Jorden är ingen soptunna!

Publicerad 2021-02-24 10:16
https://pixabay.com/sv/users/sergeitokmakov-3426571/

Visste du att en fimp innehåller plast? Tänk på hur många fimpar du ser på en helt vanlig promenad. Ofta ser det ut som att de har legat där ett tag, och ibland smälter de till och med fram under snön efter vintern. Det beror på att plast som slängs i naturen inte försvinner.

Vi behöver tänka på att allt som vi gör, allt som vi producerar och konsumerar har en påverkan på omgivningen runtomkring oss. Det är upp till oss själva att ta ansvaret över våra handlingar som faktiskt kan göra en större inverkan på naturen än vi tror. En ynka plastpåse kan ta 10-20 år att brytas ner till mikroplast. Och mikroplasten kan ta flera hundratusentals år att brytas ner om ens möjligt. Men det blir förbättring. 2021 har Eu beslutat att förbjuda engångsartiklar för att värna om miljön och försöka få folk att inse att engångsplast inte är en fråga om komfort, utan en fråga om att vi nu har en chans ta den tid och kraft som behövs för att ställa till rätta den röran som vi själva orsakat.

Haven har länge lyckats svälja mycket, men nu har problemet kommit upp till ytan.

Många anser att engångsplast är en bekvämlighet som vi helt enkelt inte kan leva utan. Men om det destruktiva sättet som vi numera bedriver fortsätter att pågå, så kommer det ge grova konsekvenser. Inte bara för djur och natur utan också för oss människor, så istället för att låta en av våra bekvämligheter upphöra så kanske vi i framtiden inte kan äta våran favoritmat eftersom naturen har blivit så grovt angripen av våran lathet.

Att plasten inte försvinner är ett stort problem, men det större problemet är våran enorma konsumtion av plast och hur den påverkar vår natur och djurliv. Vi behandlar deras hem som en soptipp och snart kommer det ge konsekvenser mot oss själva.

– År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven om vi inte drar i bromsen nu. Säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

Varje år slängs det mellan 8 och 13 miljoner ton plast i naturen. Varav 5-8 miljoner ton hamnar i havet. Detta problem kan vi inte skylla på några andra än oss själva. Det är vårat fel att hundratusentals fiskar och fåglar dör varje år på grund av våran nedskräpning i naturen. Vi tycker såklart det är tråkigt och inte så hygieniskt att det ligger skräp på stranden eller i havet där vi ska bada. Men det är inte lika starkt som den rena faktan att vi förstör fiskarnas hem, dagligen och ofta omedvetet.

En plastpåse kan lätt bli misstagen för en manet som en havssköldpadda ska äta, krabbor bygger bo i dockhuvuden och en säl lätt kan trassla in sig i en fiskelina och kvävas till döds. Detta är bara några få av de inverkningar som våran nedskräpning har på naturen, dessutom kan plasten ge en falsk mättnadskänsla vilket är anledningen till att många djur svälts till döds. Detta skriver https://www.havet.nu/plast-sopor-skrap i en artikel om plast, sopor och skräp. .

Plasten ses inte bara som mat för djuren, utan är också en källa till att farliga kemikalier och gifter sprids då de dras till plasten. Gifterna kan innehålla hormonstörande och cancerogena tillsatser vilket också leder till svåra sjukdomar och problem med fertilitet.

Vi måste ge upp våra vanor som sakta sliter isär naturen bit för bit och börja inse konsekvenserna av våra handlingar för att veta hur vi kan förbättra oss. Vi måste sprida kunskap och lysa upp ämnen som betyder något för oss, för vår natur och för vår framtid. Minska plastkonsumtionen, minska en av människans nedbrytande faktorer på naturen.

Källor: (1) https://hsr.se/artiklar/skrapets-konsekvenser, (2) https://hsr.se/artiklar/fem-saker-som-ar-bra-att-veta-om-plast, (3) https://www.wwf.se/nyheter/medelhavet-drunknar-i-plast-2949348/, (4) https://www.naturskyddsforeningen.se/plastfritthav
Skribent

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional