Fred

Publicerad 2019-01-30 12:30
Kellepics

Förra veckan såg jag ett inlägg på snapchat där den svenska youtubern Joakim Lundell publicerade en video där han grät över att folk körde moppe utanför hans hus. Detta fick mig att tänka på barn i andra länder som sover till ljudet av bombnedslag och skrikande människor nästan som att det vore en vaggvisa som dom sover till och deras väckarklocka som dom väcks av.   

Jag själv har ett ursrung från Kurdistan där det är mycket krig, om bland annat olja,mark och makt. Detta har pågått sedan flera hundra år tillbaka och än idag pågår det fortfrandra krig. Detta leder till fattigdom och mycket immigration i andra länder. Just nu pågår det ett krig mellan Peshmarga och Isis där många föräldrar och framförallt barn blir tillfångatagna av Isis. Kvinnorna/flickorna som blir tillfångatagna av Isis blir ofta våldtagna av männen som sedan tvingar dom till att ta hand om hushållet hos terrogruppen Isis. Männen blir oftast avrättade på ett mycket plågsamt sätt, men däremot blir dom små pojkarna hjärntvättade där Isis visar bilder och vidoes på olika slags sätt av tortyr och lär dom den inkorekta bilden av Islam. Många barn blir även föräldralösa i tidig ålder vilket leder till att det äldsta barnet måste ta hand om sin/sina syskon och det kan vara barn från 7 år och uppåt. Jag har/har haft många släktingar som krigar i den kurdiska Peshmergagruppen. Det är många unga killar/tjejer som väljer att gå ut och kriga istället för att studera för dom föredrar att försvara sitt land och språk istället. Flera av dom är mina kusiner.Jag själv har aldrig varit med om krig eftersom jag kom till Sverige när jag var 3. Däremot har min mamma som liten varit med om mycket krig där hon varit tuvugen att gömma sig i källaren i flera veckor med både grannar och syskon. När det var läggdags så gick männen upp och sov medans barnen och kvinnorna sov i källaren. Många föräldrar dog pågrund av rädsla och svält för dom föredrog sin egna hunger före sin barns. Än idag påverkar kriget min mamma då hon ständigt blir rädd för höga ljud och alltid är vaksam på saker och ting. Har du någon gång tänkt på varför dom stora länderna som t.ex. Usa, Australien och Kina tillverkar vapen? Varför försöker dom inte få stopp på krig runt världen, och inte bara krig utan dagliga mord som sker överallt? Istället för att dessa länder ska tillverka mer vapen och göra världen mer tufft och osäker där folk dör så borde dessa länder hjälpa andra länder som har det tufft. Tänk en värld utan vapen! Tänk vilken fred vi skulle haft! Och tänk många föräldrar som skulle ha sina barn kvar och tänk hur många barn som skulle ha sina föräldrar kvar. Dom länderna som tillverkar vapen är dom ländern som snacka mest om fred på jorden men ändå är det dom som är orsakar att det finns krig.  

Jag som 15 åring kan tyvärr inte förändra världen men däremot kan jag snacka mer om fred på jorden och försöka komma ut med min åsikter över hela världen genom tidningar, socialamedier och Tv. Tänk om Joakim Lundell kunde snacka om fred på jorden och nå ut till dom 800 000 följare som han har och som faktiskt har honom som förebild.Om vi alla tillsammans sprider fred på jorden är jag ganska säker på att en vacker dag kommer den dagen där det är fred på jorden.

Källor: (1) Kriget mot IS – möt människorna vid fronten
Skribent

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional