Gott & blandat om fotboll

Publicerad 2023-01-26 08:32
Markus Spiske

Jag heter Mariam och är 12 år och går på Fjärdingskolan i Borås. Jag har frågat Johan Seger, som jobbar i fotbollsklubben Mariedal IK, olika frågor om fotboll som jag har undrat många gånger och jag fick reda på saker jag aldrig har vetat innan.

Varför är domare hårdare mot vuxna spelare och inte ungdomar? Jag menar att vuxna får rött kort och barn får bara gult kort?

-Jo, det är så här att Svenska fotbollsförbundet har sina rekommendationer till domarna som dömer de här matcherna. För barn och unga som ska man helst inte dela ut varken gula eller röda kort utan man ska försöka prata spelarna tillrätta. Man ska försöka säga till dem att “Nu får ni skärpa er”. Och sen så byter man ut dem om de inte vill lyssna. Så då får de inte spela mera i den matchen. Det är det som man försöker använda för unga spelare. Sen när man har blivit lite äldre, kanske 12-13 år, då får man faktiskt dela ut gula och röda kort. Kanske borde man göra det mer än vad man gör. Det kan ju vara så att domarna är lite snälla ibland.

Varför låtsas killarna att de har skadat sig på planen? Jag tycker att det är överdrivet.

-Ja, det var roligt att du sa killarna där... för tjejerna är ju oftast mera ärliga faktiskt när de spelar fotboll. De vill att det ska bli rätt, det finns en skillnad mellan tjejer och killar. Och det där med filmning är ju ett stort problem faktiskt även i den stora Elitfotbollen i Premier League eller i VM eller så att folk försöker fuska till sig fördelar. De försöker fuska så att motståndarna ska få gult kort eller rött kort. Eller man försöker fuska åt sig en straff. Det är ju viktigt att domarna ser det här och då kan man ju bestraffa även de här som fuskar, man kan ge de en varning för att de filmat till exempel.

Varför är ungdomarnas speltid 45 minuter och vuxnas speltid 90 minuter? Jag undrar varför det är 45 minuters skillnad?

-Jo det är olika speltider beroende på hur gammal man är, det varierar med vilken ålder man är i. Och det är helt enkelt så att man försöker anpassa sig till hur mycket barn och ungdomar ska orka med. Sen när man blir äldre 16 eller 17 år så spelar man 2 x 45 minuter. Det är väl tanken bakom det.

Hur många år måste man vara för att spela fotboll?

-Det finns ingen åldersgräns egentligen. Här på Mariedal så har vi våra yngsta som är tänkta att vara 6 år men vi har faktiskt 5-åringar som också kommer och provar på. I fall de orkar lyssna på tränaren så får de också vara med. Så är man bara intresserad och lyssnar på vad tränaren säger så då finns det inga speciella åldersgränser.

Får målvakten sparka ut bollen i 7 manna? Blåser inte domaren av då?

-Just det, det finns en speciell regel. Nu säger man inte 7-manna, jag råka säga det ibland också. Men eftersom det är både tjejer och killar så vill man ju inte säga manna, utan man säger 7 mot 7. Det finns ju till och med 3 mot 3 och 5 mot 5 ,7 mot 7, 9 mot 9 och sen 11 mot 11 som är det vanliga för vuxna. Och så finns det ju speciella regler. I 7 mot 7 är det så, om jag kommer ihåg rätt att målvakten inte får sparka ut bollen utan man får bara kasta ut bollen. Det finns ju regler på nätet, på Svenska Fotbollförbundets sida som man kan ladda ner och titta. Men jag tror att det är så att man inte får sparka ut bollen, utan den ska kastas ut.

Skribent

Dela

Elevartikel

HBO max
14 mar
Elevartikel
15 feb
Elevartikel
08 feb
Elevartikel
Dreamworks
07 feb
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional