Fiskeguide är mitt drömyrke

Publicerad 2022-03-09 08:00

Att jobba som fiskeguide är tungt. Det innebär långa dagar och mycket planering bakom varje fisketur. Fiskebranschen är idag en växande bransch där man varje år ser hur fler och fler personer börjar fiska på fritiden. 

 

Guideyrken kräver oftast långa dagar, tidiga morgnar och sena nätter. För många kan det vara både fysiskt och psykiskt betungade då det är mycket att hålla ordning på. När man jobbar som guide är det ens uppgift att se till att utrusning d.v.s fiskespö, rulle och fiskedrag finns tillgängligt för kunden. Man ska även ha bra koll på området där fisket bedrivs, så att man kan ge tips och få kunden att känna sig bekväm oavsett dennes förkunskaper. I stora drag är det guidens ansvar att se till att kunder får ut en så bra upplevelse som möjligt och förhoppningsvis landar sin drömfisk, eftersom nöjda kunder ofta kommer tillbaka.

Idag krävs det egentligen ingen direkt utbildning för att jobba som guide, även om det hjälper dig för att få en bättre förståelse av branschen. Mycket bygger på att du har en bra förkunskap om fiske och att du kan bemöta din gäster på ett bra sätt. 

BILD: Jonas Nordigårds

Fiskeförbundet SportFiskarna skriver på sin hemsida att omkring 1,6 miljoner svenskar fiskar varje år och ytterligare 800 000 turister besöker Sverige årligen för att fiska. Det är främst män som jobbar som guider, men på senare år har det tillkommit en del kvinnor. Detta beror främst på att fiske anses vara en ”manssport” men i och med att fiskebranschen växer, så ökar även intresset att fiska hos kvinnor. 

En annan viktig sak att tänka på när du tar med dig kunder ut är säkerheten. När du till exempel är ute på fjället eller en sjö kan det dröja lång tid innan du kan få hjälp, så det är viktigt att du har med dig förstahjälpen-kit och inte ger dig ut om vädret inte skulle tillåta det. Det är främst för din och andras säkerhet. 

Eftersom fiskebranschen är såpass stor i Sverige har även en större konkurrens tillkommit. Då gäller det att som guide verkligen nå ut till en större publik för att kunna ha ett fullbokat schema säsongen ut. Oftast väljer kunderna de guider som har marknadsfört sin verksamhet bäst. Många använder sig idag av sociala medier vilket guiderna kan dra nytta av för att marknadsföra sin verksamhet, till exempel Instagram, Facebook och även YouTube för att på så sätt nå ut till en större publik. 

Hur mycket tjänar man egentligen som fiskeguide? Mycket beror på var du jobbar, vilken kundgrupp du har och hur många som köper en guidning av dig. Man brukar räkna att en naturguide tjänar omkring 23-25 000 kr i månaden. Vilket är en bit under medellönen i Sverige. 

Som guide idag ser framtiden ljus ut, då fiskeintresset ökar världen över. Det ger därför bra arbetsmöjligheter eftersom det är efterfrågan som styr marknaden. Dock skulle arbetsmöjligheterna inom guideindustrin bli betydligt färre om det skulle bli en lågkonjunktur, eftersom många då kanske inte prioriterar den typen av "äventyr".  

 

 

 

 

 

 

 

Källor: (1) Sportfiskarna
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional