Korallerna förtvinar på botten

Publicerad 2018-05-29 08:00

 Korallreven i våra hav håller på att dö ut. På grund av att haven blir varmare och att PH värdet ökar så dör korallreven ut. Och när korallreven försvinner så dör de havsdjur som är beroende av korallerna ut.

 

Våra hav är mycket stora och täcker den största delen av vår planet. När sommaren närmar sig så är det många som drömmer om att åka utomlands, man tänker på all mat som finns att äta, alla affärer som man kan shoppa i, och alla fina rev som man vill simma i och utforska. Men det vi inte vet eller förstår är att allt vi gör påverkar korallreven negativt. Våra korallrev håller på att dö ut, de är över 500 miljoner år gamla men på bara några hundra har vi människor börjat utplåna dem utan att vi vetat om det. Det har gått så långt så att över 2/3 av alla korallrev är allvarligt hotade och ungefär 1/4 är helt utom räddning. Korallreven är mycket viktiga för haven och vår miljö, likt våra regnskogar på land har korallreven en stor artrikedom. Runt 2 miljoner arter finns inom korallrevens områden och ungefär 1/4 av allt marinliv lever i korallrevens områden, många av dessa arter och marinliv är mycket olika varandra men de har alla en mycket stor likhet, alla är beroende av att korallreven mår bra.

Korallerna är viktiga för att balansen i havet ska vara stabil, korallerna skapar skydd, hem och parnings plats för allt marinliv. om korallerna försvinner så kommer runt 2 miljoner olika arter att dö ut. Vi håller på att ta kol på alla korallrev i haven helt och hållet. Om vi inte gör något snart så kommer vi inte att ha några korallrev kvar. Men vi kan fortfarande rädda de korallrev som fortfarande lever. Om vi inte klarar av att rädda korallreven så kommer ungefär 1/4 av allt marinliv, eller ungefär 2 miljoner arter att dö ut och det mesta av allt syre i haven skulle försvinna, tänk på att korallreven är havets regnskogar. 

https://pixabay.com/sv/korall-korallrev-revet-havet-567688/

Om vi cyklar eller går dit du ska och om behöver åka längre kan du ta bussen eller samåka om du måste, för om vi gör det så minskar vi föroreningarna i luften. Försök att sluta skräpa ner i naturen så att skräp och annat farligt avfall hamnar i haven. När du är utomlands så tänk på vad du beställer ifrån restaurangerna du valt att äta på, undvik hajfenssoppa och kolla om restaurangen köper miljömärkt fisk och skaldjur. Om du tänker snorkla i korallreven när du är där på semester välj en dykoperatör som är seriös med sitt arbete och som är involverad i något projekt som står för att skydda allt marinliv och dess naturliga ekosystem. När du snorklar eller simmar i eller i närheten av ett korallrev ta eller rör aldrig marindjuren eller korallerna, det kommer du fä höra många gånger, om du valt en bra dykoperatör, för att det inte bara är för att skydda marinlivet och korallerna utan det är också till för att skydda dig, många fiskar och koraller är giftiga och om du får i dig giftet kan det orsaka fruktansvärda smärtor, kramper och ibland även död.

Vi kan rädda våra korallrev om vi bara försöker, de bidrar till så mycket, levt så länge och de har en stor påverkan på haven, de gör så att massor av fina och graciösa varelser får hem, skydd och parningsplats. Om vi inte kan rädda korallreven så kommer havens balans att rubbas och miljontals arter kommer att dö ut.

Källor: (1) Korallrev - havens regnskogar, (2) Korallreven bleks och dör, (3) 8 enkla steg att skydda korallreven, (4) vad vi människor kan göra för att hjälpa korallreven?
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional