Kan vi lära oss något av en vargflock?

Publicerad 2019-06-12 09:15

Intressant och häpnadsväckande fakta om hur vargar grupperar sig i naturen eller helt osann information? Ett nyhetsinslag med rubriken "kan vi lära oss något av en vargflock?" sprider sig i sociala flöden och har fått människor att reagera.

 

Bilden på en vargflock visar ett snöklätt landskap där en flock med cirka 30 vargar går på led. Informationen som sprids under bilden är att de tre vargar som går först är gamla eller sjuka. Sedan är det ett mellanrum och därefter kommer de fem starkaste vargarna som skyddar flocken framifrån. Sedan är det ett mellanrum och därefter kommer en större grupp med vargar som är de som de fem främre vargarna påstås skydda. Därefter kommer ett mellanrum igen och fem vargar till som också påstås vara bland de starkaste och grupperad för att skydda bakifrån. Efter ett nytt mellanrum går längst bak en ensam varg som beskrivs vara alfahannen; ledaren, som går sist för att se till att ingen halkar efter och att flocken är samlad och följer samma spår. Texten avslutas med raderna: “Att vara ledare betyder inte att vara i spetsen, att vara ledare betyder att ta hand om sitt team”.

Reaktionerna på inslaget om vargflocken i social medier är inledningsvis återkommande positivt. Läsare gillar inslaget och kommenterar med positiva ord. Detta trots att det egentligen helt saknas en källa till den information som läggs upp; helt enkelt bara en bild med påstående om en fördelning av vargflockar så att det uppfattas som en sanning och en faktiskt nyhet som delas och sprids. Men ganska snart kommer det till de flesta av dessa inslag som någon delat, en kommentar med länk till information som dementerar informationen om vargarna. Länkar till metro.se eller till truthorfiction.com, där det tydligt framgår att informationen om vargflocken inte kan bekräftas som sann.

Av den information via truthorfiction.com och metro.se, som finns om beskrivningen om vargflocken på sociala medier, framgår bland annat att denna information kan spåras tillbaka att ha spridits redan år 2015. Men bilden kommer egentligen från BBC´s Frozen Planet serier från 2011. Bilden är tagen ur ett sammanhang där en vargflock jagar i Canada, där en varg; “alfahona” leder flocken och de andra följer i en rad för att spara energi när de tar sig fram i den djupa snön i cirka -40 grader. Att vargar skulle vara svaga och behöva skyddas beskrivs inte heller stämma då vargar står högt i näringskedjan och saknar hot från andra arter, förutom från tex. människan. Påstående om en stark ledare som går ensam längst bak beskrivs inte heller stämma utan där går uppfattningarna inom vetenskapen isär. En etablerad uppfattning är att en vargflock inte är så tydligt hirarkisk utan mer bestående av en kärnfamilj med pappa, mamma och barn. Det finns inte heller någon bestämd regel om vem som går var i en vargflock men vanligtvis är det föräldrar, oftast honan, som går främst. Men begreppen alfahane och alfahona är inte heller helt självklara.

Så var kommer inlägget om varflocken ifrån och varför har någon skrivit informationen som inte stämmer och varför sprider det sig så snabbt och starkt?

 

Bilden med vargflocken och den intresseväckande informationen till påstås i metro att hänföras till en facebook-användare från Italien. Varför detta spridits är högst oklart men något i informationen är det som kittlar läsaren och väcker läsarens intresse och sympati. Kanske påverkas spridningen av att bilden med text framställs som ett sant påstående där bild och text hänger ihop på ett trovärdigt sätt? Kanske väcker det känslor av förståelse för hur vi människor vill se att grupper väljer att gruppera sig och att få en förklaring till hur vi själva fungerar i olika sammanhang.

Något som är positivt är i vart fall att det blir allt mer vanligt med granskning av falska nyheter och snabba förtydliganden på sociala medier om det är oklara nyheter eller ren osann information. Men en annan fråga är ändå; när “falska nyheter” granskas - vem granskar de som granskar de falska nyheterna? Det får vi antagligen veta mer om i framtiden när sätt för sådan granskning säkert också kommer fram. Men för nu så har vi en snabb spridning av falsk information som allt mer bidrar till medvetna och källkritiska läsare och det är ändå en positiv konsekvens av inslag som de om vargflocken - oavsett sanningshalten kring deras egentliga flock- sammansättning och hirarki.

Källor: (1) Metro, (2) Truth or fiction
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional