Elektroniska hjälpmedel introduceras i kenyanska skolor

Publicerad 2023-12-04 11:52
Mary saar

“Alla måste gå i skolan i Kenya, det är ett måste”, i Kenya är det en självklarhet att alla barn går i skolan. I en intervju med 4 personer från Kenya i staden Muranga, har jag fått svar om hur det är att gå i skolan i Kenya.

Kenya är ett land som ligger i Östafrika med nästan 54 miljoner invånare. Befolkning består mestadels av yngre invånare, medan jämfört med Sverige är befolkningen här i Sverige jämn fördelad mellan ung och äldre befolkning. Det officiella språk i Kenya är engelska och swahili, vi fick även möjligheten att lära oss nya ord på swahili “Masomo” som betyder lektioner. Vi i Upplands-Brogymnasiet fick tillfället att intervjua en grupp människor från Kenya som hade tagit flyget från Kenya i staden Muranga till Stockholm i kommunen Upplands-Bro. Muranga är känt för sin natur och deras jordbruksmarker.

Jag har fått träffat 4 män mellan åldern 28–50 som har delat med sig om hur det är att gå i skolan i Kenya, dessutom var det innebär att vara en elev i kenyansk skola.

- Varje barn måste gå i skolan, det är en rättighet i Kenyas lagar, om du inte tar dig själv till skolan kan du definitivt åtalas, så skolan är för alla. Det är ett måste för alla att gå i skolan upp till lågstadiet, på gymnasienivå är det inte ett måste att alla behöver gå i skolan. Du kan inte tvinga någon att studera berättar Charles Mashigo, med ett stort leende.

Detta liknar Sverige under dessa förhållanden på grund av att Sverige har en skolplikt där det är ett måste att gå grundskoleutbildning, om det inte finns ett giltigt skäl till att inte gå.

Jag tycker att det är bra att gå i skolan eftersom det är både en lag och en rättighet. Alla barn förtjänar att få den utbildning de behöver för att klara sig i livet, detta tycker jag Kenya och Sverige gör bra.

- Varje skola har sin egen skoluniform, vi har skoluniform så att vi kan identifiera vilken skola du går på. Det är faktiskt obligatoriskt att bära uniform till skolan.

I Kenya är det lag att alla skolelever ska bära på skoluniform, medan här i Sverige är det ingen lag att bära på skoluniform. Men det innebär inte att du få ha på dig vad som helst.

- Vi introducerar elektroniska enheter, speciellt på gymnasiet, på universiteten använder de dem definitivt. Om du vill använda detta, han riktar sitt finger mot min dator, måste du köpa för dina egna pengar.

De var väldigt Fascinerade av hur vi i Sverige har möjligheten till att använda digitala verktyg som vi ansvarar för samt får ta hem, utan kostnader. De förklarade även hur de fortfarande gör prov och uppgifter på papper, medans vi för det mesta gör det digitalt. Därför tycker jag att det är viktigt att använda digitala verktyg i skolan eftersom tekniken är en viktig del av dagens värld. Den digitala tekniken ger oss elever bättre förutsättningar att uppfylla kunskapskraven.

Källor: (1) Intervju
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional