Kor och deras liv

Publicerad 2021-06-08 07:00

Jag har alltid älskat att jobba med djur och naturen, just nu har jag ett jobb vid ett litet lantbruk i mitten av Uppland. De driver en köttgård med ungefär 200 kor, de föder upp kalvar och har kvighotell. Men den uppfattning andra människor har om lantbruk och köttgårdar kan vara brutal, att jag själv har fått uppleva detta gör det mer personligt.

 

Många människor inser inte att de flesta bönder bryr sig om sina djur och vill dem det allra bästa. Folk är förblindade av alla nyheter eller djuraktivister som visar “den grymma verkligheten av djuren”. Detta gör att folk inte kan se de bönder som verkligen vill gott om sina djur, utan de ser bara djurplågare eller “barn” mördare. När folk brukar fråga mig vad jag har gjort under sommaren så försöker jag vara försiktigt om att säga att jag jobbar på en gård. Då jag inte vet hur de kommer reagera, för jag träffade ett par vänner för inte så länge sen och de hade med sig andra vänner som jag inte kände. De började prata om sommarjobben de hade haft och frågade mig vad jag hade gjort och jag svarade att jag hade jobbat på en köttgård med kor. Jag kände mig otroligt nervös för att jag var rädd att jag skulle få en utskällning men det gjorde jag inte. Utan de var mer nyfikna på hur jag hamnade där och hur allt går till, det kändes bra men sen kom det jag hade väntat på.

En av tjejerna som hade följt med min kompis säger till mig “Men du tar barn från sina mammor och mördar dom”. Jag kunde inte tro mina öron, jag satt och tittade på henne med hakan på golvet. Hon fortsatte “Bönder misshandlar och våldtar sina djur de bryr sig inte om dem”. Jag ville ställa mig upp och skrika på henne för det var så fel allt hon sa, det kokade inom mig, jag var så arg men höll mig själv i skinnet.

Lilly Eriksson

Jag har varit vid den här gården i snart ett år, där jag har fått uppleva de mesta men även de negativa effekterna av att jobba som bonde/dräng. Jag har fått jobba med kor och dess kalvar, kor kan vara helt fantastiskt djur men även de mest korkade djuren jag har mött. När jag har fått arbeta på den här gården så har jag hittat vad jag vill göra i framtiden, främst för att jag vill jobba med djur och natur. När jag ser kossorna efter en lång vecka i skolan och jag kan se att de känner igen mig, det är den bästa känslan i världen. De kommer fram och vill hälsa och slicka på mina händer för att se om jag har någon apelsin eller godis. Kalvarna som vill leka apport med pinnarna på fälten, jag har nog till och med skämt bort korna så att de börjar att tycka om de flesta människorna. Vilket kan göra några moment lite svårare som att lasta djuren i djurtransporten eller att försöka flytta på djuren för de tror att man vill kela med dem eller har godis åt dem.

Det som hände när tjejen uttalade sig så negativt är inget konstigt för oss som jobbar inom lantbruk eller med djur. Folk ska alltid ha något att säga om hur vi jobbar eller vad vi gör. Jag ska inte vara den som har stereotyper om folk, men det finns ett sammanband här mellan folk som bor i de större storstäderna och att de kastar hat på bönder. De tror att det vet allt för att de har sett på nyheterna eller instagramkonton där de försöker visa djuren misshandlas av bönder, men i Sverige är det nästan bara 1% av alla bönder som missköter sina djur. Vad händer då med alla andra 99% då, jo vi dras över exakt samma kam som den där 1%. Fast det är samma människor som predikar om hur man ska äta ekologiskt och bara köpa kött som är närodlat, hur ska det gå om man inte vill ha något med bönder att göra.

Utan oss bönder skulle det inte finnas någon grund i Sverige, vi behövs!

Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional