Citat

Publicerad 2023-01-18 09:43
Alla som vill

Varför gillar folk citat? Kan citat hjälpa en i svåra tider? Kanske. Citat är i alla fall det sista som hjälper mig i svåra tider. Förutom ett enda citat. Läs vidare för att veta vilket det är.

Varje morgon när jag kommer in i skolan möts jag av ett papper på SYV-Mias kontorsdörr. På pappret står det: “Allting kommer att bli bra”. Det är en lögn. Allting blir inte bra. Vissa saker blir det, andra inte. Vissa problem försvinner och andra uppstår. Men om man dyker djupare in i citatets mening kan man börja resonera vidare; Ja, mina personliga problem kommer ju att försvinna, när jag dör eller en kort period efter att jag dör. Och då kan man ju börja tänka hur lång eller kort en “kort period” är. Vi människor har nu funnits i ca 200 000 år. Det är bara en kort period av jordens existens. En kort period i ett annat sammanhang, till exempel hur lång tid det är kvar tills kaffet är klart, skulle man kanske kunna räkna som ca 5 minuter. Om det hade varit 200 000 år kvar tills kaffet var klart, hade det setts som en mycket lång tid. Så egentligen, om man tänker efter är citatet alltså inte bullshit, utan det är bara en fråga om tid. Personligen tror jag att det mesta blir bra när vi människor en vacker dag dör ut. Då är bara frågan om hur lång tid det är kvar tills det sker. “Live, laugh, love”. Ugh.

Citat. Små bitar poesi som man skriver av, gör en gullig bild till, och tejper upp på väggen, ofta på offentliga ställen eller åtminstone där folk rör sig för att få folk att läsa, tänka efter och sedan må bättre och tycka att livet är mindre skit än vad man tyckte förut. “Kom ihåg att humlan gör något omöjligt varje dag”. Jag vet inte om det fungerar för folk, det gör det i alla fall inte för mig. Jag blir bara matt som den pessimistiska socialt-obegåvade lilla introverta homo-sapiens jag är. “When life gives you lemons, make lemonade”. Ugh.

Det finns dock ett enda citat jag faktiskt lever lite efter, ett citat som faktiskt är bra. “What doesn’t kill you makes you stronger”. När jag hamnar i jobbiga situationer eller när man är tvungen att springa långt och vara uthållig på idrotten, och det bara är jävligt jobbigt kan jag i alla fall tänka för mig själv att om jag inte dör av det, vet jag i alla fall att det kommer stärka mig på något sätt. Smörigt. Jag vet.

Mitt förakt mot citat är stort. Dock tycker jag att poesi kan vara vackert. Men då jag såg att skolan hade satt upp små kollage med citat där det bland annat stod: “Laugh until your tummy hurts, and then a bit more” och “There is always someone for you” fylldes jag bara av förakt och tänkte ungefär: Nej men gå och lägg er. Sätt upp något bra istället.

Sedan har vi citat på skoj. Alltså citat som ska anses roliga och skarpa, nytänkande, men de är inte heller så mycket bättre. Folk som tror att de är så skojiga och klipska och hittar på sådant kan också gå och lägga sig. “Håll ut. Det är de fem första dagarna efter helgen som är jobbigast”. “Jag är inte arg, jag är bara hungrig och hatar dig”. Hahaha. Gud vad kul.

Det finns ett ställe där jag brukar vara och dansa. Där finns även en whiteboard. På den whiteboarden finns ett papper fastsatt med magneter. Kan du gissa vad som finns på det pappret? Ett citat så klart. “Där står du och bara duger”. AAAAAHH jag blir tokig bara av att tänka på det. Varje gång jag är där får jag på riktigt behärska mig för att inte slita ner det förbannade pappret och elda upp det. Jag hade sett ut som en psykopat. Jag vet inte vad det är som irriterar mig så mycket, kanske är det den så smöriga, lulliga och positiva bilden alla dessa citat ska ge av att livet är vackert och en dans på rosor, att kärleken är allt och att allting kommer bli bra. “If you can dream it you can do it!”

Citat. Finns det något värre? Svaret är ja. Men det finns fortfarande flera saker som är bättre än citat. Det finns till och med flera saker som är bättre än citat som går att sätta upp på väggen:).

“Det är aldrig för sent att ge upp”.

Källor: (1) Wilma
Skribent

Dela

Elevartikel

11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional