Köttindustrin och djuhållningen

Publicerad 2018-01-31 21:45

Vi måste sluta att behandla djuren inom köttindustrin på ett icke humant sätt.  

ARTIKEL FRÅN ELEV VID SUNDSVALLS GYMNASIUM

 

Dessa djur föds in i massindustrin och separeras från sina mammor tidigt för att få växa upp bakom lås och bom och aldrig få se dagen ljus. De trängs och kämpar för sina liv på små utrymmen för att sedan gödas upp till ca 100kg och därefter nå slutstationen, en icke human slakt. Detta bidrar till diarré, magsår och beteendestörningar samt väldigt mycket stress. Ett mycket ovärdigt liv skulle jag kalla detta. 

”Djur som inte får utlopp för sina naturliga beteenden utvecklar ibland beteendestörningar. Hos grisar är det inte ovanligt att stressen, trängseln, sysslolösheten och hungern i fabrikerna leder till att djuren börjar bita på varandras svansar och öron. I många andra länder klipps svansarna av på de nyfödda grisarna för att förhindra detta, men i Sverige är det förbjudet. Årligen rapporteras runt 60 000-70 000 grisar med svansskada från slakterierna.” 

- Vad kan lilla jag göra för djuren inom massindustrin?  

Många människor i Sverige konsumerar kött från Sydamerika eller Danmark eller Spanien för att det är ett billigare alternativ, men är konsumenten då medveten om hur produktionen och hanteringen av dessa djur går till. Jag har valt att kolla upp detta genom att intervjua en anonym person om var det väljer att handla kött ifrån och varför. 

Brukar du köpa kött från andra länder? Varför/ varför inte?

Ja, ibland. Brasilien för att köttet är fint  

Vet du hur slakten av en ko går till?

Nej det vet jag inte. Jag förklarar för konsumenten hur slakten går till och låter hen läsa min artikel. 

- Genom att köpa kött från t.ex. Spanien så stöttar man stora industrier som besprutar sina djur (om de blir sjuka vilket ofta förekommer inom massindustrin) med det som vi människor behandlas med om vi blir sjuka. Men vad besprutas de med då? – Jo det besprutas med Antibiotika som är direkt skadligt för oss människor i för hög dos eftersom de gynnar de anti resistenta bakterierna och gör oss mer och mer immuna mot antibiotika. Detta resulterar i att om vi får i oss för hög halt och till slut blir drabbade av något virus så kan vi inte bli botade eftersom vi är immuna.  

Jag tittade tillbaka på henne och frågade igen. Jag fick inget bättre svar. Det var ju visserligen ett bra svar men det var inte bara det svaret jag vill ha, jag undrade ju vilket land den kom ifrån men det hade hon ingen aning om. Bara tanken idag på en hamburgare från Mc Donalds gör mig spyfärdig. Jag vill veta vart köttet jag stoppar i mig kommer ifrån och hur det har behandlats för att till slut hamna på min tallrik. På grund av att jag alltid varit en nyfiken person så tog jag reda på hur slakten för kossor inom massindustrin ser ut. Jag vart helt tagen av vad jag läste. Korna som blivit avlade och uppfödda inom massindustrins väggar, har behandlats med antibiotika (en övervägande andel) och fått genomlida en lång färd i lastbil anländer till sin slutstation i livet, slakteriet. Djuren besprutas ännu en gång med bedövande medel och hängs sedan upp och ned i fötterna för att få halsen avskuren, meningen är att de ska förblöda fort men många av djuren hinner tappa sin bedövning då tömningen inte alltid går fort. Korna får på så sätt dö en plågsam och icke human död. 

    

  Företaget som levereras till Mc Donalds i Sverige samarbetar med b.la. Polska gårdar vars djurhållning inte är speciellt human. Mc Donalds uttrycker sig på hemsidan på så vis att jag anser dem göra falsk marknadsföring gentemot sina konsumenter.  

De nämner en enda mening på sin hemsida vart den större delen av köttet kommer ifrån men det väljer att skylta utåt med att ALLT deras kött kommer ifrån Sverige. För att vara noggrann i min undersökning valde jag att ta reda på vart Scans kött kommer ifrån och de enda jag kan hitta om just köttet är att de ska komma från Sverige men under min granskning hittade jag en artikel från aftonbladet som just rör Scan och deras kötthantering. 

: I artikeln uttalar sig en man som är märkbar irriterad över var Scan förpackar sina produkter och hur deras transport påverkar miljön, Scan packar sina produkter i Polen och HK Scans kommunikationsdirektör Sara Hoff möter kritiken med att säga att de tydligt annonserar med det och att den ”korta sträckan” från Kristianstad där köttet styckas till Polen inte gör några märkbara skillnader på miljön. Mc Donalds
berättar/annonserar aldrig om vart köttet kommer ifrån i reklam med mer och frågar man deras anställda så vet inte dem heller. Jag är väl övertygad om att de leveransklara produkter vi sedan äter är godkända enligt livsmedelsverkets krav men man bör ha i åtanke att livsmedelsverket inte tar
hänsyn till miljö och rättsliga frågor som rör etik och moral inom köttindustrin. 

    

Let´s be real, vi kan inte sluta att äta protein helt. För min del är det viktigaste att jag har valmöjligheter. Jag kan välja att inte stötta Mc Donalds och den oetiska köttindustrin. Jag vill veta vad jag äter och att djuret jag äter har behandlats på ett värdigt sätt. När jag tänker på den ko slakt jag tidigare nämnde får det mig att till och med överväga att bli vegetarian.  

Jag får dåligt samvete över att jag vet att jag inte kan kolla upp allt om hur slakten gått till och dess för innan, jag kan självklart försöka men det närmste alternativ till hands för min del är att leta lokala bönder eller slakterier. Jag försöker att upplysa människor som frågar mig om min åsikt rörande detta men jag respekterar andras åsikter i frågan även om jag såklart inte alltid håller med dem.  

 

page Slideshow: 
Källor: (1) Mc Donalds.com, (2) , (3) , (4) , (5) , (6) , (7) , (8) Djurensrätt.se
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional