Gott & blandat om fotboll

Publicerad 2023-01-26 08:32
Markus Spiske

Jag heter Mariam och är 12 år och går på Fjärdingskolan i Borås. Jag har frågat Johan Seger, som jobbar i fotbollsklubben Mariedal IK, olika frågor om fotboll som jag har undrat många gånger och jag fick reda på saker jag aldrig har vetat innan.

Varför är domare hårdare mot vuxna spelare och inte ungdomar? Jag menar att vuxna får rött kort och barn får bara gult kort?

-Jo, det är så här att Svenska fotbollsförbundet har sina rekommendationer till domarna som dömer de här matcherna. För barn och unga som ska man helst inte dela ut varken gula eller röda kort utan man ska försöka prata spelarna tillrätta. Man ska försöka säga till dem att “Nu får ni skärpa er”. Och sen så byter man ut dem om de inte vill lyssna. Så då får de inte spela mera i den matchen. Det är det som man försöker använda för unga spelare. Sen när man har blivit lite äldre, kanske 12-13 år, då får man faktiskt dela ut gula och röda kort. Kanske borde man göra det mer än vad man gör. Det kan ju vara så att domarna är lite snälla ibland.

Varför låtsas killarna att de har skadat sig på planen? Jag tycker att det är överdrivet.

-Ja, det var roligt att du sa killarna där... för tjejerna är ju oftast mera ärliga faktiskt när de spelar fotboll. De vill att det ska bli rätt, det finns en skillnad mellan tjejer och killar. Och det där med filmning är ju ett stort problem faktiskt även i den stora Elitfotbollen i Premier League eller i VM eller så att folk försöker fuska till sig fördelar. De försöker fuska så att motståndarna ska få gult kort eller rött kort. Eller man försöker fuska åt sig en straff. Det är ju viktigt att domarna ser det här och då kan man ju bestraffa även de här som fuskar, man kan ge de en varning för att de filmat till exempel.

Varför är ungdomarnas speltid 45 minuter och vuxnas speltid 90 minuter? Jag undrar varför det är 45 minuters skillnad?

-Jo det är olika speltider beroende på hur gammal man är, det varierar med vilken ålder man är i. Och det är helt enkelt så att man försöker anpassa sig till hur mycket barn och ungdomar ska orka med. Sen när man blir äldre 16 eller 17 år så spelar man 2 x 45 minuter. Det är väl tanken bakom det.

Hur många år måste man vara för att spela fotboll?

-Det finns ingen åldersgräns egentligen. Här på Mariedal så har vi våra yngsta som är tänkta att vara 6 år men vi har faktiskt 5-åringar som också kommer och provar på. I fall de orkar lyssna på tränaren så får de också vara med. Så är man bara intresserad och lyssnar på vad tränaren säger så då finns det inga speciella åldersgränser.

Får målvakten sparka ut bollen i 7 manna? Blåser inte domaren av då?

-Just det, det finns en speciell regel. Nu säger man inte 7-manna, jag råka säga det ibland också. Men eftersom det är både tjejer och killar så vill man ju inte säga manna, utan man säger 7 mot 7. Det finns ju till och med 3 mot 3 och 5 mot 5 ,7 mot 7, 9 mot 9 och sen 11 mot 11 som är det vanliga för vuxna. Och så finns det ju speciella regler. I 7 mot 7 är det så, om jag kommer ihåg rätt att målvakten inte får sparka ut bollen utan man får bara kasta ut bollen. Det finns ju regler på nätet, på Svenska Fotbollförbundets sida som man kan ladda ner och titta. Men jag tror att det är så att man inte får sparka ut bollen, utan den ska kastas ut.

Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional