Ett vegetariskt Sverige för klimatet och individen

Publicerad 2021-02-26 09:55
Pixabay

Många människor äter för mycket animalisk mat vilket kan bytas ut till mat från växtriket. Det finns många anledningar till att äta vegetariskt, både för hälsan och för klimatet. Att äta växt baserad mat skulle även bidra till en hållbarare framtid.

Det är mycket vanligt att äta och konsumera saker från djurlivet. Problemet är att vår jord blir uppvärmd av detta och att resurserna till maten inte kommer att räcka till. Resurserna som används för att mätta befolkningen är stor och bidrar till bland annat den globala uppvärmningen och koldioxidutsläpp samt ökning av det ekologiska fotavtrycket, vilket gör att vi inte kan se en sån hållbar framtid gör kommande generationer. Gör du något för att påverka ditt ekologiska handavtryck?

Det finns många sätt att göra det på och ett alternativ är valet av födan du äter. Eftersom jordens befolkning ökar behöver även produktionen av mat öka, men jorden är lika stor vilket gör att vi måste hitta ett bra sätt att producera mat på utan att så många resurser behövs.

Just nu lever vi på jordklotet som om det hade funnits 1,7 stycken jordklot och vi svenskar lever som det funnits hela 4,2 stycken jordklot enligt naturskyddsföreningen.se. För varje maträtt vi äter från djurlivet, förbrukar vi lite av jordens resurser. All produktion och konsumtion vi människor förbrukar kräver resurser. Att föda upp djur kräver mycket mer resurser än att äta direkt från växtriket. Tänk dig själv. Födan vi ger djuren kan vi äta (växtriket), istället för att vi människor sedan ska äta djuren. I många länder behöver man odlingsmark för att odla soja till foder (inte Sverige), odlingsmark för vallväxter som ska till foder, stora fält av betesmark för kossor osv. På dessa fält/landytor skulle vi kunnat odla potatis eller vete istället. Under djurens livstid bidrar dom även till att släppa ut koldioxid i atmosfären, exempelvis kossan som släpper ut metangas. Att äta djur kräver mycket mer resurser än växter. Ifall vi åt vegetarisk hade alla resurser som djuren kräver bidragit till en hållbarare framtid.

Baljväxter kräver mindre resurser (gör gödsel av kväve) och är ett bra exempel på en bra proteinkälla från växtriket. De innehåller mängder av protein, mineraler och näringsämnen beskriver livsmedelsverket.se. Om man väljer att bli vegetarian kan man dock behöva äta mer varierat och lite mer av varje med detta leder till en varierad och bättre kost. Att kött är rikt på mineralämnen och protein men kött är faktiskt inte bättre en baljväxter och många andra växter från växtriket. Om vi jämför baljväxter med kött innehåller det ungefär lika mycket viktiga ämnen som järn exempel men det är även mer hållbara säger ica.se.

Nu är det säkert många som fortfarande sitter och tänker: Men hur ska vi få i oss alla viktiga ämnen då? Jo, man behöver inte vara orolig för att man inte kommer få i sig lika mycket närings och proteinrika ämnen, eftersom man får i sig lika mycket om inte ens mer i bland annat baljväxter hänvisar ica.se. Det ända man behöver är information av vad man ska äta och hur mycket av varje. Vilket tur att internet finns.

Att äta mejeri produkter och kött som många människor gör, påverkar klimatet lika mycket som nästan alla transportmedel hänvisar naturskyddsföreningen.se. Vi vet att transportera sig med flyg, buss och bilar ger stor, negativ påverkan på miljön, men det vi konsumerar då? Vi tänker inte att kött ska släppa ut mängder av koldioxid på samma sätt, men sanningen är att det gör den. Djuren kräver oerhört mycket resurser för att maten sedan ska kunna åka igenom våran strupe till magsäcken. Vi äter mat för att få i oss energi och istället för att vi människor äter maten vi ger som föda till djur, låter vi djuren äta maten så vi sedan kan äta djuren. Detta kräver längre process (vilket gör att det tar längre tid att mätta befolkningen) och förbrukning av mer resurser. Genom att äta mindre föda från djurriket, speciellt kött och mejeriprodukter, bidrar det till att produktionen av detta minskar. Ifall produktionen minskar, minskar även klimatutsläppen. Genom att äta kött får man även i sig mer gift om man äter direkt från växtriket. Detta beror på att gifter samlas högre upp i näringskedjan. Ju högre upp i näringskedjan man kommer ju mer och koncentrerade gifter bildas och om vi äter kött räknas vi som köttätare vilket gör att vi kommer högre upp i näringskedjan och får i oss mera gift.

Jag tycker det är otroligt viktigt att vi äter mer växt baserad mat pågrund av klimatförändringarna. Vi måste agera eftersom vi bara har några år att ställa detta till rätta, för att få en bra och hållbar framtid. Ett exempel för att bidra är att äta mer vegetariskt. Vad väntar du på? Minska klimatutsläppen genom växt baserad mat! Kom ihåg att man inte behöver bli vegetarian på heltid, men att även en liten skillnad ger stor effekt.

Källor: (1) Livsmedelsverket , (2) Naturskyddsföreningen , (3) Ica, (4) Naturskyddsföreningen , (5) WWF
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional