Fred

Publicerad 2019-01-30 12:30
Kellepics

Förra veckan såg jag ett inlägg på snapchat där den svenska youtubern Joakim Lundell publicerade en video där han grät över att folk körde moppe utanför hans hus. Detta fick mig att tänka på barn i andra länder som sover till ljudet av bombnedslag och skrikande människor nästan som att det vore en vaggvisa som dom sover till och deras väckarklocka som dom väcks av.   

Jag själv har ett ursrung från Kurdistan där det är mycket krig, om bland annat olja,mark och makt. Detta har pågått sedan flera hundra år tillbaka och än idag pågår det fortfrandra krig. Detta leder till fattigdom och mycket immigration i andra länder. Just nu pågår det ett krig mellan Peshmarga och Isis där många föräldrar och framförallt barn blir tillfångatagna av Isis. Kvinnorna/flickorna som blir tillfångatagna av Isis blir ofta våldtagna av männen som sedan tvingar dom till att ta hand om hushållet hos terrogruppen Isis. Männen blir oftast avrättade på ett mycket plågsamt sätt, men däremot blir dom små pojkarna hjärntvättade där Isis visar bilder och vidoes på olika slags sätt av tortyr och lär dom den inkorekta bilden av Islam. Många barn blir även föräldralösa i tidig ålder vilket leder till att det äldsta barnet måste ta hand om sin/sina syskon och det kan vara barn från 7 år och uppåt. Jag har/har haft många släktingar som krigar i den kurdiska Peshmergagruppen. Det är många unga killar/tjejer som väljer att gå ut och kriga istället för att studera för dom föredrar att försvara sitt land och språk istället. Flera av dom är mina kusiner.Jag själv har aldrig varit med om krig eftersom jag kom till Sverige när jag var 3. Däremot har min mamma som liten varit med om mycket krig där hon varit tuvugen att gömma sig i källaren i flera veckor med både grannar och syskon. När det var läggdags så gick männen upp och sov medans barnen och kvinnorna sov i källaren. Många föräldrar dog pågrund av rädsla och svält för dom föredrog sin egna hunger före sin barns. Än idag påverkar kriget min mamma då hon ständigt blir rädd för höga ljud och alltid är vaksam på saker och ting. Har du någon gång tänkt på varför dom stora länderna som t.ex. Usa, Australien och Kina tillverkar vapen? Varför försöker dom inte få stopp på krig runt världen, och inte bara krig utan dagliga mord som sker överallt? Istället för att dessa länder ska tillverka mer vapen och göra världen mer tufft och osäker där folk dör så borde dessa länder hjälpa andra länder som har det tufft. Tänk en värld utan vapen! Tänk vilken fred vi skulle haft! Och tänk många föräldrar som skulle ha sina barn kvar och tänk hur många barn som skulle ha sina föräldrar kvar. Dom länderna som tillverkar vapen är dom ländern som snacka mest om fred på jorden men ändå är det dom som är orsakar att det finns krig.  

Jag som 15 åring kan tyvärr inte förändra världen men däremot kan jag snacka mer om fred på jorden och försöka komma ut med min åsikter över hela världen genom tidningar, socialamedier och Tv. Tänk om Joakim Lundell kunde snacka om fred på jorden och nå ut till dom 800 000 följare som han har och som faktiskt har honom som förebild.Om vi alla tillsammans sprider fred på jorden är jag ganska säker på att en vacker dag kommer den dagen där det är fred på jorden.

Källor: (1) Kriget mot IS – möt människorna vid fronten
Skribent

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional