Blodtörstig som aldrig förr!

Publicerad 2018-01-31 22:30

 Vi människor avlar fram boskapsdjur i syfte att slakta dem månader efter födseln. Varför? Jo för att vi kan! Även om det betyder att vi dödar vår enda planet i processen.  

ARTIKEL FRÅN ELEVER VID SUNDSVALLS GYMNASIUM

 Människan har under all tid i världen jagat djur. Främst för deras kött men dem tog också hand om pälsen och ibland benen. De hade inte ”råd” att slösa. Det var inte förrän 10000 år sedan som människan kom att lära sig att odla maten och förvandla vilda djur till boskapsdjur. I vårt utvecklade samhälle idag avlar vi fram djur bara för att sedan bli slaktade månader efter födseln. För ungefär 90 procent av alla svenskar är kött något som hör till vardagen. 90 miljoner landdjur slaktas varje år samt 19 miljarder fiskar fångas, bara i Sverige. I större länder som USA kan landdjur slaktas till en summa uppemot 9.1 miljarder. Inte tar vi vara på hela djuret heller. Vi väljer ut de finaste delarna på djuret och dumpar resten av kroppen. 

När man tänker på miljöproblemet är det ofta att man tänker på alla utsläpp av transportmedel. Men faktum är att köttindustrin är den värsta miljöförstöraren och politiker nonchalerar bort problemet. 18% av alla växthusgasutsläpp orsakade av människor står boskapssektorn för. Det är mer än alla vatten-, luft- och landtransporter tillsammans. En bil kan gå 1000 mil om året och fortfarande släppa ut lika mycket som EN svensk ko släpper ut årligen. Av alla åtgärder som politiker har listat finns ingen lösning för
boskapssektorns stora utsläpp av växthusgas. Det är vid djurens matsmältning som en kraftfull växthusgas som heter metan släpps ut men det är också produktionen av djurens foder, djurens avföring och gödsel som bidrar till ett ökat utsläpp av växthusgaser.  

Men människan är inte köttätare utan allätare. Det betyder att vi kan överleva på en vegetabilisk föda också. Baljväxter som bönor, kikärtor, linser och nötter ger oss all protein vi behöver samt andra bra saker. Köttindustrin snor åt sig ungefär 38% av landanvändningen vilket lämnar mycket mindre plats för andra viktiga saker. Produktionen av vegetabilisk mat skulle ge mer mark åt andra saker som natur, bioenergi och mat.  

Sedan finns också andra fula sidor av köttindustrin, till exempel processen från levande djur till köttbit. Jag pratar om slaktprocessen. Inom Sverige måste slakten av djuret utföras med bedövning. Detta gäller dock inte i alla länder på grund av ekonomiska skäl. Sverige är ett av de ledande länderna i fråga om bäst djurskydd men det är långt ifrån tillräckligt då man varje år kan läsa om djur som missköts. Ett sätt för att få människor att öppna ögonen till vad som egentligen händer är att visa dem de mörkaste sidorna av
något. Det finns olika sätt man använder sig av vid dödandet av djuret. Avblodning är när man hänger djuret, oftast kossor, upp och ner och den får sin hals uppskuren. Under processen kan kossan däremot få tillbaka medvetandet om det har tagit för lång tid. Är det såhär vi vill ha det? Är det såhär vi vill vara som människor? Vår välutvecklade intelligenta hjärna har gjort oss till de perfekta rovdjuren, gjort oss till blodtörstiga massmördare.  

Jordens hälsa blir bara sämre och sämre. Det är dags att börja göra något åt det. Nu! Annars kommer det att vara försent. Men det är inte bara vår planets hälsa som far illa åt på grund av vår stora konsumtion av kött. Det har också en dålig påverkan på människans hälsa. Enligt Livsmedelverkets nya matvaneundersökning äter varje svensk ungefär 50-55 kg kött varje år. Det har fört med sig ökad chans till sjukdomar som diabetes, övervikt, bröstcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Organisationer som Livsmedelverket, Världscancerfonden, Jordbruksverket och FN uppmanar världens befolkning att minska deras köttkonsumtion. Men inte kan de mena att vi ska sluta äta kött? Nej, det gör de inte! Inte försöker jag heller få er att sluta äta kött, det är något som människan och många andra djur har gjort i alla evighet. Vi måste bara lära oss att äta mycket mindre kött och när vi väl väljer att äta kött måste vi välja det med omsorg. Välj de ekologiska alternativen, kött som är närproducerat, där djuret inte har levt instängd enda fram till slakten. Du kan då vara med och påverka till en framtida giftfri miljö med ett rikt växt- och djurliv samt minskad klimatpåverkan. Hemsidan vegosvar.se hjälper dig att hitta veganska restauranger, butiker, produkter, recept och fakta om du vill prova på vegansk mat. Försök att göra det till en vana att ha en eller två, gärna fler, vegetariska maträtter i veckan. Det kanske inte är enkelt och du tror inte det kommer bli någon förändring och det är sant. En enskild person kan inte göra så mycket för att förbättra miljön men tillsammans som en så kan det omöjliga nås. Andra alternativ till kött, fågel och fisk erbjuder märken som Astrid & Aporna, Oumph, Anamma och Fry’s Goodsoy. Till sist måste vi informera och sprida ordet om problemet för att skapa motivation till att göra något åt det. 

För att sammanfatta vad vi har pratat om så kan vi konstatera att köttindustrin för med sig en hel del massa dåliga saker. Det är den ledande orsaken till växthuseffekten (orsakad av människan), vår hälsa har hamnat på linjen och istället för att göra vad vi blir tillsagda att göra; minska köttkonsumtionen och öka mängden grönsaker, så gör vi tvärtom. Vi fortsätter behandla djur som om deras liv inte har något värde tills de ligger där på bordet fast mindre och inte levande. Men finns inga positiva sidor till köttindustrin? Jo, faktiskt! Förutom att vi får den där goda köttbiten på våra tallrikar så behöver vi betesdjur till att hålla marker öppna. Det för med sig förutsättningarna till ett rikt växt- och djurliv: ett rikare odlingslandskap. En variation i landskapet och den biologiska mångfalden bevaras också. 

Tillsammans kan vi påverka framtiden och djurens livsförhållanden till det bättre. Det är vi som har makten! Tänk efter en extra gång när du står där i mataffären, framför kylen med olika sorter med kött. Välj ekologiskt, välj närproducerat. 

  

  

  

  

   

Källor: (1) SVT, (2) Livsmedelsverket, (3) Naturskyddsföreningen, (4) Berättelsen om köttet
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel
Omeira Hunganei
02 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Av: Jag
31 maj
Elevartikel
30 maj
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Skribenten
29 maj
Elevartikel
Emma Johansson
26 maj
Elevartikel
Adrian Vestin
26 maj
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional