"Hon passar inte in" - Filmen om ett uppdelat samhälle.

Publicerad 2019-10-22 07:07
https://www.whats-on-netflix.com/news/are-the-divergent-movies-on-netflix/

Beatrice, även kallad Triss lever i ett samhälle som är uppdelat i olika falanger: de ärliga, de tappra, de osjälviska, de fridfulla och de lärda. Det finns också falanglösa. När man fyller sexton måste man välja en falang man ska tillhöra för resten av livet. När dagen kommer då hon måste välja falang gör hon ett oväntat val. Triss vet inte var hon passar in. Hon känner inte att hon passar in någonstans. Miljön är väldigt dyster, uppdelad och dömande.  Divergent kan jämföras med Hunger Games för båda är dystopier och har flera kopplingar som dras till samhället. Filmerna handlar båda om en tjej som försöker överleva och samtidigt ta hand om familj och vänner. Det handlar också mycket om makt.  

Man tar ett test för att se vilken falang man passar bäst i. När Triss tar testet visar det att hon är en divergent vilket innebär att hon har egenskaper från alla falanger. Hon blir tillsagd att hon inte får säga det till någon, men får inte veta varför. Filmen handlar mest om Triss men också om Four/Tobias som är mentor i falangen "de tappra" som Triss väljer. Tobias är lite mystisk och säger inte mycket. Triss får upp intresset för Tobias och de börjar komma varandra närmare. I de tappra vaknar man tidigt, tränar och jobbar hårt hela tiden för att bli starkare. Triss känner fortfarande inte att hon passar in, men skulle hon passat bättre i en annan falang? 

Hur lätt är det att sortera in sig själv i en falang? Nästan alla människor kämpar för att hitta sig själva och sin mening med livet. De har haft sexton år på sig att lista ut vilken falang de passar i, men räcker det? Deras samhälle är uppdelat i fem falanger och alla människor passar inte in i någon av dem. Det finns också falanglösa, men folk är väldigt dömande mot dem för att de inte har ett hem eller en falang, vilket gör dem till utstötta i samhället. Kan man jämföra de falanglösa med några i vårt samhälle? Jag tror man kan se viss likhet med folk som bor på gatan i vårt samhälle. De får stå ut med mycket fördomar från andra individer. Även om man vill att folk ska ha det jämställt finns det fortfarande människor med olika ambitioner vilket gör att man hamnar på olika maktnivåer. 

Jeanine Matthews är den som bestämmer i det här dystra samhället. Hon är en medlem av de lärda och strävar efter att utrota alla divergents för att de anses som farliga. Divergents är fruktade av de lärda för att de är unika; De tänker inte som alla andra. Under "falangtestet" upplever man sina värsta rädslor (i huvudet). Divergents tänker annorlunda, de är smartare för att de har ett annat sätt att resonera. Det här kan man koppla till verkligheten då det är vanligt att folk som klär sig eller beter sig annorlunda möter fördomar från de som kallar sig normala. Men vem bestämmer vad som är normalt? Just nu har normer stor påverkan på beteende av individer och det som ses som annorlunda ses som "fel". I divergent är man rädd för de som är annorlunda och på ett sätt är man det i vårt samhälle också, tror jag.

Vad är budskapet? 

Filmen handlar om Triss som försöker ta sig förbi hinder i hennes väg och möter sina rädslor hur jobbigt det än blir. Hon kämpar för att nå dit hon vill och ger aldrig upp. Hon följer sin egen vilja och lyssnar inte på vad andra tycker. Jag tror därför att budskapet med filmen är att aldrig ge upp, att välja sin egen väg och kämpa för vad man tror på. 

Omdöme:
Källor: (1) Wattpad.

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional