- Följ din dröm!

Publicerad 2023-05-16 12:29
Renskalla

Erik och Helena Mossnelid jobbar som egenföretagare på heltid hemma på gården. Idag levererar de inredningsdetaljer i trä till stjärnkrogar och hotell runt om i världen. En av deras största kunder är Frantzén Group med stjärnkocken Björn Frantzén i spetsen.

Erik och Helena älskar skogen och Renskallas historia började med att Erik i samband med skogsarbete upptäckte trädens vackra insida och det var något som han ville sprida på något sätt. Sagt och gjort, musikstudion kompletterades med ett snickeri och prototyper började tas fram. Första kunden var Växbo krog och sedan har allt bara rullat på.

Företaget  Renskalla har funnits sedan 2014 och verkstan ligger i gårdens gamla byggnad. Stall, mjölkrum och vagnslider har byggts om till en skapande verkstad. Renskalla gård i Söderala har rötter sedan 1500-talet, Erik är 12:e generation på gården. Sedan år 2020 är det Helena och Erik som jobbar tillsammans i företaget.

Renskalla

- Det känns väldigt fint att kunna bedriva verksamhet på gården, säger Erik och Helena.

En av företagets specialiteter är att samskapa tillsammans med kockarna. De har en idé om en maträtt och hur de vill presentera den, vi gör ett förslag på till exempel en tallrik eller piedestal för att matcha idén. Vi gör även bestick, brickor, drinkvagnar med mera, säger Helena Mossnelid.

Helena och Erik Mossnelid jobbar heltid men har som egna företagare en frihet till att disponera tiden som de vill. Bland annat arbeta i trädgården med dess odlingar, vara i skogen och sköta gården och framför allt umgås med familjen som även består av tre döttrar.

- Vi försöker hålla oss till vanliga arbetsveckor, det vill säga måndag till fredag men ibland kanske vi behöver jobba helger. Å andra sidan kan vi ta ledigt när vi vill under veckor och lov för att leva ett familjeliv.

Ingången till restaurangbranschen var just Renskallas exklusiva material, tankegångar och tillvägagångssätt, något som tilltalade stjärnkockarna.

Renskalla

- Stjärnkockarna är väldigt målmedvetna och drivna, det är roligt att jobba tillsammans, säger Helena.

Helena berättar mer om tillverkningsprocessen.

- Från början var tanken att vi skulle fälla träden själv, torka virket och sedan ta processen vidare. Det tog för lång tid och blev alldeles för kostsamt och tidskrävande. Nu köper vi hälsingebjörk från ett företag i Arbrå. Träet värmebehandlas hos ett företag i Forsa och sedan förädlar vi träet till dom produkter vi säljer.

Erik och Helena berättar att detta, alltså att starta företaget, har varit ett sätt att kunna få leva ut sina drömmar. Att få skapa, att rå över sin egen tid, att kunna leva, bo och arbeta på sin gård.

Deras vision är att beröra, sprida glädje samt minska på slit och slängkonsumtionen i samhället.

Renskalla

- Detta tycker vi att vi får möjlighet till att göra i och med vårt företag. Vi vill sprida hantverk och bidra till ett mer hållbart samhälle. Våra produkter är tillverkade av svenskt trä, inte något utrotningshotat eller skövlat material. Vi använder oss av en värmebehandlingsteknik som gör att björken får egenskaper som liknar ädelträets och blir väldigt hållbart, säger Helena Mossnelid.

Tillsammans berättar både Erik och Helena att det alltid inte varit så lätt...

- Helt ärligt så är det både roligt och slitsamt, säger Erik.

Som egen företagare är det ju du själv som ska dra in lönen. Som anställd får du en utbetalning varje månad, så funkar det inte när du är din egen. Som liten företagare kan det vara ganska slitsamt ekonomiskt. Men i kontrast så är det ju vi som bestämmer över oss själva och vad vi vill göra, vi värdesätter friheten i alla led, säger Erik.

Renskalla har haft anställda men behövde säga upp dessa i samband med pandemin. Att ha anställda innebär att du har fler händer och hjärnor som kan jobba och tänka ihop. Men det innebär också ansvar och mer omkostnader.

Hur drabbades ni under pandemin?

- Vi behövde som sagt säga upp personal eftersom ordrar frös inne. Vi jobbar mest med hotell och restaurangbranschen och dom blev ju väldigt drabbade under pandemin. Vi hade strax innan utbrottet öppnat upp en ny produktionslokal för att kunna växa men den fick vi på grund av ansträngd ekonomi stänga ner och all verksamhet flyttades hem till gården. För att klara likviditeten tog vi på oss andra snickarjobb, målade hus och så vidare. Erik blev tyvärr även sjukskriven då situationen tog väldigt hårt på oss både fysiskt och mentalt, säger Helena.

Hur kom det sig att ni valde att jobba inom denna bransch?

- Det blev liksom ingången och där blev vi kvar… skogen, vårt material, tankegångar och tillvägagångssätt har tilltalat stjärnkockarna. Och som vi nämnde tidigare så är stjärnkockarna väldigt målmedvetna och drivna, det är roligt att jobba tillsammans!

Vad har ni för tips för den som vill starta ett eget företag?

- Följ din dröm och Håll Ut... det krävs tålamod, uthållighet och engagemang för att driva ett eget företag. Var inte rädd för att ta hjälp, du behöver inte uppfinna hjulet igen. Men du ska heller inte vara rädd för att prova dina egna idéer, Du är unik!

Källor: (1) Erik och Helena Mossnelid
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional