Finns det några fula tjejer?

Publicerad 2022-11-29 09:54
Julia Lokind

Detta är en bok recension av boken Fula tjejer. Denna bok har blivit jättestor på sociala medier bland unga. Boken är skriven av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Olsson. 

Fula tjejer är skriven i samarbete mellan Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Förlaget som producerade boken är Gilla böcker och boken har sammanlagt 251 sidor. Boken är utgiven år 2020.

I Fula tjejer får man följa tre stycken helt olika huvudpersoner. Tilde, Eleni och Jasmine. Jasmine är den typiska, populära tjejen som har snygg pojkvän och coola kompisar men hennes aggressionsproblem ställer ofta till det för henne. Tilde är den blyga, mystiska nyinflyttade tjejen och Eleni är den typiska nörden.

Boken handlar om ett instagram konto som skapas i den lilla staden Gnesta. Kontot heter Fula tjejer. Plötsligt börjar kontot publicera fula bilder på tjejer i skolan. En av dessa tjejerna som blir publicerad på kontot är Tilde. Bilderna får stor spridning och tjejerna vågar knappt gå till skolan eftersom de är rädda att hamna på kontot. Tillslut möts de tre huvudpersonerna och slår ihop sina olika men kloka huvuden och bestämmer sig för att avslöja denna hemska person som äger kontot.

Men när personen bakom kontot väl träder fram, kommer tjejerna vilja acceptera sanningen ?

Min personliga åsikt är att boken är en väldigt spännande bok med bra innehåll. Den var väldigt lättläst, nästan för lättläst för min smak. Den hade relativt korta kapitel. En del kapitel var bara 2 sidor vilket jag tyckte var synd då det inte kändes som boken fick fram sitt budskap.

Jag tycker att den hade ett ungdomligt språk men det negativa är att man läser utifrån alla de tre huvudpersonernas perspektiv, vilket leder till att vissa handlingar i boken blir ganska långtråkiga, då det kunde vara exakt samma handling i 3 kapitel i rad. Detta leder till att boken blir lite rörig då man ibland hade svårt att urskilja vems perspektiv det var. Eftersom författarna valde att göra på detta viset tycker jag att man inte fick fram viktiga detaljer om huvudpersonerna. Det positiva var dock att inför varje nytt kapitel stod det namnet på vems perspektiv det skulle vara i just det kapitlet.

Denna bok är en skönlitterär barn- och ungdomsbok, man märker framförallt detta på språket då det inte finns några speciellt svåra ord och den är väldigt lättläst. Man märker också det på layouten då boken har många bilder på karaktärerna, vilket ofta inte vuxenlitteratur har.

Boken tycker jag var väldigt trovärdig då det finns många skvaller/”expose” konton om många skolor ute just nu. Detta gör att man märker att boken utspelar sig på sent 2010-tal då det just är väldigt utvecklade medier och appar på smartphones.

En annan trovärdig grej med boken är att samhället sätter större press på kvinnor än män när det gäller utseende. Kvinnor sätts ofta in i fack och har mer krav på sig än en man i många fall.

En annan grej jag tycker är trovärdig med denna boken är karaktärerna. I varje klass finns det en typisk Jasmine, Eleni och Tilde, författarna har valt väldigt stereotypiska karaktärer och eftersom det finns tre huvudpersoner så går man inte in på djupet hos tjejerna. Detta gör att många kan känna igen sig i dem eftersom tjejerna har tydliga, starka och vanliga kännetecken.

Budskapet i boken tycker jag är att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, det beskrivs väldigt väl ångesten tjejerna känner när bilder publiceras på dem. Jag tycker även att budskapet i boken är att man ska stå bakom varandra och att ” tillsammans är vi starkare”. Detta visar författarna genom att de tre helt olika huvudpersonerna går ihop och samarbetar, även fast de är så olika.

Budskapet skulle dock vara tydligare om boken var längre och man fick lära känna karaktärerna på djupet, för just nu känns bara som man skrapar på ytan av att lära känna dem. Detta gör att budskapet eller karaktärsdjupen inte blir så djupa. Frågorna boken väcker är hur samhället ska utvecklas om vi fortsätter att mobbas och kränka varandra.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att jag rekommenderar denna boken starkt då den har ett bra budskap och är väldigt lärorik för barn och ungdomar i samhället. Men om du vill ha en längre bok med bra djup tycker jag att du ska välja en annan bok.

Omdöme:
Källor: (1) Bokus.com , (2) Carola, barnboksbloggen , (3) Boktugg
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional