Förortens stjärnor tävlar i allmänbildningsevent på Järva

Publicerad 2023-11-20 21:45

Idag markeras starten på det första evenemanget arrangerat av fyra ungdomar från Rinkeby. Initiativet, "Vem vet bäst i förorten," är skapat av Abdinajtib Osman, Khalid Abdulahi, Liban Omar och Harun Ahmed med stöd av Framtidens Hus Rinkeby. Denna händelse är ett lovande steg mot att lyfta fram lokala talanger och stärka gemenskapen i området.

 

En spännande tävling i allmänbildning har tagit plats på Järva, där unga talanger från området tävlar för att visa upp sina kunskaper och kreativitet. Initiativet, som kallas för "Vem vet bäst i förorten", samlar unga från Rinkeby och andra närliggande områden för att tävla och skapa en gemenskap där kunskap och kreativitet står i fokus.

 

Sara, en av tävlande, uttrycker sina initiala tankar inför evenemanget. 

 

– Jag vet inte, om jag ska vara helt ärlig trodde jag det skulle vara invandare för svenska och det var värsta grejen, det här är också värsta grejen 100%, sen tänkte jag ja vi kör. Nu jag är här och de här barnen kommer äta upp mig och jag kommer att skämma ut mig men det är lugnt.

 

Sakariya Hirsi, en av de som har coachat ungdomarna, berättar om sitt engagemang.

 

– Vi har cochat ungdomarna, hjälpt de planera, vi har även varit en ryggrad till de och hjälpt de framåt i sitt skapande och kreativa tänk, men mer än det mesta har det varit ungdomarna som har format det, jag har bara varit där och stöttat de.

 

Sissa Pagels, från Framtidens Hus, berättar om deras inkubatorprogram och hur de stöttar unga i ledarskap och företagande.

 

– Det här initiativet är helt fantastiskt, de här killarna är nutiden och framtiden. Jag tror att Framtidens Hus har svårt att göra dessa stora evenemang och det här evenemanget har nått ut till väldigt många unga, på TikTok och sociala medier som vi inte i vanliga fall når till.

Guuled Mohamed

Abdinajib Osman, en av initiativtagarna lyfter fram samarbetet inom gruppen. 

 

– Det var jag och 3 andra vänner. Frågorna fick vi hjälp av Sakariya. Jag kan själv inte svara på alla frågor. Detta kommer att främja till ett bättre Järva.

 

Ablaj, en annan tävlande, uttrycker självförtroende inför tävlingen.

 

– Jag kände att jag hade dessa färdigheter som krävs för att ta detta hela vägen till finalen och jag tror att jag kan kamma hem vinsten och ta hem det här till Rinkeby. Jag är nervös men man behöver vara nervös för det är då man veta att man är levande och det är då man fokuserar. 

 

Abka, en medarbetare på Framtidens Hus, delar sina tankar om sitt engagemang och stöd för ungdomarna.

 

– Jag är här för att stötta våra ungdomar som kommer hit för att tävla. Jag jobbar på Framtidens Hus så kan jag inte tävla, annars hade jag tävlat. Det här eventet betyder väldigt mycket för mig, för att supportar våra ungdomar och för att visa att vi tror på dem och att de gör ett bra jobb, vi hyllar dem.

 

Abkas närvaro som en del av Framtidens Hus, som stöttar unga i deras utveckling och entreprenörsanda, visar på vikten av samhällsengagemang och stöttande strukturer för unga i förorten. 

Guuled Mohamed

– Jag tror att detta evenemang kan få fler unga att engagera sig, att de inte utsätts för svåra situationer och att de kan testa på olika saker, tillägger Abka.

 

Yusuf Hussein, som stöttar evenemanget, betonar vikten av att stödja unga initiativ. 

 

– Jag är här för att supporta initiativtagarna bakom vem vet bäst i förorten 2023. Det är killar jag känner personligen, bröders vänner och yngre från området som jag så gärna vill visa mitt stöd för. Dessutom tycker jag verkligen om detta koncept och ser fram emot att se det växa långsiktigt. 

 

Khalid, en av initiativtagarna, berättar om tanken bakom evenemanget och inkubator programmet. 

 

– Det var min och mina vänners idé som vi fick via Framtidens Hus och ett program som kallas för inkubatorn där väldigt många andra ungdomar är med i. Vi kom fram till att väcka hur smarta folk är från förorten. och få de att vilja uppträda inför en stor publik samt att detta kan vara en hjälpmedel för framtiden. Det finns kanske folk som vill satsa på bli stand-up komedi och detta hjälper även att kunna få folk att prata inför en stor grupp och många kände personer gör det idag.

 

 

 

page Slideshow: 
Källor: (1) Ungdomarna och ledarna
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional