Greta Thunberg: Vi strejkar för att vi vill ha en framtid

Publicerad 2019-03-15 15:15

Tusentals unga i landet trotsade både regn och rektorer för att demonstrera i "Global Strike For Future" för att göra makthavare uppmärksamma på den akuta klimatkrisen. I Stockholm, på Mynttorget, fick ungdomarna höra Greta Thunberg tala.

 

Vad ska vi göra? Rädda klimatet. När? Nu! När, när, när? Nu, nu, nu, ropade ungdomarna från Mynttorget. Vuxna i publiken ombads att backa för att ge plats åt ungdomarna. Greta Thunberg började med att tacka alla organisatörer av strejken.

 

- Jag vill passa på att tacka alla som är här idag och alla som har hjälpt till och organiserat den här strejken. Ni vet vilka ni är, en applåd till dem!

 

- Vi står inför en existensiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin har stått inför och ändå har den ignorerats i decennier av dem som har vetat om det.  Ni vet vilka ni är som har ignorerat det här och som är skyldiga till det här och det är inte vi!

 

Foto: Lotta Bergseth

 

- Vi är de unga, vi har inte bidragit till den här krisen, vi har bara fötts i den här världen och plötsligt så har det funnits en kris framför oss som vi får leva med, som vi kommer få leva med hela våra liv - och våra barn och våra barnbarn och alla framtida generationer. Vi kommer inte acceptera det, vi kommer inte låta det hända, så därför strejkar vi. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer fortsätta.

 

Mirabel Hallander, Kunskapsskolan i Saltsjöbaden, Oscar Selander, Äppelviksskolan, Bromma och Linn Eripe från Täby enskilda gymnasium tyckte att det var värt att få frånvaro i nästan alla ämnen för att stå upp för klimatet och försöka påverka politikerna i rätt riktning.

Hur plockar skolan upp engegemanget från unga tycker ni?

- Jag känner att vår skola inte plockar upp engegmanget alls, de som har stöttat mig är mina SO-lärare, där kanske jag slipper frånvaro, utöver det så har skolan inte gjort ett skvatt, säger Oscar Selander.

Vad är er dröm, vad vill ni ska hända?

- Min dröm är att klimatet ska bli bättre, att Regeringen ska ta ta tag i att det ska bli skillnad i landet men också att varje person ska göra det, att alla förstår att klimatet vilar i allas händer, säger Linn Eripe.

- Det borde finnas mer i läroplanen om detta. Vi ungdomar borde lära oss mycket mer om klimatförändringen och hur vi ska stoppa den, säger Mirabel Hallander.

page Slideshow: 
Källor: (1) Mirabel Hallander, (2) Linn Eripe, (3) Oscar Selander
Skribent
Ljud
Fotograf

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional