Högre Skatt, nej tack!

Publicerad 2023-01-18 09:46

Under en längre tid i svensk politik har en stor fråga varit ifall höginkomsttagare ska betala mer i skatt än den vanliga arbetarklassen. Inom den här frågan så är det rätt så självklart hur dom olika blocken ställer sig, Enligt moderaterna.se så säger dom nej till detta förslaget med argument som “ska man straffas för att man har kämpat sig upp till den nivån av inkomst” Vilket på ett mer förklarande sätt betyder att ifall man har kämpat sig igenom skolan med höga betyg, kommit in på efterfrågade högskolor och sedan jobbat sig upp i den branschen man är inne i, för att sedan straffas med högre än normala inkomst skatter än vad som redan är i ett land med en av världens högsta skatter! Så kan det inte bara vara jag som tycker att det låter orimligt… Eller.

Jag tycker att en av argumenten emot denna fråga är en som inte har tagits upp på en politisk nivå. Det är argumentet om att ifall man behåller en högre skatt för höginkomsttagare så kommer en stor mängd av Sveriges rikaste människor flytta till andra länder som till exempel Schweiz eller Monaco där skatterna är betydligt mycket lägre än vad dom är i Sverige.

Problemet med det är inte bara att vi får in en betydligt mindre mängd pengar till välfärden, men också att dom väldigt rika inte kommer vilja investera i svenska företag på grund av den höga beskattningen, vilket kommer leda till att Sveriges bnp kommer att sjunka för att företagen kommer ha mycket svårare att växa samt att hålla sig levande, eftersom dom inte har lika lätt att få in investeringskapital till saker som till exempel att bygga en ny fabrik. Så en skattehöjning kan vara en av dom anledningarna till att vårt land går in i lågkonjunktur. Enligt Jan-Olof Jacke på svenskt näringsliv så säger han “Det är ekonomins långsiktiga förmåga att generera skatteintäkter, inte ett ensidigt fokus på skattesatser som är viktigt för välståndets utveckling.

Ifall man har gått en lång ekonomisk och utbildning jobbar sig upp inom ett företag vilket kan ta en väldigt lång tid och fått jobb som till exempel chef inom något finansföretag. Då tjänar man runt 110 tusen i månaden Vilket är 1320000 om året. Om du då betalar bara vanlig inkomstskatt så betalar du 435600 i skatt och då behåller du 884000 av din lön.

Men om du då betalar höginkomstskatt på allt över 554900 vilket är skiktgränsen, om vi tar för givet att du är under 65 år. I det här fallet så är det 765100 och på dom pengarna betalar man en ytterligare skatt på 20 procent. Då får du ut en lön på 731380 vilket är 152620 kronor mindre än när man inte betalar höginkomstskatt.

Men hela detta argument har inte bara med just pengarna att göra utan principen. Det är hela principen med att dom som har verkligen kämpat upp sig till denna nivån av inkomst ska straffas med mer skatt. Det kan också bidra till att högutbildat folk ifrån andra länder inte vill flytta hit och jobba på grund av skatterna i allmänhet, men det blir inte direkt bättre med en sån här skatt också. 150000 är ändå mycket pengar och dom kan gå till saker som kanske kan hjälpa folk mer direkt än att dom ska ingå i välfärden, som att till exempel ge pengar till olika föreningar och saker i sin direkta omgivning. Detta påverkar privatekonomin för att där dom här jobben finns är i väldigt dyra områden typ Stockholm. Där är också levnadskostnaderna mycket högre än andra delar av landet. I dom här kretsarna av dessa höginkomst jobb så krävs det att man ska klä sig och kanske åka i fina bilar för att man ska framstå som framgångsrik för att kanske få möjlighet till andra bättre jobb. Det kostar att vara på topp.

Dom vanligaste argumenten för att dom rika ska betala mer i skatt är som många partier på vänster sidan av politiken säger att dom som tjänar mer pengar ska hjälpa dom som inte kan jobba med att ha en höjd skatt. Ett annat motargument är att det finns folk som tycker att samhället ska vara så jämställt som möjligt och att dom olika samhällsklyftorna ska minskas. Enligt Martin Klepke på arbetet.se så skriver han “Decennier av skattesänkningar har skapat en extrem inkomstöverföring till de allra rikaste”

Jag tycker att dom olika argumenten för denna fråga som oftast är framtagna av vänstersidan av den svenska politiken, dom som har mer pengar ska hjälpa dom som inte har lika mycket, men mitt motargument mot det är också samma anledning varför jag inte håller med om så mycket av den vänsterdrivna politiken, dom tror att vi kan få Sverige att se ut som en utopi, men problemet är att det kommer alltid finnas dom som utnyttjar den svenska välfärden på fel sätt alltså folk som är för lata för att ta tag i sitt liv och skaffa sig ett jobb. Istället hittar dom sätt att få olika bidrag som dom kan leva på. Därför måste hårt jobb och ansträngning belönas och inte straffas med ännu högre skatter.

Jag tror självklart på att vi ska hjälpa dom som absolut inte kan jobba, typ som folk med olika typ av fysiska och psykiska störningar. Men jag tycker också att vi här i Sverige har en väldigt bra välfärd och att vi hjälper varann väldigt mycket. Med det sagt så tycker inte jag att vi ska höja någon typ av skatt och att problemet som vi här i Sverige har är inte att vi får in för lite skatt, det är mer att vi använder dom pengarna på fel sätt, som tidigare påpekat att folk som är för lat för att ta tag i sitt liv, ska skaffa ett jobb och att dom systemen som vi har här i Sverige låta dom använda våra skattepengar i genom bidrag så att dom slipper jobba. Det tycker jag är ett större problem, Än att dom som faktiskt förtjänar pengarna ska betala en hög skatt.

Tycker du att ifall du kämpar igenom en lång utbildning, sedan jobbar dig upp i den branschen som du är inne att du sedan ska straffas med ännu högre skatter i ett land som redan har en av världens högsta så tycker jag i alla fall att du har fel.

Med dom senaste händelserna i den svenska politiken alltså att Sverige nu har en borgerlig regering, så behöver man inte oroa sig för skattehöjningar inom minst dom kommande fyra åren. Kolla nu på dom här kommande åren som en prövotid, om ifall den här typ av politik faktiskt kommer att förbättra eller försämra Sverige, För det vet ingen egentligen.

Rika måste börja betala skatt igen:

https://arbetet.se/2020/10/26/rika-maste-borja-betala-skatt-igen/ 20/10/22

Vad innebär beredskap skatt:

https://ekuriren.se/insandare/artikel/vad-innebar-beredskapsskatt-/rkmq86xj 18/10/22

Skatter:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter.4.6a6688231259309ff1f800029074.html 17/10/22

Höjda skatter försvagar sverige:

https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/skatter/hojda-skatter-forsvagar-sverige_1168548.html 18/10/22

https://moderaterna.se/var-politik/skatter/ 2/12/22 Under “sänkt skatt på arbete”

Vincent Fack skrivet 2/12/2022

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional