Korallerna förtvinar på botten

Publicerad 2018-05-29 08:00

 Korallreven i våra hav håller på att dö ut. På grund av att haven blir varmare och att PH värdet ökar så dör korallreven ut. Och när korallreven försvinner så dör de havsdjur som är beroende av korallerna ut.

 

Våra hav är mycket stora och täcker den största delen av vår planet. När sommaren närmar sig så är det många som drömmer om att åka utomlands, man tänker på all mat som finns att äta, alla affärer som man kan shoppa i, och alla fina rev som man vill simma i och utforska. Men det vi inte vet eller förstår är att allt vi gör påverkar korallreven negativt. Våra korallrev håller på att dö ut, de är över 500 miljoner år gamla men på bara några hundra har vi människor börjat utplåna dem utan att vi vetat om det. Det har gått så långt så att över 2/3 av alla korallrev är allvarligt hotade och ungefär 1/4 är helt utom räddning. Korallreven är mycket viktiga för haven och vår miljö, likt våra regnskogar på land har korallreven en stor artrikedom. Runt 2 miljoner arter finns inom korallrevens områden och ungefär 1/4 av allt marinliv lever i korallrevens områden, många av dessa arter och marinliv är mycket olika varandra men de har alla en mycket stor likhet, alla är beroende av att korallreven mår bra.

Korallerna är viktiga för att balansen i havet ska vara stabil, korallerna skapar skydd, hem och parnings plats för allt marinliv. om korallerna försvinner så kommer runt 2 miljoner olika arter att dö ut. Vi håller på att ta kol på alla korallrev i haven helt och hållet. Om vi inte gör något snart så kommer vi inte att ha några korallrev kvar. Men vi kan fortfarande rädda de korallrev som fortfarande lever. Om vi inte klarar av att rädda korallreven så kommer ungefär 1/4 av allt marinliv, eller ungefär 2 miljoner arter att dö ut och det mesta av allt syre i haven skulle försvinna, tänk på att korallreven är havets regnskogar. 

https://pixabay.com/sv/korall-korallrev-revet-havet-567688/

Om vi cyklar eller går dit du ska och om behöver åka längre kan du ta bussen eller samåka om du måste, för om vi gör det så minskar vi föroreningarna i luften. Försök att sluta skräpa ner i naturen så att skräp och annat farligt avfall hamnar i haven. När du är utomlands så tänk på vad du beställer ifrån restaurangerna du valt att äta på, undvik hajfenssoppa och kolla om restaurangen köper miljömärkt fisk och skaldjur. Om du tänker snorkla i korallreven när du är där på semester välj en dykoperatör som är seriös med sitt arbete och som är involverad i något projekt som står för att skydda allt marinliv och dess naturliga ekosystem. När du snorklar eller simmar i eller i närheten av ett korallrev ta eller rör aldrig marindjuren eller korallerna, det kommer du fä höra många gånger, om du valt en bra dykoperatör, för att det inte bara är för att skydda marinlivet och korallerna utan det är också till för att skydda dig, många fiskar och koraller är giftiga och om du får i dig giftet kan det orsaka fruktansvärda smärtor, kramper och ibland även död.

Vi kan rädda våra korallrev om vi bara försöker, de bidrar till så mycket, levt så länge och de har en stor påverkan på haven, de gör så att massor av fina och graciösa varelser får hem, skydd och parningsplats. Om vi inte kan rädda korallreven så kommer havens balans att rubbas och miljontals arter kommer att dö ut.

Källor: (1) Korallrev - havens regnskogar, (2) Korallreven bleks och dör, (3) 8 enkla steg att skydda korallreven, (4) vad vi människor kan göra för att hjälpa korallreven?
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional