#jagärhär bekämpar hat med hyfs

Publicerad 2017-03-08 14:00

Mina Dennert vet att som kvinna ska man tiga - om hatarna på nätet får bestämma. Men det får de inte. Läs om hur en hashtag blev en rörelse med över 65000 användare.

Som kvinnlig journalist och debattör är Mina Dennert ett rött skynke för hatarna på nätet. Men hon har 65 000 vänner med sig i kriget mot hatretoriken med rörelsen #jagärhär. 
 

Förut brukade Mina bara trycka bort folk som spred hat på nätet. Men sedan började hon intressera sig för hur hatet spreds och vilka som utsattes. 
 

– Jag upptäckte att det är två grupper i samhället som blir utsatta för det. Det är kvinnor – särskilt kvinnor som deltar i samhällsdebatten som journalister och politiker. Eller Zara Larsson. Ibland verkar det som att folk bara sitter och väntar på att hon ska släppa ett album eller något så att de kan hata på henne. Muslimer är en annan grupp som utsätts väldigt hårt och som däremot sällan kommer till tals i medier. 

 

Mina fick också syn på vissa mönster som hatarna använder för att få med sig andra. 

 

– De ställer ofta olika utsatta grupper mot varandra. Det kan börja med att de säger något som alla går med på. Som att vi måste stoppa våldtäkterna. Ja, det tycker ju alla. Eller att vi måste ta hand om våra pensionärer. Sedan ställs det mot att vi måste stoppa invandringen. 

 

Mina började gå in i trådarna och säga emot. Hon försökte förstå och bemöta kommentarerna på ett nyanserat sätt. Hon avslutade med hashtagen #jagärhär, för att markera sin närvaro. Det blev början till en rörelse som i skrivande stund har över 65 000 medlemmar på Facebook. I dag är #jagärhär också en ideell förening som börjar sprida sig utanför Sveriges gränser. 

 

Vid Lucia förra året blev gruppen uppmärksammad i samband med att en stor affärskedja använde en brunhyad pojke som barnmodell för lucialinnen. Kommentarsfälten på kedjans Facebook-sida fylldes snabbt med hatiska och rasistiska kommentarer. 

 

– Man kan lätt tro att det var 100 random personer spridda över landet, men de här hatkampanjerna är organiserade. Det kanske är 10 personer som ligger bakom. När vi gick in kanske 10 000 personer och i stället skrev positiva kommentarer så dränktes deras. Vi lyckades vända det här. 

 

Som kvinnlig journalist tillhör Mina själv en utsatt grupp, men nu  behöver hon inte kriga själv mot hatet i kommentarsfälten. Hon  har en grupp på 65 000 med sig, som kan gå in och stötta med sin närvaro. 

 

– Mitt tips till andra som utsätts är att gå ihop. Vi som engagerar oss mot hatet är många fler än hatarna. Vi kan vända hatet tillsammans, så att alla grupper kan göra sin röst hörd och inte tystas. 

 

MINAS TIPS: SÅ HANTERAR DU HATARNA
 

#Bestäm var gränsen går! Hur vill man att profilen ska uppfattas. Var ska jag dra gränsen. Titta på lagen. Skulle jag vilja att någon skrev det här om mig. 

#Kommunicera den! Var tydlig på din blogg eller din sociala medier-profil med vilka regler som gäller för kommentarer.

#Plocka bort! Om det uppstår hat på din profil eller sida – ta bara bort kommentaren. Gå inte själv in och tjafsa tillbaka på samma nivå för du får är ändå med och sprider hatet. Då är det bättre att du bemöter i ett direktmeddelande. 

#Blockera! Om det är din egen sida kan du bara blockera personerna som sprider hatet. Detta har inget med yttrandefrihet att göra, det strider mot lagen att hota och hata. Tänk på alla dem den skrämmer bort istället för den som hatar. Bättre att fler kommer in i samtalet. 

#Polisanmäl! Att hata och hota är olagligt. Ta en skärmdump och skicka in till polisen. 

Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional