka dig!

Publicerad 2021-03-25 11:00

Har du någonsin varit med om en sådan situation som jag? Jag är i rummet, ensam, nedsänkt i mina tankar och samtidigt känner jag mig bekväm. Plötsligt ringer min vän och ställer en fråga om skoluppgiften, vi klagar på läxor och prov, uttrycker våra känslor i förhållande till det och skrattar samtidigt. Av någon okänd anledning får jag en glädjekänsla, men när jag tänker efter märker jag att det är ett tag sedan jag pratat med en vän på det sättet. Det är då jag inser hur mycket Corona-isoleringen har påverkat mig utan att jag ens märkt det.        

 

Jag lovar att några av er (även jag själv), blev glada då ni fick reda på att skolor skulle gå över till distansundervisning. Ni tänkte att ni kommer slippa gå upp tidigt och ta er till skolan, vilket är skönt. Ni kanske till och med planerade en ny rutin för att kunna göra färdigt de skoluppgifter ni hade kvar på bästa sättet. Men det blev inte som ni tänkte. Varje dag var tråkigare än förra, men varför? Vi hade ju förutsagt fina dagar borta från skolan, så varför blev det inte som vi trodde? Enligt min mening är en av anledningarna att vi var borta från varandra. Vi människor motiverar varandra, väcker varandras konkurrenskänsla och gör varandra framgångsrika. Att vara tillsammans i en miljö, vare sig en utbildningsmiljö eller en arbetsmiljö, ökar faktiskt vår energi och motivation att nå våra mål utan att vi själva ens inser det. Men Coronapandemin drev oss isär, försvagade våra sociala kontakter och tog till och med bort vårt trevliga småprat med vänner och skolkamrater. Vi kunde inte heller gå på bio eller umgås, vilket brukar göra oss glada.

Den situation vi befinner oss i nu, får oss att uppleva ofrivillig ensamhet vilket Anna Bennich har skrivit om i sin artikel "Ensamhet" (psykologiguiden 2017-12-21). Ensamhet kan leda till utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, stroke och tidigare utveckling av demens. Utöver det medför ensamhet psykologiska svårigheter som depression, alkoholmissbruk och aggressivt beteende. Med tanke på detta kan man säga att ensamhet kan vara en allvarlig fara för vår mentala och fysiska hälsa. 

Mahdieh Zahedi

Om ni har läst romanen "Frankenstein" av Mary Shelley så kommer ni definitivt ihåg monstrets grymma karaktär som begår brutala mord. Men det anmärkningsvärda är att han inte är ondsint och samvetslös från början. Det som gör honom till en våldsam och grym varelse är faktiskt ensamhet och att inte ha en vän eller någon att prata med. Ensamhet, att inte ha någon vän och utanförskap har plågat honom så mycket att han blir tvungen att göra onda gärningar i hopp om att få en vän. Men det han får i slutet är inte något mer än sin egen undergång. Det som fångar min uppmärksamhet är monstrets obevekliga strävan efter att få en vän, vilket nästan är omöjligt för honom, medan vi har vänner som vi inte ens behöver "försöka" kommunicera med.

Under Corona-isoleringen upplever vi ensamheten som ofrivillig, och det är därför extra viktigt att inte drunkna i denna ensamhet som kan påverka oss negativt. Liksom jag, som med ett kort samtal med min vän verkar ha vaknat från en djupsömn, fick energi och kände mig ovanligt glad. För att få oss själva och andra att må bättre i denna tråkiga period, är allt vi behöver göra att ringa och prata med vänner eller släktingar eller ännu bättre träffa dem via videosamtal. 

 

Källor: (1) Psykologiguiden
Skribent

Dela

Elevartikel

Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional