Interpol är tjuvjägarna i hasorna

Publicerad 2015-12-25 09:15

Efterfrågan på souvenirer tillverkade av delar från utrotningshotade djur ökar. Men en en Interpol-ledd operation ger hopp om att komma åt den kriminella handeln. 

 

Vad säger du om att pryda väggen hemma med en tigerhud? Snyggt? Eller oetiskt? En undersökning som WWF gjort visar att 15 procent av svenskarna skulle kunna tänka sig att ha souvenirer tillverkade av delar från utrotningshotade djur hemma. En tredjedel har också en sådan hemma. Samtidigt blir en klar majoritet känslomässigt berörda av tjuvjakt, och att utrotningen av vilda djur ses som ett av de stora framtidshoten, tillsammans med terrorism och klimatförändringar.

 

Vad många inte känner till är att inkomsterna från tjuvjakten, som även svenskar är med och bidrar till när de köper exklusiva souvenirer på semesterresor, bidrar till att finansiera terrornätverk. 

 

 

Men en ny Interpol-ledd operation, Operation Worthy II har under 2015 arbetat för att komma åt de kriminella nätverk som ligger bakom handeln med delar från utrotade djur. Deras arbete ledde under perioden från januari till oktober förra året till beslag av bland annat 4,5 ton elfenben, noshörningshorn och vapen, 376 gripanden och utredning av 25 kriminella grupper som är inblandade i handeln. 

 

WWF gjorde nyligen en undersökning av olika nationaliteters inställning till att ha delar från utrotningshotade djur hemma. En tredjedel av de tillfrågade svenskarna uppger att de tagit med sig souvenirer av delar från utrotningshotade djurfrån en semesterresa, som exempelvis hajtänder, uppstoppade alligatorer eller papegojor, väskor av krokodilskinn, leopardskinn eller kammar av havssköldpaddsskal. 15 procent skulle kunna tänka sig att pryda sitt hem med tigerskinn. 

 

Men det verkligt stora problemet är attityderna hos befolkningen i stora länder som Kina och USA. En femtedel av Kinas 1,3 miljarder invånare äger enligt undersökningen ett föremål av elfenben. En tredjedel av invånarna i både USA och Kina svarar enligt undersökningen "Ja, det är snyggt" på frågan om det skulle kunna tänka sig att ha elfenben, som en skulptur eller ett smycke, hemma.

 

 

LÄS OCKSÅ: Deras betar finansierar terrorverksamhet

 

Paradoxalt nog så blir en klar majoritet  känslomässigt berörda av flera djurarter, som tigrar och noshörningar hotas av utrotning. Utrotningen av vilda djur kvalar in i toppen på listan över det som genomgående ses de största hoten i framtiden, tillsammans med miljöförstöring, terrorism och klimatförändringar i alla de undersökta länderna. 

 

Det är i dag förbjudet att jaga utrotningshotade djur. Ändå bedrivs en omfattande tjuvjakt på i framför allt Afrika. Delarna säljs av kriminella nätverk världen över och används bland annat för att finansiera terrorverksamhet. 

 

 

DN Debatt: Den ökande efterfrågan på vilda djur är alarmerande. 

WWF: Viktiga framgångar i kampen mot handeln med elfenben och noshörningshorn

WWFs undersökning: Efterfrågan på hotade vilda djur alarmerande hög

 

På WWF Sveriges hemsida och Facebooksida finns dokumentärserien ”Stoppa tjuvjakten” som 

nyligen spelades in i Östafrika. 

 

Mer information: wwf.se och traffic.org

Tags: 

Dela

Elevartikel

Privat
09 sep
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional