Djur ska inte leva i fångenskap!

Publicerad 2021-03-11 08:14
Pixabay

Det lever miljontals djur i fångenskap runt om i världen. Många av dem har aldrig varit fria. De har levt hela sitt liv bakom galler. Precis som brottslingar på fängelse.

Djur som lever i fångenskap under en längre tid kan ta upp självskadebeteenden så som att gå runt i cirklar gång på gång säger djurens rätt. Andra exempel på skadliga beteenden är att djur drar ur sin päls eller slår huvudet i väggen upprepade gånger. Det kan leda till både fysisk och mental skada.

Om ett djur behöver vårdas, är utrotningshotat eller om miljön den naturligt lever i utgör ett hot så borde den tas in av människor. Men djur som har en fungerade levnadsmiljö ska stanna i naturen.

Vid de tillfällen då djur blir frihetsberövade så ska det finnas tydligare och striktare regler. De ska bli omhändertagna under en så kort tid som möjligt, med försiktighet och hänsyn till att de är vilda djur. De ska absolut inte bli utställda för allmänheten.

För inte så länge sedan skapades nya regler om att ha djur på cirkusar. Många arter förbjöds. Att tvinga djur att göra onaturliga trick på scen är förstås allvarligare än att ha djur på zoon. Men den nya cirkuslagen kan användas som inspiration för djurparker. I en artikel berättar Borås djurpark att många djurarter har räddats från att dö ut tack vare djurparker. Det kanske är sant men Jag tycker inte att djurparker som de ser ut idag är en bra lösning. Dagens djurparker fokuserar mer på att underhålla besökarna än att ta hand om sina djur. Hur ska det hjälpa djuren att bli utsatta för stress och dåliga levnadsvillkor?

Det är vanligt att djur blir avlivade av djurparker för helt irrelevanta anledningar. Så som att det finns för lite plats eller att besökarna har tröttnat. Först och främst så är det djurparkernas ansvar att berömma om djuren kommer få plats. Att döda djur bara för att de inte är underhållande är hemskt.

Ett sådant fall skedde i Eskilstuna på Parkens zoo. Där avlivades 3 pumor för att göra plats till nya djur. Pumorna var helt friska. I en intervju sa representanten från djurparken att de hade dött av ålder. När det senare blev ifrågasatt så ändrade hen sig. Nästa ursäkt var att djuren dog av sjukdomar. De visste att deras handlingar var fel men vägrade erkänna. Jaguarerna som skulle ersätta pumorna sades ha “beställts” när pumorna försvann. Men det tar betydligt längre tid för att djuren ska anlända än vad det gjorde i Eskilstuna återberättar Expressen från kalla fakta.

Hur kan det vara rättvist att stänga in djuren i burar? Vi människor gillar att prata om att alla ska ha rätt att bestämma över sitt eget liv. Djuren då? Varför tillåts djurparker? Låt djuren leva i frihet!

Källor: (1) Borås djurpark, (2) Djurens rätt, (3) Expressen, (4) Jordbruksverket
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional