Den oförväntade sommaren

Publicerad 2022-11-29 10:17
Bonniercarlsen.se

Boken Hemsökta av Magnus Nordin handlar om två tonårstjejer, Elin och Denise. Tjejerna har fått ett sommarjobb där de ska ta hand om ett lyxigt hus ute på en öde udde. De förväntar sig massor av sol, bad och bara njuta under dessa veckor men det blir inte alls som de hade tänkt sig utan allt slutar helt tvärtom. 

Jag har läst boken Hemsökta av Magnus Nordin. Utgivningsåret för denna bok är 2016, förlaget är Bonnie Carlsen. Boken har 169 sidor.

Boken börjar med att man får veta lite fakta om den udden detta hus ligger på som de två huvudpersonerna ska spendera 3 veckor på, man får reda på lite om husets bakgrund och vad som har hänt just här innan. Det finns inga bilder i denna bok men allt är väldigt tydligt och bra beskrivet så man får upp egna bilder i huvudet när man läser boken. Jag tycker att författaren har strukturerat hela boken på ett bra sätt så det är lätt att följa med.

Huvudpersonerna i boken är Elin och Denise. Tjejerna ska sommarjobba med att sköta om ett lyxhus långt ute på en öde udde. De ska vara helt ensamma och de förväntar sig tre veckor med massor av sol, bad och bara njuta och de känner att detta är det perfekta sommarjobbet för att tjäna pengar men samtidigt njuta. Denise och Elin får massa regler som de måste följa under dessa veckor som till exempel att inte ta dit några killar men det var inget problem eftersom tjejerna har varandra och har varit tillsammans i några månader vilket de känner är ett perfekt tillfälle så de ska kunna ha det mysigt tillsammans och bara vara de två. Men nej, de är inte ensamma och det blir inte så mysigt som de föreställt sig att det ska vara. Redan första natten märker Denise och Elin att det är något som inte stämmer och är som det ska vara då Elin börjar drömma skumma drömmar och alla lampor släcks och tänds flera gånger och vissa lampor slutar funka även fast de precis är bytte till nya.

Efter flera dagar med konstiga drömmar, katter som kommer och går och beter sig skumt börjar tjejerna fundera på om detta verkligen bara var ett sommarjobb där de skulle få njuta av sol och bad under dessa tre veckor. Tjejerna kontakter personerna de har fått sommarjobbet av och har en massa frågor men vissa specifika frågor undanhålls och ägarna vägrar att svara på en del frågor. De börjar kännas som ett misstag och efter ännu några dagar får flickorna reda på att huset och hela ön har en hemsk historia bakom sig vilket skrämmer Denise och Elin rejält. De märker att de är på en väldigt farlig plats och speciellt vid den värsta tidpunkten då det hänt massor hemska saker vid denna tidpunkten för flera år sedan.

Jag tycker att boken Hemsökta av Magnus Nordin är en väldigt bra bok, en av de bästa böckerna jag har läst på länge. En väldigt spännande bok som gör att man gärna vill läsa vidare för att få reda på vad som kommer att hända och vad vissa saker kommer att leda till. Det är också en bok som innehåller några läskiga situationer, till exempel dörrar som låser sig själva, saker som försvinner och böcker som hittas i huset med hemska historier om just den platsen tjejerna befinner sig på. Författaren använder sig av många beskrivningar som beskrivs väldigt bra och noggrant, när en bok har bra beskrivningar leder det till att man som läsare kan själv få upp bilder i huvudet hur saker går till eller ser ut vilket gör det hela mycket bättre och man kommer snabbt och lättare in i bokens handlingar. Även personerna som är med i boken beskrivs bra så man får en bild hur personerna är som personer och hur deras personlighet är, man lär också känna dem på ett sätt genom att författaren skriver om saker som har hänt förr i deras liv vilket gör det mycket lättare att hänga med på allt och förstå varför karaktärerna beslutar sig att göra som de gör i olika situationer.

Jag skulle säga att budskapet i denna boken är att man aldrig vet vad som kommer att ske och därför vara rädd om sina nära och kära och tänka till en extra gång innan man beslutar sig för vissa saker. Elin och Denise var säkra på att de skulle få tre veckor med bara massa sol och bad i lyxhuset men det slutatde helt tvärtom och tjejerna ville bara åka därifrån efter allt som har hänt. Man förstår detta budskap ganska tydligt då författaren skriver hur taggade tjejerna är på att komma till denna plats men sedan vänder allt vilket Elin och Denise inte hade en tanke på i början och allt blit helt tvärtom än vad de hade tänkt sig.

Språket som används i denna bok tyckte jag var ganska lätt att förstå vilket gör det mycket lättare att fatta exakt vad som händer och meningen med vissa ord. Det finns vissa ord som är lite mer gammaldags och har ett äldre språk men det gör också så man ska fatta när händelsen utspelar sig. Jag tycker inte det var mycket som var för svårt att fatta. Man förstår att det är en bok med genren skräck. Meningsbyggnaderna i boken är bra och jag tycker att det är väldigt bra skrivit och detta gör att man kopplar alla bitar författaren skriver om.

Omdöme:
Källor: (1) Nova Andersson
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional