Från maraton till fotboll: Kenyas växande sportintresse

Publicerad 2023-11-28 12:45

På söndagen den 8 oktober sprang den 23-årige Kenyanen Kelvin Kiptum in på tiden 2:00:35 i Chicagos maraton. Tiden slog det tidigare världsrekordet den hittills dominanta landsmannen Eliud Kipchoge satte i Berlin förra året. Hur kan kenyanerna vara såhär överlägsna när det kommer till löpning och hur ser det övriga sportintresset ut i Kenya? Vi mötte representanter från den kenyanska staden Muranga och fick en inblick i vilken roll sporten spelar i den kenyanska vardagen.

 

På initiativ av den ideella organisationen ICLD, som jobbar med att främja demokrati på en lokal nivå, påbörjades 2021 ett samarbete mellan Upplands-Bro kommun och den Kenyanska regionen Muranga. Väglett av Agenda 2030, hoppas man kunna engagera ungdomar i samhället för att bekämpa problem som droger, exkludering och de kriminella problem detta ofta leder till. Under veckan hälsade representanter från Muranga på i kommunen.

 

På tisdagen tog sig besökarna till gymnasieskolan Upplands-Brogymnasiet (UBG) där de mötte både elever och lärare för att se hur den svenska skolan jobbar. Samhällsvetarna i årskurs 3 fick möjlighet att intervjua kenyanerna på olika ämnen om hur det är att leva i Kenya.

 

Efter lunchrasten tog sig besökarna till hus 5 på UBG för att träffa och bli intervjuade av eleverna i samhällstrean. Vi sätter oss ner tillsammans med den guldigt utsmyckade Benzon och påbörjar vår intervju.

 

Kenya har sedan 70-talet utmärkt sig i friidrott, främst löpning, vid mästerskap; idag dominerar de de flesta lång- och medellöpdistanser tillsammans med grannationen Etiopien. Det har blivit en vana att se kenyaner inom friidrott men även inom andra idrotter som fotboll. På frågan om friidrott och fotboll är vanligt i Kenya och Muranga svarar Benzon:

 

– I Kenya är det väldigt populärt med friidrott, speciellt långdistanslöpning, men det finns även ett stort fotbollsintresse i landet. Ni vet kanske om att Kenya har de bästa maratonlöparna i världen, det är resultatet man får när landet har ett så pass stort intresse för friidrott.

 

Landet utmärker sig inom friidrottsvärlden trots bristen på sportsliga tillgångar och möjligheter sett till länder i väst. Med en stor population följer ett stort antal människor med ett brett sportsligt engagemang. Nyckeln till deras sportsliga framgång har i stort sett grundat sig i det stora sportintresset runt om i landet. Ett vardagligt utövande av idrott har skapat möjligheterna att ta idrotten till nästa nivå både lokalt och nationellt.

 

En annan man, som vi aldrig uppfattade namnet på, med en cowboyhatt i halm, fortsätter att berätta om fotbollsintresset i Muranga.

 

– Fotbollen har blivit väldigt aktuell i Kenya både intressemässigt och på den sportsliga nivån. Tidigare i augusti drog den kenyanska högsta fotbollsdivisionen, Kenyan Premier League, i gång och detta är första gången som Murangas lokala lag, Muranga SEALS FC, nått den högsta divisionen. Till följd av det har fotbollsintresset i Muranga växt något ordentligt och det är betydligt större i Muranga än vad det generellt är runt om i Kenya.

 

Vi såg likheter med Hattmannens svar och hur sportkulturen är här i Sverige; fotboll är viktigt för kulturen och utvecklingen av samhället. Med ett blomstrande sportintresse växte uppmärksamheten från regeringen och till följd byggdes anläggningar och utvecklingscentrum för unga.

 

Sportframgångarna har spelat stor roll för Kenya och människorna i landet. Det har skapat ett intresse för idrott, vilket lett till ett ökat engagemang bland speciellt unga i samhället. Att engagera unga i samhället är viktigt för att hålla dem från andra aktiviteter som kan vara skadliga och leda dem på en dålig väg i livet – något Sverige i nuläget också bör satsa på.

 

 

 

Källor: (1) Benzon
Skribent
Fotograf
Research
Tags: 

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional