Den traditionella boken är hotad

Publicerad 2018-09-27 10:27
Bilden är tagen av Hanna Lindberg

Den ökade konsumtionen av digitala böcker hotar de traditionella böckerna. Kommer den framtida generationen att läsa pappersböcker eller kommer allt förekomma digitalt? Det är frågan.

Det är troligt att böcker i framtiden kommer att förekomma mer digitalt istället för den traditionella boken. Med tanke på att försäljningen av elektroniska böcker har ökat under de senaste åren. Den digitala marknaden för böcker blir allt viktigare. Den växer ständigt och erbjuder idag ett flertal tjänster där man kan signa upp sig på olika abonnemang. Abonnemangen kostar mellan 100-200 kr per månad beroende på vilken tjänst man väljer. Det finns t.ex. Nexstory, BookBeat och Storytel. De erbjuder flera tusentals e-böcker och ljudböcker. Man kan även låna e-böcker på bibliotek eller köpa på nätbokhandeln. Idag kan man även köpa läsplattor i de flesta elektronikaffärer. En läsplatta är som en Ipad fast att den är mer anpassad för att man ska kunna läsa på den. Ljuset och skärmen är anpassad för att man ska kunna få en så bra läsupplevelse som möjligt. Batteriet skiljer sig även på en läsplatta, eftersom att det kan hålla upp till en månad. Med en läsplatta läser man digitala böcker och tidningar. Tack vare läsplattan kan man bära med sig flera hundratals böcker i väskan. Det blir som att man bär med sig ett bibliotek i väskan, utan att det blir någon onödig vikt. Man kan även vara säker på att
man alltid har en bok att underhålla sig med, för att när man läst ut sin bok är det bara att välja en ny bok direkt.

Det finns en stor chans att de digitala böckerna kommer konkurrera ut de traditionella boken. Enligt Förläggarföreningens förlagsstatistik hade svenska e-böcker fyllts på i stabil takt. Under 2017 ökade försäljningen för BookBeat, Nexstory och storytel med ungefär 50,1 procent enligt rapporten Boken 2018- marknaden, trender och analyser. De traditionella böckerna ökade med fyra procent. Enligt Svenska dagbladet hade svenskarna läst ut minst 13 miljoner digitala böcker 2017. Det är första gången som de digitala böckerna har sålt bättre än de traditionella böckerna hos fysiska bokhandlare, som t.ex. Akademibokhandeln. Det är dock viktigt att poängtera att de fysiska böckerna fortfarande säljer bra. 

Anledningen till den ökade konsumtionen av av digitala böcker kan vara samhället, hur vi lever i idag. Många har ett fullspikat schema och de hinner knappt med allt det de måste göra. Många måste hämta barnen på dagis, tvätta och laga mat. Det blir helt enkelt ingen tid över för att sitta ner och läsa en bok. Det finns många som mer än gärna skulle vilja sitta ner och läsa en bok i lugn och ro. Det kan vara anledningen till varför ljudboken har blivit mer populär under de senaste åren. Ljudboken är en digital bok som man lyssnar på istället för att man läser den. Det passar många, eftersom att många ser det som deras chans att hinna ”läsa”. Under tiden som man lyssnar på ljudbok kan man kombinera det med att göra någonting annat. Det är många som väljer att lyssna på en ljudbok när de städar, åker från och till jobbet, när de är ute och går och under många andra tillfällen. Det är en perfekt möjlighet för att kunna göra de tråkigare aktiviteterna lite roligare.

Det är inte konstigt att digitala böcker blivit mer populära. Med tanke på att vi blir allt mer vana med att läsa på våra skärmar. Vi använder våra telefoner ungefär fyra timmar om dagen enligt statistik från trackingappen Moment. På telefonen läser vi bland annat nyheter, kollar Instagram och vädret. Därmed är det inte konstigt att det blir mer naturligt att läsa böcker och tidningar digitalt.

Kommer den digitala boken att konkurreras ut? Det är bara och vänta och se. Vem vet om femtio år kanske alla sitter med en läsplatta i handen vid frukostbordet och läser nyheterna eller så har det kommit något nytt.


 


 


  

Källor: (1) Boken 2018- marknaden, trender och analyser, (2) Svenska Dagbladet, (3) Moment tracking app
Tags: 

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional