Genteknik

Publicerad 2018-06-12 07:57
Pixabay.com

Genteknik - En spännande ny teknologi eller en metod som är mest skrämmande? Inom gentekniken finns det ett antal olika tekniker som används för att undersöka och överföra gener. Du kanske har hört talas om någon av de fyra grupper som den är indelad i? Överföring av gener till organismer, kloning, genterapi och DNA-analys. Vissa anser då att genteknik är något revolutionerande medan vissa antyder att det i själva verket är djävulens verk. Jag? Jag står någonstans där mittemellan. Det finns ju självfallet både för- och nackdelar med denna teknik. Borde vi utveckla den och använda den mer eller borde vi bara gå och slänga all information om detta i en brinnande soptunna? Är det bra eller dåligt?

Vi kan ju börja med att lista upp fördelarna inom ämnet:

  • Det kan användas för att gynna de fattigare länderna. De kanske inte får i sig alla näringsämnen man behöver på grund av brist på pengar. Om vi då använder oss av gentekniken kan vi skapa växter och grödor med höjda näringsvärden. Dessa kreationer är då vanligare inom livsmedelsproduktionen i Afrika och Asien då vi i Europa som sagt är väldigt skeptiska angående genmodifierade livsmedel. Men tänk hur supervete minskade svälten radikalt under 1900-talet!
  • Genteknik kan även användas i produktionen kring det medicinska. Man kan till exempel få bakterier att tillverka mänskligt insulin eller ett får att tillverka mänskligt tillväxthormon i sin mjölk. En del människor har brist på ett av dessa två ämnen och tidigare var det dyrt att få fram mediciner och tillgången var liten.
  • Det kan dessutom användas i andra medicinska syften, som för att förstå och motverka sjukdomar som till exempel AIDS, leversjukdomar och kärlsjukdomar. 
  • Genom att modifiera bland annat en gris eller delar utav en gris så kan man på så sätt göra om dess organ eller få den att tillverka människoblod vilket i sin tur kan underlätta bristen på transplantationer.
  • Man kan göra växter eller andra organismer resistenta mot vissa saker vilket gör att de lever längre och vi i sin tur kan utvinna mer av dem.

Nu när du troligen har fått en positiv bild utav gentekniken så ska vi se om den ändras nu efter uppradningen utav nackdelarna:

  • Ibland så smiter de genmodifierade organismerna till närliggande områden vilket i sin tur kan förstöra balansen i flera ekosystem.
  • Dessa experiment vi gör på djur angående teknikerna kan oftast ses som djurplågeri. Är våra liv verkligen mer värda än djurens? 
  • Ogräståliga växter, bland andra, har faktiskt lett till miljöförstöring. Vi har egentligen inte tillräckligt mycket kunskap om ämnet för att kunna avgöra om genmodifierad mat/grödor etc är skadliga för oss eller vår miljö.

Ja, det finns fler fördelar än nackdelar, men vilka väger egentligen tyngst? I stort sett vävs dessa punkter ihop på något sätt och i slutändan har vi bara en fråga kvar; ”Är det värt att offra liv, djurliv och naturliv, endast för att vi ska få fler näringsämnen, mediciner och organ?” Allt handlar i grunden om etik och moral. Vad är vi egentligen för människor? Är ett liv mer värt än något annat, bara för att man tillhör en viss art eller bor i en viss del av världen? 

Jag ansåg att denna fråga var alldeles för bred för att bara svaras på ifrån endast ett perspektiv och valde därför att fråga personer i min närhet vad de hade för åsikt inom frågan.

”Vi behöver kött och sådant för att leva, vilket är varför det är okej, så länge det inte är plågeri, att använda djur och annat till sådant.”

”Några människor kan vi offra, det finns så många ändå.”

”Det handlar inte om djurliv vs organ och mat. Det blir djurliv mot människoliv. Vi har alltid prioriterat människan över djuren i alla tider, annars hade vi svultit ihjäl tills väldigt nyligen eftersom vi nu på 2000-talet har privilegiet att kunna leva på vegansk kost. Så man skulle kunna säga att människoliv trots allt är mer värt än ett djurliv. Det står till och med i svensk lag.”

”Om ett djur ändå ska ätas så kan man ta några av deras delar att forska på.”

De flesta delade alltså åsikten om att vi människor är mer värda än andra arter. Varför? För att vi är smartare? För att vi tagit makten över denna planet? För att vi tror att vi kan styra och ställa som vi vill? Det gäller som sagt att tänka moraliskt inom dessa ämnen. Är det verkligen värt det att skapa en ko med så mycket kött på benen att den knappt kan leva endast för att vi ska kunna mätta några fler munnar? Är människornas liv verkligen mer värda än kornas? Än djurens? Vilka var det egentligen som kunde leva på denna planet i frid och fröjd i många många år innan vi människor kom och förpestade den? Precis. 

Som ni kanske märker så är jag då en av dessa människor som tror på lika rättigheter. Inte bara mellan könen eller raserna, utan mellan alla arter. Visst, förr i tiden kanske vi behövde det där köttet för att överleva, men inte nu längre. Nu har vi ju ändå ett veganskt alternativ som fungerar lika bra, till och med bättre, så varför inte köra på det direkt? Och det här med att experimentera på djur för att vi människor ska få det bättre? Helt sjukt. Om det nu är människorna som vill ha det bättre så får ni väl experimentera på dem istället. Misshandel? Omoraliskt? Jaha? Vad är det inte för djuren då?

Kanske är frågan om GMO mycket mer komplex än så, där står potentiella ekosystem mot människoliv och ökad levnadsstandard. Det är en väldigt svår fråga att svara på. En helt annan fråga…

Vad tycker du nu då? Vill du fortfarande satsa på gentekniken, eller vill du stoppa det så fort som möjligt. Jag står nog kvar där jag står, möjligtvis lite mer lutad åt att stoppa den. Men vad tycker du? Vill du att djuren ska lida för din skull?

Källor: (1) Pixabay.com, (2) Wikipedia.org
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional