Därför ska du äta mer vegetariskt

Publicerad 2021-02-24 10:58
https://pixabay.com/users/pexels-2286921/

Alla människor behöver äta för att överleva och få energi att röra på sig. Bäst är om vi äter minst tre mål om dagen. Frukost, lunch och middag. Men hur många tänker egentligen på vad vi stoppar i oss? Var maten kommer ifrån och hur den påverkar vår omgivning.

Idag är vi nästan 8 miljarder människor på jorden. Under sin livstid äter varje människa runt 40-50 ton mat. Sammanlagt blir det blir 320-480 miljarder ton. Det innebär att det varje år behöver produceras enorma mängder mat för att vi ska leva. På senare år har det blivit allt mer uppenbart att vår matkonsumtion inte är hållbar, vare sig från ett etiskt, miljö- eller klimatmässigt perspektiv. Maten som håller som håller oss levande för dagen kan förstöra vår framtid.

Många människor äter kött dagligen. Men hur många tänker på hur djuren som man äter har levt? Hur många tänker på att de bara har fötts upp för att slaktas? Enligt Green Warrior dödas över 70 miljarder djur varje år inom köttindustrin. Det är 6 miljoner djur varje timme och över 100 000 varje sekund. Många av djuren lever under mycket dåliga förhållanden. De flesta får knappt se dagsljus innan de slaktas för att hamna på någons tallrik. Det här gäller även för Sverige. Enligt Djurens Rätt slaktades mer än 2,5 miljoner grisar under 2019 i Sverige. Grisarna hålls trångt och deras enda höjdpunkt på dagen är när de får mat. Men på grund av att de lever i grupper om ca 10 stycken och knappt har mer än en kvadratmeter var så blir det stor konkurrens mellan djuren. Många grisar blir stressade och de kan även få magsår och beteendestörningar. När grisarna är ungefär sex månader transporteras de till ett slakteri. De får alltså inte ens leva ett år innan de slaktas för att hamna i en frysdisk i din matbutik.

Ett annat problem med köttproduktionen är det är en stor miljö- och klimatbov. Enligt Livsmedelsverket står djurproduktionen för ca 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Störst klimatbov är nötköttet. Bara i Sverige ger kött från kossor utsläpp på 23-39 kg växthusgaser/kg kött. Det tänker man kanske inte på när man äter en Big Mac på McDonald’s. Men det är inte bara nötkött som är en stor klimatbov. Lammkött ger exempelvis 13-22 kg utsläpp av växthusgaser/kg kött. Det är också så att det går åt mer resurser att föda upp djur jämfört att odla exempelvis sädesslag, grönsaker eller frukt. För att odla djurfoder behövs dessutom stora mängder konstgödsel, som ofta görs med fossil energi. Och äter du kött från Sydamerika kan djuren ha betat på mark som fram tills nyligen var regnskog.

Ett vanligt argument för att man ska äta kött är att människan behöver det för att få i sig all näring och alla vitaminer. De som tycker man ska äta kött menar att vegetarianer inte får en tillräckligt balanserad kost. Men stämmer det? Ja, om man som vegetarian bara äter sallad, kål eller gurka. Men idag är de allra flesta vegetarianer väldigt medvetna om hur varierat man måste äta om man avstår från kött. Äter man inte bara sallad utan också baljväxter, fullkornsprodukter och rapsolja får man i sig alla näringsämnen. På senare tid har det också kommit flera substitut till kötträtter som innehåller alla näringsämnen som en människa behöver. Det gör att det fungerar utmärkt att avstå från kött.

Faktum är att det finns stora hälsovinster med att äta vegetariskt. Enligt Livsmedelsverket så har vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, så som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och även vissa cancerformer. Forskare har också sett att vegetarianer ofta väger mindre. Det finns få vegetarianer eller veganer som är drabbade av fetma. Det gör att vegetarianer sällan få någon av de så kallade vällevnadssjukdomarna såsom åldersdiabetes och njursten.

Att äta vegetariskt är bra för djuren, klimatet och inte mins din egen hälsa. Och det är inte svårt. Gå in i vilken mataffär som helst och du kommer att hitta en mängd olika vegetariska möjligheter. Med en lätt sökning på nätet kan du få inspiration till massor av nya hälsosamma rätter som är baserade på vad naturen har att erbjuda. Så tänk på din och dina barns framtid. Nästa gång du funderar på vad du ska äta till middag – välj något vegetariskt.

Källor: (1) Naturskyddsföreningen, (2) Svensk hälsokost, (3) Må bra, (4) Livsmedelsverket
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional