Interpol är tjuvjägarna i hasorna

Publicerad 2015-12-25 09:15

Efterfrågan på souvenirer tillverkade av delar från utrotningshotade djur ökar. Men en en Interpol-ledd operation ger hopp om att komma åt den kriminella handeln. 

 

Vad säger du om att pryda väggen hemma med en tigerhud? Snyggt? Eller oetiskt? En undersökning som WWF gjort visar att 15 procent av svenskarna skulle kunna tänka sig att ha souvenirer tillverkade av delar från utrotningshotade djur hemma. En tredjedel har också en sådan hemma. Samtidigt blir en klar majoritet känslomässigt berörda av tjuvjakt, och att utrotningen av vilda djur ses som ett av de stora framtidshoten, tillsammans med terrorism och klimatförändringar.

 

Vad många inte känner till är att inkomsterna från tjuvjakten, som även svenskar är med och bidrar till när de köper exklusiva souvenirer på semesterresor, bidrar till att finansiera terrornätverk. 

 

 

Men en ny Interpol-ledd operation, Operation Worthy II har under 2015 arbetat för att komma åt de kriminella nätverk som ligger bakom handeln med delar från utrotade djur. Deras arbete ledde under perioden från januari till oktober förra året till beslag av bland annat 4,5 ton elfenben, noshörningshorn och vapen, 376 gripanden och utredning av 25 kriminella grupper som är inblandade i handeln. 

 

WWF gjorde nyligen en undersökning av olika nationaliteters inställning till att ha delar från utrotningshotade djur hemma. En tredjedel av de tillfrågade svenskarna uppger att de tagit med sig souvenirer av delar från utrotningshotade djurfrån en semesterresa, som exempelvis hajtänder, uppstoppade alligatorer eller papegojor, väskor av krokodilskinn, leopardskinn eller kammar av havssköldpaddsskal. 15 procent skulle kunna tänka sig att pryda sitt hem med tigerskinn. 

 

Men det verkligt stora problemet är attityderna hos befolkningen i stora länder som Kina och USA. En femtedel av Kinas 1,3 miljarder invånare äger enligt undersökningen ett föremål av elfenben. En tredjedel av invånarna i både USA och Kina svarar enligt undersökningen "Ja, det är snyggt" på frågan om det skulle kunna tänka sig att ha elfenben, som en skulptur eller ett smycke, hemma.

 

 

LÄS OCKSÅ: Deras betar finansierar terrorverksamhet

 

Paradoxalt nog så blir en klar majoritet  känslomässigt berörda av flera djurarter, som tigrar och noshörningar hotas av utrotning. Utrotningen av vilda djur kvalar in i toppen på listan över det som genomgående ses de största hoten i framtiden, tillsammans med miljöförstöring, terrorism och klimatförändringar i alla de undersökta länderna. 

 

Det är i dag förbjudet att jaga utrotningshotade djur. Ändå bedrivs en omfattande tjuvjakt på i framför allt Afrika. Delarna säljs av kriminella nätverk världen över och används bland annat för att finansiera terrorverksamhet. 

 

 

DN Debatt: Den ökande efterfrågan på vilda djur är alarmerande. 

WWF: Viktiga framgångar i kampen mot handeln med elfenben och noshörningshorn

WWFs undersökning: Efterfrågan på hotade vilda djur alarmerande hög

 

På WWF Sveriges hemsida och Facebooksida finns dokumentärserien ”Stoppa tjuvjakten” som 

nyligen spelades in i Östafrika. 

 

Mer information: wwf.se och traffic.org

Tags: 

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional