Kött är inte så bra som du tror

Publicerad 2018-11-27 08:43
bild: phxere

Har du någon gång stannat upp och tänkt på att dina matvanor inte kanske är de optimala för dig, djuren, naturen eller din omgivning? Om du inte gjort det är det nog dags att göra det. För det finns nämligen en rad olika anledningar till att äta mindre kött eller till och med äta helt vegetariskt. Jag tog initiativet att bli vegetarian, gör det du med!  

Det finns många olika varianter på vegetarisk livsstil men det gemensamma för alla livsstilar är att basen kommer från växtriket. En del äter inga animaliska produkter medan andra äter ägg och mejeriprodukter. En del äter fisk och skaldjur då det inte anser att det är riktigt “kött”. Att vara vegetarian är inte alltid en enkel uppgift då man bör veta vad man ska äta för att täcka upp alla näringsbehov. Vegetarianer kan behöva ta tillskott exempel på tillskott kan vara B12 och D vitamin.

Köttdjuren lever onaturliga liv

Att födas för att bli slaktad kan inte vara en rolig livsuppgift, jag tror inte att du hade trivts i den rollen. Många djur tvingas att leva korta och onaturliga liv. Förutom att deras liv är hemska är transporten till slakten inte speciellt härlig. Många djur transporteras flera dygn utan vatten och mat. Många djur kvävs eller stressas sönder av att stå så tätt packade som det tvingas göra. Av- och på lastningen vid lastbilar eller båtar är ett annat moment av transporterna som ofta skadar djuren. Med hjälp av elektriska stötar, sparkar och slag försöker man skynda på djuren och få dem dit man vill. Men å andra sidan sköts vissa djur på ett fantastiskt bra sätt. Det får leva ett normalt liv med mat och kärlek tills dagen är kommen att göra så kallad nytta. Djuren blir skjuten på en plats där det är trygga och tas väl hand om efter döden, vilket är jättebra. Men tyvärr är det köttet dyrare och svårare att få tag i. Ex. i Sundsvall kan man köpa kött från Vännagård som ligger Laggarberg, det är ett slakteri som uppfyller allt jag tidigare nämnt. Alltså är köttet närproducerat och djuren lever ett naturligt liv och tas hand om väl. Det köttet kan man äta med gott samvet

Vi människor blir lidande

Att äta och köpa den mängd kött vi gör idag är inte hållbart. Faktum är att det är inte bara djuren som får lida utan även vi människor också. Kött innehåller en hel del miljögifter som är svåra att bryta ned för vår kropp, vi är inte skapade för att stoppa i oss den mängd kött som vi gör idag. Tyvärr har många för lite kunskap om att det finns minst lika mycket näring i vegetabiliska produkter som animaliska produkter. Enligt svensk studie har kvinnliga vegetarianer mindre dioxin i bröstmjölken. Dioxin skulle man kunna säga är ett gift speciellt för barn då deras kropp inte klarar av bryta ned de kemikalierna Höga halter av dioxin kan påverka hjärnans utveckling, vilket kan leda till beteendestörningar. Dioxin misstänks också för att påverka immunförsvaret, hormon systemen och fortplantningen, samt orsaka cancer.

Miljöpåverkan

Idag påverkar vår kött och mejeriproduktion i världen miljön lika mycket som alla bilar, bussar, båtar och flyg tillsammans. Det beror på att kor och får släpper ut stora mängder av metan som är mycket mer kraftfull än koldioxid på växthuseffekten. Även djurens avföring, gödsel och produktion av foder ger stora utsläpp. Dessutom matas djuren med massvis av kalorier som skulle kunna ge mat till många fler människor än djur om det inte var tvungen att gå via djuren först. Djurfoder tar även upp den största delen av vår jordbruksmark, medan en vegetabilisk kost bara tar upp ⅕ så mycket mark. Detta gör att vi kan på mindre mark odla mer mat åt oss människor. Många i Sverige kanske inte är medvetna om hur mycket kött vi egentligen äter men sanningen är att vi äter dubbelt så mycket kött än det globala genomsnittet. Dessutom har Sverige ökat köttkonsumtionen med 45 % sedan 1990. Men år 2014 blev det en vegotrend vilket bidrog till att konsumtionen av kött minskade och trenden är inte över än. Men på grund av detta började en del folk äta ännu mer kött vilket gjorde att det kompenserar upp varandra. Vegotrenden och kött trenden växer lika mycket åt olika håll. Däremot är kött väldigt lättillgängligt och innehåller mycket av vad kroppen behöver vilket gör att det är bekvämt och enkelt att äta jämfört med en vegetarisk kost.

Hur ska man prioritera? Vad är viktigast av veganskt, vegetariskt, ekologiskt eller svenskt? Det bästa är att äta mer grönt såsom linser, bönor osv. Därefter bör man välja ekologiska varor, både när det gäller animaliska produkter och vegetabiliska produkter. Ifall man känner behovet av kött bör man i första hand välja ett kött som är svenskt naturbeteskött dessutom kan man minska portionen. Jag vill även tillägga att vitt kött är bättre än rött kött, alltså är det bättre att äta kyckling och fisk än nötkött. Det vita köttet är bättre eftersom att det med 50% minskar risken för att dö i cancer enligt en amerikansk studie 2012. Det vita köttet innehåller till och med mer protein än det röda köttet samtidigt som de har en lägre fetthalt. Däremot lever många kycklingar tragiska liv och svårare att hitta närproducerat. Det bästa är att vara vegetarian då du tar hänsyn till alla kriterier.

Det jag vill komma fram till är att med tröga politiker behövs modiga medborgare för att fortsätta leda utvecklingen framåt och just du kan göra det. Genom att våga stå upp mot att överdosera köttet kan vi minska köttkonsumtionen. Jag hoppas att just denna text kan hjälpa dig att tänka över dina matvanor eller bli en modig medborgare.

Källor: (1) Information om kött, (2) Livesmedelsverket dioxiner, (3) Kostråd Livsmedelsverket, (4) Jordbruksverket, (5) Naturskyddsföreningen, (6) Näringsblogg
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional